Injecties helpen kosteneffectief pijnklachten hernia verlichten

517

Injecties met onstekingsremmende corticosteorïden helpen de pijnklachten van een hernia te verlichten, en zorgen ervoor dat patiënten in het jaar na deze behandeling minder hernia-gerelateerde medische kosten maken. Het verschil tussen een behandeling met en zonder injecties is echter dusdanig klein dat het de vraag is of de injecties altijd aangeboden moeten worden. Dat concludeert huisarts Antje Spijker-Huiges in haar promotieonderzoek. Haar onderzoek helpt patiënten, behandelaars en verzekeraars om een zo gefundeerd mogelijke keuze voor de juiste behandeling te maken.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Lumbosacraal radiculair syndroom (in de volksmond: hernia) is een pijnlijke aandoening waarvoor tot nu toe weinig bewezen effectieve pijnbestrijding bestaat. De pijn wordt veroorzaakt door een ontstekingsproces rondom de zenuwwortel in de rug. Een hernia gaat meestal vanzelf over, maar vaak hebben patiënten te veel pijn om het natuurlijke beloop ‘uit te zitten’. Spijker-Huiges onderzocht daarom of injecties ter plaatse met corticosteroïden, krachtige ontstekingsremmers, de pijnklachten helpen verlichten. Deze behandeling wordt al vrij veel toegepast in Nederland, maar er was nog geen doelmatigheidsonderzoek naar verricht.

De injecties blijken dus een positief effect te hebben op de pijn. Maar hoewel het verschil tussen een groep patiënten die injecties kreeg en een controlegroep gedurende een jaar constant en significant was, was het kleiner dan de vooraf gestelde grenswaarde voor klinische relevantie – de mate waarin een patiënt werkelijk baat heeft bij een verbetering van de klachten. De promovenda betwijfelt daarom of het goed is om patiënten deze nieuwe behandeling standaard aan te bieden in de huisartsenpraktijk. Wel denkt ze dat de opbrengsten van de behandeling op financieel gebied (minder kosten door minder productieverlies in het jaar na de ingreep) opwegen tegen de kosten van de interventie.

Bron: rug.nl

9 REACTIES

  1. Goed om te weten waar je zit, Koen. Dat van de alleen geregistreerde McKenzie-therapeuten was me bekend en ik had zelf ook al minder goede ervaringen met niet-geregistreerde. Maar jouw manier van werken spreekt me aan. Bijkomende vraag daarover nog: heb jij anesthesisten waarnaar je kunt verwijzen die de transforaminale injectietechniek toepassen, bij (initieel) niet-centralizerende patiënten?

    • Ik heb een zeer kort draadje naar de pijnbehandeling van het ziekenhuis hier in Venlo en zie een dag per week patiënten op de pijnbehandeling DC Roermond. Echter heb ik de behandelaars er nog niet van kunnen overtuigen de transforaminale injecties met contrast en zonder P-RF behandeling van de wortel uit te voeren. Daarvoor wil ik het volledige artikel van Hans hen nog onder de neus houden…

      • OK. Ik hoop met je dat ze erin geïnteresseerd zijn. Zou je het me kunnen laten weten als ze de transforaminale injectietechniek daar ook gaan toepassen? Mijn e-mail: f.conijnAPENSTAARTJEgezondezorg.org.

Reacties zijn gesloten.