Onderzoek en behandeling van spieraandoeningen – kuitpijn
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › Casuïstiek › Orthopaedische aandoeningen › Onderzoek en behandeling van spieraandoeningen – kuitpijn
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 16 jaren, 5 maanden geleden door koos van nugteren.
- AuteurBerichten
- 27/07/2008 om 20:53 #11097vinkiiieeeDeelnemer
Hallo,
Momenteel lees ik met veel plezier het boek: Onderzoek en behandeling van spieraandoeningen – kuitpijn, geschreven door o.a. Koos van Nugteren en Dos Winkel. Nou ben ik enigszins verward over bepaalde informatie in het boek en wellicht dat jullie een blik daar op kunnen werpen.
Blz 57:
” Rekken blijkt kortdurend de visco-elasticiteit te verkleinen en dus de elastische eigenschappen te vergroten. Dit gebeurt vooral wanneer de rekoefeningen verend worden uitgevoerd………….Dit mechanisme verbetert met name het prestatievermogen van sporters die te maken hebben met snelle en met cyclische contracties van spieren zoals bij respectievelijk hardlopen en springen….. Het effect van rekken op de elasticiteit van de pees is kortdurend. Dat betekent dat hardlopers, verspringers en hoogspringers alleen voordeel van dit mechanisme hebben als zij direct voor de sportprestatie rekoefeningen doen. Het regelmatig uitvoeren van rekoefeningen gedurende enkele weken blijkt voor hen geen aanvullend voordelig effect op te leveren, integendeel zelfs”.Op blz 60:
“Regelmatig rekken (buiten het sporten om) wordt aangeraden bij krachtssporters die een eenmalige explosieve krachtsinspanning moeten leveren, bv gewichtsheffers, springers en sprinters.
Rekken direct voor een explosieve krachtsinspanning wordt afgeraden.
Regelmatig rekken wordt afgeraden bij hardlopers en teamsporten waar veel wordt hardgelopen zoals voetbal, handbal en dergelijke.
Rekken direct voor een hardloopwedstrijd (of een sport waarbij veel wordt hardgelopen) wordt juist aangeraden, bij voorkeur verend”.Ik weet niet of ik de informatie verkeerd opvat, maar bij mij ontstaat de indruk dat het boek zich tegenspreekt op de verschillende bladzijden. Op blz 57 is het voor hardlopers en springers effectief om voor een wedstrijd verend te rekken en is het niet effectief om regelmatig te rekken. Op blz 60 is het voor gewichtsheffers, springers en sprinters effectief om regelmatig te rekken.
De gedachtegang van het boek over het onderwerp rekken kan ik volgen, echter ontstaat er bij mij veel verwarring welke rekvorm bij welke tak van sport effectief is.
Wie kan mij hier meer duidelijkheid over geven?
Is het bv achterhaald dat topsprinters voor hun wedstrijd verend aan het rekken zijn? (en zouden ze zoals het genoemde boek juist regelmatig moeten rekken) OF bestaat er mbt dit onderwerp nog veel onduidelijkheid, en lees/zie je daarom verschillende aanbevelingen?p.s. het gaat hier dus om aanbevelingen mbt rekken bij sport en niet bij spier- en peespathologie!
- 30/07/2008 om 17:44 #11232koos van nugterenDeelnemer
Beste Christiaan, je hebt helemaal gelijk: hier klopt iets niet. Hoogspringen en verspringen moeten worden opgevat als explosieve krachtsinspanningen; hiervoor gelden de voorzichtige aanbevelingen van pagina 60; dus: niet rekken vlak voor de wedstrijd maar wel regelmatig rekken. Op pagina 57 heb ik dus een fout laten staan m.b.t. springen…..
Korte afstand sprinten moet evenals springen worden opgevat als een explosieve krachtsinspanning; niet rekken vlak voor de wedstrijd dus. Hardlopen – ik had misschien duidelijker moeten uitleggen dat dit middellange en lage afstand betreft – moet worden beschouwd als een niet explosieve maar wel cyclische beweging die profijt heeft van opslag van energie in elastische pezen; wel rekken vlak voor de wedstrijd dus.
Ik heb wetenschappelijk onderzoeker (en fysiotherapeut) dhr. Witvrouw op een lezing ooit horen zeggen: als je met een enorme krachtsinspanning een zware kar wil trekken, dan heb je meer aan een stevig touw dan aan elastiek.Explosieve spiercontracties kunnen beter direct in beweging worden omgezet dan (eerst) in elastische uitrekking van pezen.
NB: de vele publicaties naar rekken bevatten veel onduidelijkheden en tegenstrijdigheden; we moeten dus voorzichtig zijn met spijkerharde conclusies.
Ik hoop dat bovenstaande e.e.a. voor je duidelijk heeft gemaakt.
Met excuus voor de fout en verwarring m.b.t. dit onderwerp.Koos van Nugteren, redacteur en schrijver van het betreffende hoofdstuk.
- 01/08/2008 om 21:51 #11233vinkiiieeeDeelnemer
Bedankt voor de toelichting.
Het standpunt van het boek m.b.t. dit onderwerp is mij nu duidelijk. - 03/08/2008 om 12:19 #11234Peter van der SalmDeelnemer
Beste Koos,
Klopt mijn waarneming dat de stelligheid en vanzelfsprekendheid rond rekken -in al zijn variaties- in de sportwereld, omgekeerd evenredig is met wetenschappelijk bewijs en om die twee redenen nauwelijks ter discussie te stellen is?
Met collegiale groeten,
Peter van der Salm. - 09/08/2008 om 12:26 #11235koos van nugterenDeelnemer
Dat kan aardig kloppen Peter, zeker tot voor kort. Vermoedelijk heeft dit ook te maken met het feit dat het wetenschappelijk ´bewijs´ nog niet echt hard bewijs was (en is). Daar komt bij dat de topsporters kunnen leunen op ontelbare jarenlange ervaringen. Veel hardlopers hebben (eigenwijs) de afgelopen jaren verend gerekt voor de wedstrijd ondanks -niet wetenschappelijke- berichten van vele fysio’s dat dit schadelijk zou zijn voor de spieren. Nu ziet het er naar uit dat deze hardlopers gelijk gaan krijgen. Verend rekken zou best wel eens gunstig kunnen zijn als dit vlak voor de wedstrijd wordt gedaan. Het lijkt erop dat de wetenschap in bepaalde gevallen achter loopt op de ervaringen uit de sportwereld.
Ik ga er eens goed op letten welke sporters tijdens de olympische spelen wel en niet rekken. Vooral benieuwd ben ik naar de springers en korte afstandsprinters.Aardig anekdote: Onlangs vertelde mij een top-krachtsporter (power liften) dat hij nooit rekte vlak voor een wedstrijd met de bedoeling om zijn spieren ‘compact’ te houden. Dit komt dus aardig overeen met de inzichten uit het boek.
Met vriendelijke groet, Koos van Nugteren
– link –
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.