Een gemiddelde leeftijd van 116 jaar is best haalbaar

32

Gemiddeld 116 jaar oud worden als mens? Bij muizen is zo’n flinke verlenging van het leven al mogelijk, zegt prof. Jan Hoeijmakers van het Erasmus MC. Maar echt zo oud worden, is voor mensen nog even een ander verhaal. Laboratoriummuizen kunnen hun leven met bijna de helft (45%) verlengen, als ze elke dag fors minder eten. Wetenschappers noemen dit ‘calorische restrictie’.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Honger

Het dieet blijkt effectief als het bestaat uit 70% van de normale hoeveelheid eten. “Voor mensen is dit in de praktijk niet vol te houden. Je zou je hele leven lang een gevoel van honger hebben”, zegt prof. Hoeijmakers, hoogleraar moleculaire genetica.

Verlenging

Niettemin lijkt een verlenging van de gemiddelde mensenleeftijd van 80 jaar naar 116 jaar werkelijk mogelijk. Het motto: eet minder, leef langer. Bij zo’n dieet treden hart- en vaatziekten, kanker en diabetes veel minder vaak op. Dat blijkt uit onderzoek met aapjes.

Twee stofjes

Hoeijmakers: “Gelukkig zijn recentelijk aanwijzingen gevonden dat sommige stoffen bij muizen levensverlengend werken zonder dat zware dieet. Het gaat om rapamycine, dat ontstekingen remt en het ontstaan van kanker tegengaat, en metformine, een middel tegen diabetes.”

Gezond blijven

De hoogleraar is ervan overtuigd dat stofjes als deze ook mensenlevens kunnen verlengen. Wel is er nog veel onderzoek nodig om de gewenste dosis en veiligheid vast te stellen, zegt hij. Centraal in al zijn research staat een hoge leeftijd bereiken met daarbij zo weinig mogelijk mankementen. Bron: Erasmus MC