Half miljoen oudere Nederlanders is incontinent

29

Een half miljoen Nederlanders van 60 jaar en ouder is incontinent. Daarbij zijn de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen niet meegeteld. De zelfstandig wonende ouderen besteden jaarlijks 104 miljoen euro aan beschermend materiaal.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Dat blijkt uit een onderzoek van de Deventer huisarts D. Teunissen, waarop zij volgende week dinsdag aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveert. Volgens Teunissen gaat slechts de helft van de ouderen met hun ongewilde urineverlies naar de dokter. Vooral vrouwen accepteren het probleem als een onvermijdelijk gevolg van doorgemaakte zwangerschappen en ouder worden.

Vrouwen
Bijna 30 procent van de oudere vrouwen heeft minimaal twee keer per maand te maken met ongewild urineverlies. Van de mannen kent 9 procent het probleem. Vrouwen hebben weinig moeite met het gebruik van incontinentiemateriaal, constateert Teunissen. Mannen daarentegen vinden dat vreselijk en passen eerder hun dagelijkse programma aan. Ze gaan bijvoorbeeld minder de deur uit.

Mannen gaan wel sneller dan vrouwen naar de huisarts met urineverlies, omdat zij bang zijn dat er iets mis is met hun prostaat. Volgens Teunissen is die angst meestal ongegrond en valt er best iets aan de incontinentie te doen. Zowel mannen als vrouwen kunnen goed behandeld worden met bekkenbodemtraining, blaastraining en eventueel medicijnen.

Bron: ANP

1 REACTIE

  1. Huisartsen wijken vaak af van de richtlijn Urine-incontinentie. Dit blijkt uit promotieonderzoek van huisarts-onderzoeker Theodora Teunissen. In plaats van de bekkenbodemspieroefeningen zelf te begeleiden verwijzen huisartsen een aanzienlijk deel van de patiënten naar de fysiotherapeut. Dit geldt voor 1 op de 5 vrouwen met stress­incontinentie en voor 1 op de 3 vrouwen met gemengde incontinentie. Deze laatste vorm van incontinentie vinden huisartsen te complex en te tijdrovend. De fysiotherapeut zou beter in staat zijn de behandeling uit te voeren, vinden de huisartsen die aan het onderzoek deelnamen. Op basis van twee focusgroep­discussies waarin de attitude van de huisarts ten aanzienvan incontinentie bij ouderen centraal stond, concludeert Teunissen dat er bij de huisartsen sprake is van ‘therapeutisch nihilisme’. Teunissen verdedigt haar proefschrift op 7 maart aan de Radboud Universiteit Nijmegen

    Bron: Medisch Contact

Reacties zijn gesloten.