Hoogervorst hoopt dat ME net als RSI vanzelf verdwijnt

22

Vorige week concludeerde de Gezondheidsraad dat ME of CVS (het chronisch vermoeidheidssyndroom) een ziekte is. Maar de minister vindt van niet.Vaststellen of iemand lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom CVS, ook wel ME genaamd, lijkt een academische kwestie. Wat maakt het uit hoe de klacht heet van iemand die voortdurend hondsmoe is? Als de patiënt maar wordt geholpen.
Zo simpel is het niet. Veel dokters geloven niet in een ziekte die volgens hen tussen de oren zit. Patiënten voelen zich onbegrepen en er ontstaat een wildgroei aan alternatieve behandelingen die veel kosten, maar weinig opleveren. Bovendien keuren artsen niemand af op vage klachten en komt een werknemer met CVS moeilijk aan een uitkering.Dus is de vraag relevant of CVS een ziekte is. Het antwoord is lastig. Het syndroom is een aandoening die gepaard gaat met vage klachten. Er is geen simpel testje van bloed of urine om aan te tonen dat een patiënt aan de ziekte lijdt.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Wel is er een aantal criteria waarmee een behandelaar kan vaststellen dat iemand mogelijk aan CVS lijdt. De klachten moeten niet afnemen met rust, ze moeten het functioneren ernstig beperken en ze moeten niet levenslang aanwezig zijn geweest. Ook moeten sommige klachten minimaal een half jaar aanhouden, zoals hoofdpijn, gewrichtspijn, spierpijn, keelpijn en pijn aan de hals of okselklieren.

Vorige week kwam het antwoord op de vraag of CVS een ziekte is. Oud-minister van Volksgezondheid Borst concludeerde na een studie van een commissie van de Gezondheidsraad, waarvan zij voorzitter was, dat CVS een ziekte is; of zoals dat heet ‘een zelfstandige aandoening’.

Bij die conclusie speelde mee dat er een behandeling is ontwikkeld, een vorm van gedragstherapie, die bij 70 procent van de patiënten succes heeft. Door CVS als ziekte te benoemen, zullen meer mensen de (omstreden) therapie aanvaarden, die er vanuit gaat dat patiënten niet in hun moeheid moeten berusten, maar aan de gang moeten. Ook kan zo de toeloop naar alternatieve therapieën een halt worden toegeroepen.

De huidige minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil hier niks van weten, liet hij donderdag weten. Zonder twijfel wil hij een stormloop op de WAO voorkomen. Als keuringsartsen patiënten met CVS mogen afkeuren, kan dat miljoenen kosten. Al komen werknemers met chronische klachten ook nu vrij gemakkelijk in de WAO.

De minister vreest ook dat erkenning van CVS meer mensen met vage klachten ervan overtuigt dat ze ziek zijn en niet meer aan het werk kunnen. Hij wijst erop dat veel CVS-patiënten zich vastklampen aan een lichamelijke oorzaak van de klachten en niets van gedragstherapie willen weten.

Voor de minister is hiermee de kous af, maar de controverse gaat door. De Gezondheidsraad benadrukt de wetenschappelijke onzekerheden rond de ziekte en de patiëntenverenigingen zullen zich blijven roeren. De Tweede Kamer plaatste gisteren vraagtekens bij het standpunt van de minister. Hoogervorst vraagt niet om een nader advies van deskundigen, een veel gekozen oplossing voor een heet hangijzer. Hij vermoedt dat de ziekte vanzelf verdwijnt. Dat is immers met RSI ook gebeurd.

Bron: Volkskrant