Dure zorg niet alleen door vergrijzing

109

De stijgende kosten van de gezondheidszorg worden beslist niet alleen veroorzaakt door de vergrijzing van de bevolking. Dat stelt dr. Claudine de Meijer, expert in zorguitgaven.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Nederland vergrijst. In 2040 wordt een piek bereikt, als een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder is. De kosten van de zorg stijgen al jaren, maar het is onjuist om de kostenstijging alleen aan de vergrijzing te wijten. Ook andere factoren tellen mee en de overheid kan op het geheel wel degelijk invloed op uitoefenen, benadrukt De Meijer.

Op 1 maart promoveerde Claudine de Meijer aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op de groei van curatieve en langdurige uitgaven in een vergrijzende samenleving. Zij werkt bij het iBMG.

Bij de curatieve zorg, dat zijn vooral behandelingen die in ziekenhuizen worden gegeven, lijkt technologische vooruitgang het sterkst de kosten op te drijven. Denk hierbij aan nieuwe generaties dure medicijnen en hypermoderne apparatuur. Door nieuwe technologie stijgt bovendien het aantal behandelingen. Dit komt doordat de therapieën beschikbaar komen voor nieuwe groepen patiënten, bijvoorbeeld omdat de behandelingen veiliger zijn.

Ook stijging van de lonen maakt de zorg duurder. De zorg is arbeidsintensief en wordt daarom vaak als een ‘banenmotor’ aangeduid. Verder zijn de gestegen prijzen van producten en diensten, bijvoorbeeld electriciteit, eveneens debet aan de steeds duurder wordende zorg.

Bron: Erasmus MC

9 REACTIES

Reacties zijn gesloten.