praktijktekoop.com
praktijktekoop.com

Een groot aantal fysiotherapeuten overweegt om te stoppen met hun praktijk. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Stichting Keurmerk Fysiotherapie en Hogeschool Utrecht. De belangrijkste reden hiervoor is de hoge werkdruk en de complexiteit van de regelgeving.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Van alle fysiotherapiepraktijken in Nederland denkt maar liefst 54% erover om de deuren te sluiten. Dit is een alarmerend hoog percentage dat grote gevolgen kan hebben voor de toegankelijkheid van fysiotherapie.

Waarom stoppen fysiotherapeuten?

De belangrijkste redenen voor fysiotherapeuten om te stoppen zijn:

  • Hoge werkdruk: Veel fysiotherapeuten voelen zich overbelast door de toenemende zorgvraag en de administratieve taken.
  • Complexiteit van de regelgeving: De fysiotherapiebranche wordt geconfronteerd met steeds meer regels en wetgeving, wat veel tijd en energie kost.
  • Financiële onzekerheid: De inkomsten van veel praktijken staan onder druk, bijvoorbeeld door veranderingen in de zorgverzekeraarscontracten.

17% van de praktijkhouders is daadwerkelijk bezig met de verkoop van de praktijk. Binnen groep die niet daadwerkelijk bezig is met verkopen (83%) dacht een opvallend hoog deel (fysiotherapie 54%, mkb 31%) de afgelopen 12 maanden af en toe tot voortdurend aan het beëindigen van hun bedrijf. Binnen deze groep geldt dat grote schulden moeten maken (88%), hinder van (nieuwe) regelgeving (86%) en flexibiliteit en vrijheid (84%) belangrijke motieven zijn om de deuren te sluiten.

Het valt op dat het motief financiële zekerheid veel lager scoort (35%). Praktijken zonder personeel vinden hinder van (nieuwe) regelgeving, flexibiliteit en vrijheid en toekomstige (hoge) investeringen significant belangrijker dan praktijken met medewerkers.

Gevolgen voor de patiënt

Als veel fysiotherapiepraktijken verdwijnen, heeft dat grote gevolgen voor de patiënt. Mensen kunnen dan minder makkelijk terecht voor fysiotherapie, waardoor hun herstel langer kan duren.

Wat nu?

De Nederlandse politiek wordt opgeroepen om actie te ondernemen om de fysiotherapiepraktijken te ondersteunen. Denk hierbij aan het vereenvoudigen van de regelgeving en het bieden van meer financiële zekerheid.

Aan hen die af en toe of vaker denken aan stoppen is gevraagd wat zij gaan doen als zij de deuren sluiten. Van de 268 ondernemers gaf 29% (mkb 25%) aan daar nog niet uit te zijn. Het grootste deel gaat een baan zoeken in loondienst (fysiotherapie 23%, mkb 31%), begint een ander bedrijf (fysiotherapie 15%, mkb 17%) of gaat met pensioen (fysiotherapie 21%, mkb 16%). Slechts 1 praktijkeigenaar overweegt een bijzondere bijstandsuitkering aan te vragen.

Wil je jouw praktijk verkopen of er een overnemen?

Ben je fysiotherapeut en overweeg je om te stoppen? Of ben je op zoek naar een bestaande praktijk? Op www.praktijktekoop.com vind je een overzicht van fysiotherapiepraktijken te koop.

Transitie naar integrale zorg

De Nederlandse gezondheidszorg staat voor een grote transitie naar integrale zorg. Zorgondernemers worden zowel vakinhoudelijk als bedrijfsmatig gevraagd te innoveren. Momenteel verzamelt de beroepsgroep voornamelijk data over patiënten en behandelingen maar nauwelijks over bedrijfsmatige aspecten. Het CBS verzamelt onvolledige data, omdat 60% van de eerstelijns fysiotherapiepraktijken niet wordt meegenomen vanwege hun personeelsomvang.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Rutger IJntema (LinkedIn), senior onderzoeker lectoraat Financieel Economische Innovatie, onderzoekslijn Financieel – Sociaal & Gezond, Hogeschool Utrecht.

Kleinbedrijf Index Fysiotherapie, 4e editie, Q2 2024, Continuïteit eerstelijnszorg in gevaar: 54% fysiotherapiepraktijkhouders denkt aan stoppen.