Beweging lijkt goed te zijn voor vermoeide reumapatiënt

108

Vermoeidheid is een vaak voorkomende, vervelende klacht bij patiënten met reumatoïde artritis (RA). Onderzoeker Sanne Rongen-van Dartel van het Radboudumc ontdekte dat deze klachten door meer dagelijkse beweging en een sportprogramma kunnen verbeteren. 16 oktober hoopt ze op haar onderzoek te promoveren.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Vermoeidheidsklachten hebben grote gevolgen voor de kwaliteit van leven van patiënten met RA. Patiënten doen hierdoor steeds minder in het dagelijks leven. Ze bewegen minder, waardoor ze nog meer vermoeid raken. Zo belanden ze in een vicieuze cirkel waar ze vaak niet meer uit komen.

Cirkel doorbreken

reumaOpmerkelijk genoeg kan deze cirkel doorbroken worden door juist meer lichamelijke activiteit. Rongen-van Dartel onderzocht welke factoren een relatie hebben met vermoeidheid bij patiënten met RA. Specifiek keek ze naar het verband tussen lichamelijke activiteit en vermoeidheid bij deze groep. Dat deed ze door deelnemers een vragenlijst over hun vermoeidheid in te laten vullen en 14 dagen lang het beweegpatroon van de reumapatiënt te meten. Ze ontdekte dat actievere RA-patiënten minder moe zijn. Slechter slapen en slechter lichamelijk functioneren blijken direct samen te hangen met vermoeidheid. Geringere zelfovertuiging hangt samen met meer pijn, meer angst en depressie en slechter lichamelijk functioneren. Meer pijn hangt daarnaast samen met slechter lichamelijk functioneren, wat weer leidt tot vermoeidheid. En meer angst en depressie hangt samen met slechter slapen.

Behandeling

Als deze factoren effectief behandeld worden, neemt de vermoeidheid mogelijk af. Cognitieve gedragstherapie is een effectieve behandeling bij patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom, maar heeft maar een klein effect op vermoeidheid bij RA. Meer dagelijkse beweging door het volgen van een trainingsprogramma onder begeleiding zou daarom een goede aanvullende en ondersteunende behandelmogelijkheid (naast bestaande medicatie en eventuele cognitieve gedragstherapie) kunnen zijn. Dit moet worden afgestemd op de individuele patiënt op basis van wat er voor hem of haar mogelijk is.

Intensief sporten

Rongen-Van Dartel laat zien dat ook een inspanningsprogramma gericht op verbetering van de fitheid, positieve effecten lijkt te hebben op vermoeidheid bij RA. Een inspanningsprogramma verschilt van de dagelijkse beweging doordat het ook intensiever sporten bevat. Hierdoor heeft het mogelijk een nog groter effect op de vermoeidheid. Er is al bekend dat door sporten de algemene conditie van RA-patiënten toeneemt en de ziekteactiviteit afneemt zonder dat het extra schade toebrengt aan de gewrichten.

Bron: RadboudUMC

1 REACTIE

  1. I f you don’t use it you loose it. Rust roest.
    In alle talen is common sense over bewegen en het nut van gebruik van je spieren van geboorte tot hoge ouderdom terug te vinden. Het is heel goed dat de wetenschap dit weer op de kaart zet. Zo komt common sense over het nut van goed zorgen voor je lichaam en conditie van je bewegingsapparaat toch weer op papier.
    Wat voor rheumapatienten geldt , geldt echter ook voor diabetes, cardiovaculaire degeneratie, artrose ( houding), osteoporose en nog veel meer lifestylebepaalde aandoeningen. Eigenlijk is het volgens de logica van de natuur.

Reacties zijn gesloten.