Op 7 december j.l. is de Psychosomatische Fysiotherapie door het Koninklijk Genootschap van Fysiotherapie (KNGF) erkend als een specialisatie. De psychosomatische fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het herkennen en beïnvloeden van de complexe relatie tussen bewegend functioneren en psychisch functioneren. In de behandeling van lichamelijke klachten zoals o.a. pijn en vermoeidheid, die een relatie hebben met psychosociale problemen.
Psychosomatische fysiotherapeuten hebben na hun studie fysiotherapie een drie jarige post HBO opleiding gevolgd, gericht op de behandeling van deze klachten. Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die verband houden met een verstoring in de balans tussen lichamelijke en psychische belasting in relatie tot de omgeving.
Veel klachten zijn onbegrepen of medisch niet te verklaren. Maar de patiënt heeft wel
last of hij blijft klachten houden. De samenhang tussen de lichamelijke klachten en de
psychische overbelasting is in eerste instantie vaak niet zo duidelijk. De lichamelijke
signalen worden regelmatig eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Als de klachten na verloop van tijd toenemen, levert medisch onderzoek niet veel op. Een duidelijke medische diagnose is vaak niet te stellen. Dit kan een gevoel van onbegrip opleveren. De psychosomatisch werkende fysiotherapeut begeleidt het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid bij lichamelijke klachten zoals o.a. pijn en vermoeidheid. Dit kan zijn door spanning, stress, verdriet en/of overbelasting.
Het doel van de therapie is:
Inzicht krijgen in de oorzaak van de klacht en in de factoren die mogelijk de klachten in
stand houden. Aanleren van ontspanning en bewust worden van de adem. Het opvoeren van de belastbaarheid door gerichte langzaam toenemende fysieke belasting. Het verfijnen van het gezonde lichaamsgevoel en lichaamsbewustwording. Het aanvoelen en leren respecteren van grenzen, zowel lichamelijk als psychisch. Beeldvorming met betrekking tot ziektebeleving en dagelijks functioneren. Het stimuleren van gedragsverandering om op een andere manier om te gaan met klachten. Bevorderen van het vertrouwen in het lichamelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed worden.
Het complexe karakter van problematiek rond psychosomatische klachten vraagt veelal om een samenwerking met deskundigen zoals verwijzend arts of specialist, de psycholoog, de bedrijfsarts en andere disciplines. Het op elkaar afstemmen van behandelplannen vergroot de kans op sneller herstel.
De domeinomschrijving en een beroepscompetentieprofiel zijn hier te lezen. Het maakt het voor de verwijzer duidelijk welke patiënten op hun plaats zijn bij de
psychosomatische fysiotherapeut. De behandeling kan zowel preventief als curatief gericht zijn. De Nederlandse vereniging voor Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek (NFP), is een beroeps inhoudelijke vereniging van het KNGF. Zij hanteert een register van de geregistreerde psychosomatische fysiotherapeuten en bewaakt de kwaliteit- en scholingseisen.
Bron: ANP
Vraag : In onze praktijk is een psycholoog werkzaam die tevens fysiotherapeut is. De psycholoog heeft een universitaire opleiding Gezondheidspsychologie gevolgd.incl. titel Drs. Worden zij ook in het register opgenomen?Zo ja, wat is de procedure? Zo nee, waarom niet?
Wie kan mij op deze vragen een antwoord geven?