Etalagebenen krijgen te weinig aandacht

36

Artsen en patiënten besteden te weinig aandacht aan zogeheten etalagebenen. Toch zijn vernauwde beenvaten net zo gevaarlijk als een beroerte of een hartinfarct en lopen patiënten een evengroot risico om binnen vijf jaar te overlijden.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Dat stelt epidemioloog Ilonca Vaartjes van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), die dinsdag promoveert op een onderzoek naar slagaderverkalking in de benen. Vaartjes werkt ook bij de Nederlandse Hartstichting, die het onderzoek heeft gefinancierd.

Artherosclerose ontstaat door ophoping van vet en lichaamscellen in de aderwanden. Het is een sluipend proces, dat levenslang doorgaat. Naar schatting heeft een half miljoen Nederlanders er last van. Het fenomeen staat bekend als etalagebenen, omdat de patiënt veel last kan hebben van kuitkrampen, die afzakken als hij even stilstaat oftewel ‘even in de etalage kijkt.’

Vaartjes onderzocht de gegevens van ruim vierduizend mensen die zich voor de eerste keer in een ziekenhuis meldden met vernauwde beenslagaders.Na een jaar en een maand waren er niet opvallend veel sterfgevallen in deze groep, maar na vijf jaar bleken veel van deze patiënten toch overleden te zijn, vaak doordat de bloedvatvernauwing zich had uitgebreid naar de hart- en hersenaders. Daarmee is het sterfterisico net zo groot als na een hartinfarct of beroerte, aldus de epidemiologe.

Artsen begeleiden mensen met slagaderverkalking onvoldoende, meent de promovenda. Zo krijgen de patiënten niet vaak genoeg bloeddrukverlagers voorgeschreven. Ook stoppen met roken is gunstig, maar de hulpverleners besteden daar weinig zorg aan. Vaartjes voorspelt dat het aantal patiënten met vernauwde beenvaten door de vergrijzing sterk zal toenemen.

Bron: AD