In drie fraudegevallen heeft de strafrechter een veroordeling uitgesproken. Zo werd een fysiotherapeut uit Limburg wegens het verzinnen van artsverwijzingen veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur dienstverlening en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Een andere fysiotherapeut uit Limburg kreeg een taakstraf van 160 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf wegens behandelingen die hij niet had uitgevoerd maar wel had gedeclareerd.
Een Amsterdamse tandarts die op grote schaal CZ en andere verzekeraars heeft opgelicht met declaraties van niet uitgevoerde behandelingen, kreeg 2 ½ jaar celstraf plus een half jaar voorwaardelijk. De zorgverleners hebben het geld inmiddels teruggestort of zijn veroordeeld dat te doen. CZ maakt met deze zorgverleners geen afspraken meer.
Lopende strafzaak
Er loopt nog een strafzaak tegen de directie van een Limburgse instelling die CZ over een periode van 3 jaar heeft proberen te misleiden met valse rapporten over begeleiding van zwerfjongeren. De (inmiddels failliete) instelling verzon een groot aantal uren ‘geboden’ hulp en advies.
Frauderende verzekerden
CZ heeft vorig jaar 8 verzekerden uitgeschreven nadat ze tegen de lamp waren gelopen met valse nota’s. Van de 210 onderzochte gevallen van vermoedelijke fraude werd in tien procent daadwerkelijke fraude vastgesteld. Er werden zeven verzekerden en 1 zorgverlener op een landelijke zwarte lijst gezet. Door intensiever speuren is het CZ gelukt om binnen enkele jaren drie keer zoveel aan fraude op te sporen.
Bron: CZ