Zestien Nederlandse fysiotherapeuten mogen zich vanaf vandaag ‘oncologisch fysiotherapeut’ noemen.
Zij volgden bij opleidingsinstituut Avans+ in Breda een nieuwe, tweejarige post-hbo-opleiding, gericht op de behandeling van kankerpatiënten. Kanker kent veel bijverschijnselen zoals vermoeidheid, verlies van spierkracht, overgewicht en een algehele conditieverslechtering. Oncologische fysiotherapie is erop gericht die verschijnselen te bestrijden en zo te voorkomen dat mensen als vanzelf achter de geraniums belanden.
Het behandelen van aan oncologie gerelateerde problemen vraagt bepaalde vaardigheden van fysiotherapeuten.
Een van de zestien oncologie-cursisten is Tanja Ivanovski uit Bergen op Zoom. Zij is sinds negen jaar fysiotherapeut en specialiseerde zich eerder al in oedeemtherapie, een specialisme dat in feite aan de basis van het oncologische specialisme ligt.
Ivanovski: “Oedeem is vochtophoping. Die ontstaat vaak na een borstoperatie waarbij klieren verwijderd zijn. Maar in feite is het maar een van de bijwerkingen van kanker of de behandeling van kanker met bestraling of chemo.”
Iedereen die kanker heeft, kan zich bij de oncologisch fysiotherapeut melden voor groepsgewijze of individuele therapie. “Het gaat niet alleen om oefeningen doen, maar we begeleiden kankerpatiënten bij het hervinden van hun kwaliteit van leven. We coachen en adviseren over wat ze wel of niet moeten doen of laten. Zwaar trainen is meestal niet goed, maar actief blijven is wel belangrijk.”
Er kunnen jaarlijks bij Avans+ maximaal 22 cursisten met de parttime opleiding tot oncologisch fysiotherapeut beginnen. De lessen worden gegeven door specialisten van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en de Daniël den Hoedkliniek.
Binnen de fysiotherapie bestaan al diverse specialismen, zoals onder meer jeugd, geriatrie en sport.
Beroepsvereniging KNGF is verheugd met het nieuwe specialisme dat ‘zeker in een behoefte voorziet.’
De opleiding ‘oncologisch fysiotherapeut is een post-hbo opleiding aan Avans+ in Breda. De opleiding is gericht op de behandeling van kankerpatiënten.
door Florence Imandt
Bron: BNDeStem