Nekpijn is een veel voorkomende klacht. Één van de behandelmethodes is chiropractie, die in Nederland valt onder de niet-reguliere geneeswijzen. Er is wetenschappelijk bewijs dat deze methode effectief is bij nekklachten, maar het is ook bekend dat chiropractie bij nekklachten vaak bijwerkingen geeft. Sidney Rubinstein volgde een jaar lang ruim 500 patiënten en concludeert dat verreweg de meeste bijwerkingen onschuldig en van tijdelijke aard zijn. Morgen promoveert hij, als de eerste chiropractor in Nederland, aan VUmc.
Voor de landelijke studie volgde onderzoeker en chiropractor Sidney Rubinstein een jaar lang 529 patiënten met nekklachten, die samen ongeveer 5.000 chiropractische behandelingen kregen. Hij inventariseerde het type, de frequentie en de ernst van bijwerkingen na chiropractische zorg en zette dit af tegen de positieve effecten van de behandeling. Zijn conclusie: de meeste patiënten hadden baat bij chiropractische manipulatie, en de gerapporteerde bijwerkingen – hoofdpijn, duizeligheid – waren kortstondig en onschuldig. De studie kende geen enkel geval van ernstige bijwerkingen.
Nederland erkent chiropractie niet als reguliere zorg, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, Engeland en Denemarken waar het een universitaire studie is. Vanwege de bekende bijwerkingen na chiropractie bestaat er in Nederland nogal wat discussie over de veiligheid van de methode van chiropractoren, in de volksmond ook wel ‘krakers’ genoemd. Maar de ernst van de bijwerkingen zijn nooit wetenschappelijk onderzocht. Daarom richtte de onderzoeker zich specifiek op de bijwerkingen na chiropractische behandeling van nekklachten. Sidney Rubinstein is de eerste chiropractor die in Nederland promoveert.
Bron: VUmc