"Bult" in nek
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › Mededelingen/Feedback › Feedback › "Bult" in nek
Tags: Buffalo Hump, kyfose, lyposuctie, vetophoping
- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 12 jaren, 7 maanden geleden door Koen Overdijk.
- AuteurBerichten
- 03/06/2012 om 20:38 #16193Wim SnellenbergDeelnemer
Geachte collega’s, al jaren vraag ik mij af wat de reden, consistentie, ontstaan etc is van het hebben van een “bult” in het dorsale C7 gebied bij met name vrouwen? Komen jullie dit ook tegen?
- 06/06/2012 om 09:41 #16211Claudia VosseDeelnemer
Vraag hangt dat samen met hormonale problemen en de schildklier maar ook veel stress speelt hier een rol
Hoop dat je hier iets aan heb
Gr Duinvosje - 12/06/2012 om 00:49 #16245FrancisDeelnemer
Het heet een “bulls hump” (stierebult).
Het is het gevolg van een sterke thoracale kyphose waardoor de nek boven C7 weer in hyperextensie moet komen om recht naar voren te kunnen kijken.
Het wordt ook wel een bovenkruis syndroom genoemd: kyphose, protractie schouders, antepositie van het hoofd.Dat het veel bij vrouwen na de overgang voorkomt is begrijpelijk: hun thoracale kyphose kan gaan toenemen door ventrale infracties van de thoracale wervellichamen. De nek past zich dan aan met die niet zo fraaie bull’s hump ten gevolge.
Als de vrouw dan ook nog gezet is valt het vet op die plek nog eens extra op.
Reden temeer om met name vrouwen te wijzen op, en te trainen in, een goede houding van bovenrug en nek.Stress heeft er niets mee van doen.
Verwar zo’n kyphose niet met de lager gelegen schijnbare overmatige lordose, Cesar en Mensendieck therapeutes maken vaak die fout en gaan dan delordoserende oefeningen geven.
Dat is een groot misverstand dat nog steeds bij oefentherapeutes heerst. Daardoor neemt de totale flexiestand van de WK nog meer toe en wordt de thoracale kyphose versterkt.Strekken is het devies: er is niets tegen een lumbale lordose!
Wel tegen een thoracale hyperkyphose.
Met bull’s hump. - 12/06/2012 om 08:01 #16248RobSleutelbeheerder
Bedoelen jullie soms een “Buffalo Hump”?
Engelstalige info via http://www.localhealth.com/article/buffalo-hump/causes
En je kunt het schijnbaar ook laten wegzuigen http://www.gcommonsmdplasticsurgery.com/palo-alto-photo-gallery/2664-buffalo-hump-liposuction
- 17/06/2012 om 09:41 #16295niels pabst en wendyDeelnemer
Beste collega’s,
er lijken twee syndromen door elkaar te lopen: een met vetweefsel in het gebied. Dit zal ongetwijfeld hormonaal bepaald zijn. Maar ik zie ook regelmatig deze “bulten” bij vrouwen met een behoorlijk vlakke TWK die “ineens” hoog-thoracaal/laag-cerv. overgaat in een korte, forse kyphose, met als gevolg een compensatoire lordose mid-cervicaal.
Vgl mij is dit wat Grieve aanduidde als de “douariere bochel”.
Vgl sommigen zou ostyeoporose meespelen, maar ik zie dit toch ook al bij relatief jonge vrouwen optreden (tusen 40 en 50jr).
Groeten,
Niels Pabst - 17/06/2012 om 13:38 #16296Koen OverdijkDeelnemer
In Duitsland noemt men het ook wel een Witwenbuckel. Daar duidend op de samenhang met een depressieve stemming na het overlijden van de man. Beste Francis, stemming/stress/depressie en onzekerheid kunnen/zullen wel degelijk met deze houding te maken hebben en kunnen deze ten miste mede- veroorzaken of verergeren, maar dat hoeft niet altijd de hoofdfactor te zijn. Niet bewust zijn van zijn houding en houdingszwakte met langdurig geflecteerde zithouding spelen ook een rol. Ook langdurige totale nekflexie kunnen de disci vervormen en de CTO in flexiestand laten staan. Denk aan lezen of smartphone gebruik en het boek of phone voor de buik houden en lezen of tv kijken in ruglig met 3 kussens onder het hoofd. Het lijkt me dus niet zo zwart wit. Aan ons de taak om te ontdekken of de patiënt geschikt voor fysiotherapie is, of liever eerst naar de psycholoog zou moeten. ( dat moet hij/zij wel willen en inzien) Het omgekeerde is ook niet waar: de bult verdwijnt niet zomaar als de psyche weer ok is. Het is ook gewoon hard werken voor de patiënt met veel retractie en retractie extensie oefenen en mobilisaties van onze zijde. Om de het te remodeleren denken we bij McKenzie dat 6 tot 8 keer per dag 10 herhalingen tot zover mogelijk in de eindgrens nodig zijn. Eindresultaat waarschijnlijk na 1 tot 2 jaar. Klachten kunnen gelukkig wel al eerder afnemen. Als er helemaal niets lijkt te bewegen is een Röntgenfoto wel een goed idee om te zien of door de degeneratie de wervels niet met elkaar vergroeid zijn, want anders is alle moeite voor niets. Behandeling is natuurlijk allen geïndiceerd als het ook klachten veroorzaakt, we zijn toch geen schoonheidsfysiotherapeuten? Er lijkt zich bij ouderen inderdaad ook wel iets meer vetweefsel te willen verzamelen, ik heb daarover de theorie gehoord dat het ook deels oedeem zou zijn door de sympathische dysregeluring in het gebied.
Verder vermakelijke reclame op de Site die Rob noemt. De heer links boven heeft als het dezelfde is, rechts meer laten doen want ook zijn onderkin is plotseling weg.. Hij lijkt gezien zijn rode wang meer op de heer links onder, waar nog niets is gebeurd. De foto rechts onder zegt helemaal niets want door de gunstige hoek kan je niets beoordelen of vergelijken. De Amerikanen zullen er toch wel intrappen. Misschien moet ik ook maar eens before en after foto’s op mijn site zetten..Met vriendelijk groet aan allen,
Koen.
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.