Bewegen voor ouderen belangrijker dan poedertjes en shakes

47

Spiermassaverlies bij ouderen kan goed bestreden worden met langdurige krachttraining. Toediening van extra eiwitten heeft daarop geen aanvullend effect als men via de voeding al voldoende eiwitten binnenkrijgt. Dat blijkt uit een studie van UM-onderzoekers Lex Verdijk, Luc van Loon en collega’s. Vandaag verschijnen deze onderzoeksresultaten in het American Journal of Clinical Nutrition.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De gepubliceerde studie is uitgevoerd bij een groep van 26 gezonde mannen tussen de 65 en 85 jaar. Zij volgden een intensief trainingsprogramma gedurende 12 weken. De helft van de groep gebruikte vlak voor en direct na de training eiwitsupplementen, de andere helft kreeg een placebo. Aan het eind van deze periode werden spiermetingen gedaan met röntgen, CT-scans en op spierbiopten. Daaruit bleek dat het trainings¬programma bij alle deelnemers de eiwitsynthese in de spieren stimuleerde, waardoor ook de spiermassa en spierkracht toenam. Dit effect was echter niet hoger in de groep die extra eiwitten toegediend kreeg. De onderzoekers concluderen daaruit dat bij een normaal voedingspatroon met voldoende eiwitinname vooral krachttraining van belang is om spiermassaverlies tegen te gaan.

Spiermassa-verlies is een veelvoorkomend verschijnsel bij oudere mensen. Dit proces is grotendeels omkeerbaar met behulp van specifieke, langdurige krachttraining. Omdat spiermassaverlies juist bij ouderen veel voorkomt en vaak tot verminderde kwaliteit van leven leidt, werd deze studie naar het effect van eiwitten in combinatie met lichamelijke inspanning op spiermassa en spierkracht bij ouderen uitgevoerd. In onze vergrijzende maatschappij is het van groot belang om op deze relatief eenvoudige manier de kwaliteit van leven te verbeteren voor de groeiende groep ouderen.

Bron: Unimaas