De bezuinigingen op medicijnen zonder recept vallen tegen. Dat zeggen althans zorgverzekeraar VGZ en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Volgens berekeningen bedraagt de bezuiniging 25 miljoen euro in plaats van de beoogde 90 miljoen euro, maakten zij donderdag bekend.
Begin dit jaar schrapte het ministerie van Volksgezondheid de volledige lijst van zogeheten zelfzorggeneesmiddelen die worden vergoed door het ziekenfonds om daarmee geld te besparen. Daardoor zouden patiënten zelf moeten opdraaien voor de kosten. Volgens VGZ en NPCF stappen artsen vaker over naar duurdere medicijnen die wel vergoed worden. Dit zijn soms zwaardere middelen met zwaardere bijwerkingen.
VGZ baseert zich op cijfers over het eerste kwartaal van 2004 van de eigen bijna 1,3 miljoen ziekenfondsverzekerden. Daaruit blijkt dat 45 procent van de gebruikers van zelfzorgmiddelen na 1 januari 2004 een vervangend middel krijgt, dat wél wordt vergoed. Dat percentage is vervolgens omgerekend naar de landelijke uitgaven, aldus een woordvoerder van VGZ.
Tegenstanders hebben altijd al gewaarschuwd dat de maatregelen minder effect zouden hebben. Daar heeft het ministerie rekening mee gehouden. Een woordvoerder van het ministerie noemt het nog te vroeg om op deze cijfers te reageren. Deze zomer maakt het departement de balans op van de bezuinigingsmaatregel. Volgens de patiëntenvereniging NPCF kan de bezuiniging zelfs omkeren tot een toename van de kosten als de extra huisartsenbezoeken en ziekenhuisbezoeken worden meegeteld.
Bron: VGZ