Integrale benadering vrouwelijke migranten chronische pijn

28

Meer grip op eigen leven en weten wat te doen bij pijnklachten: ook voor vrouwelijke migranten haalbaar. Minder bezoek aan de huisartsen in verband met hun chronische pijnklachten en betere communicatie over problemen, meer grip op eigen leven, een betere kwaliteit van leven, conditieverbetering en uit eigen beweging meer sporten of wandelen, dat zijn de belangrijkste resultaten van deelname aan het speciale programma ‘Integrale benadering’ door vrouwelijke migranten in Amsterdam.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Dit komt naar voren uit de evaluatie die is uitgevoerd aan de hand van gegevens van bijna 1.000 vrouwen, met subsidie van ZonMw. Het programma ‘Integrale benadering’ betreft een 10 weken durend groepsoefenprogramma (het Protocol ‘Groepsoefentherapie vrouwelijke migranten’, kortweg Migrantenprotocol genoemd) met voorlichting in de eigen taal over onder meer stress en lichamelijke klachten en toeleiding naar deelname aan sportieve activiteiten in buurthuizen, sportclubs e.d. in de eigen woonwijk van de vrouwen. Huisartsen kunnen de vrouwen verwijzen voor deelname aan het programma, dat wordt uitgevoerd door fysiotherapeuten, oefentherapeuten Cesar en oefentherapeuten Mensendieck.

Voordat de vrouwen deelnamen aan het oefenprogramma bezocht ruim 54% de huisarts meerdere keren per maand. Bij de eerste nameting (3 maanden later) is dat percentage gezakt naar 35%, een vermindering van 19%. De lichamelijke conditie van de vrouwen is aanzienlijk verbeterd, ervaren problemen zijn verminderd, minder vrouwen benoemden hun pijn als ‘zeer ernstig’. Het ‘gezond gedrag’ van de vrouwen is beter geworden: ze wandelen meer en zijn lichamelijk actiever. Op alle onderzochte aspecten bereikten zij een verbetering van 15-20%. Dit is, gezien de situatie bij aanvang, een zeer goed resultaat.

De vrouwen hebben nieuwe kennis opgedaan, zoals het feit dat sport en bewegen positieve effecten hebben op verschillende lichaamsfuncties, en dat zij er ook blij, vrolijker van worden. Zij kennen hun eigen grenzen beter en weten wat zij zelf kunnen doen bij pijn en klachten. Niet het minst belangrijk is, dat zij hebben ervaren dat je ‘samen sterker’ staat. Daarnaast geven de vrouwen aan dat zij veranderen in attitude en gedrag. Blijven doorgaan met meer bewegen of sporten is daar een onderdeel van. Beide aspecten,kennisvermeerdering en positieve attitude- en gedragsveranderingen zijn aanwijzingen voor empowerment van de vrouwen.
Huisartsen geven aan dat zij beter kunnen praten met de vrouwen die het programma hebben doorlopen. Ook de huisartsen merken, dat de vrouwen meer inzicht hebben in hun situatie en klachten en dat relevante zaken beter bespreekbaar zijn. Naast de positieve resultaten bij het merendeel van de vrouwen, zijn er fantastische samenwerkingsrelaties ontstaan tussen de sectoren Gezondheid en Welzijn en Sport.

Buurthuizen, sportinstellingen en de koepel van MBvO (Meer Bewegen voor Ouderen) werken allemaal samen om de vrouwen sportmogelijkheden ‘op maat’ te bieden. ‘Op maat’ wat betreft niveau van bewegen en qua tijd, kosten en cultureel bepaalde voorwaarden. Ook zijn er ‘korte lijnen’ ontstaan om vrouwen die dat nodig hebben, door te verwijzen naar bijvoorbeeld cursussen van GGD, thuiszorg en GGZ, of naar maatschappelijk werk.

Aanleiding voor de ontwikkeling van het programma was de constatering van fysiotherapeuten dat de gebruikelijke individuele fysiotherapie bij deze vrouwen met chronische pijnklachten onvoldoende resultaat heeft. Vrouwelijke migranten zitten vaak gevangen in een spiraal van onder meer gezondheidsproblemen, financiële, sociale en opvoedkundige zorgen, gezinsproblemen en onvoldoende steun in de directe omgeving. Zij bezoeken de huisarts frequent met pijnklachten in hoofd, rug, nek en benen, en zijn vaak niet in staat om de onderliggende problemen te benoemen. Het programma ‘Integrale benadering’ is gericht op het aanleren van een gezondere leefstijl. Zorgverzekeraar Agis nam het Migrantenprotocol voor vergoeding op in zijn zorgpakket. Een multicultureel team onder leiding van het Nederland Paramedisch Instituut heeft met subsidie van ZonMw gewerkt aan het oplossen van knelpunten. Momenteel wordt het Migrantenprotocol aangeboden door therapeuten in alle twaalf stadsdelen in Amsterdam waar veel migranten wonen, en ook in verschillende andere steden zoals Enschede, Epe, Utrecht, Diemen, Almere, Huizen en Rotterdam.

Bron: ANP