Beweegadvies huisarts heeft effect

30

Een beweegadvies van de huisarts in combinatie met metingen van de (in)activiteit blijken effectieve middelen te zijn om mensen in beweging te krijgen. Dit concludeert Esther van Sluijs in haar onderzoek waarop zij 11 november promoveert aan het VU medisch centrum Amsterdam. Nederlanders bewegen te weinig en bijna de helft is te dik, met allerlei gezondheidsrisico’s van dien. Effectief advies om meer te bewegen is daarom van groot belang. Van Sluijs zocht uit wat het effect van het zogenaamde PACE-advies is.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

PACE (Physician-based Assessment and Counseling for Exercise) is een methode die in Amerika is ontwikkeld om patiënten een individueel beweegadvies te geven. Aan de hand van een vragenlijst kan de huisarts vaststellen wat het huidige beweegpatroon is en de wens van de patiënt om meer te gaan bewegen. De huisarts geeft vervolgens gestandaardiseerd beweegadvies die op de wens van patiënten om meer te gaan bewegen aansluit.

De promovenda onderzocht de effectiviteit en haalbaarheid van door de huisarts verstrekte PACE-advies aan patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De combinatie van beweegadvies, de bepaling van de actuele fysieke activiteit en de lichaamssamenstelling (BMI) had een verandering in beweeggedrag van patiënten tot gevolg. Na een jaar was de totale onderzoeksgroep meer gaan bewegen (gemiddeld 61 minuten) en ook wat afgevallen (gemiddeld 0,5 kilogram).

Standaardadvies
Van Sluijs: “De patiënten uit de controlegroep kregen een gestandaardiseerd beweegadvies gebaseerd op de huidige huisartsenpraktijk. Maar er is geen sprake van een geprotocolleerd ‘standaardadvies’, want die bestaat helemaal niet.”

“Door het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG), de wetenschappelijke onderzoekstak van de huisartsen, is nog niet vastgelegd wat een huisarts precies tegen patiënten moet zeggen om ze tot meer bewegen aan te zetten,” aldus Van Sluijs. “Vandaar dat het interessant is om met de PACE-methode aan de slag te gaan: de methode is namelijk al helemaal ontwikkeld en vertaald in het Nederlands.”

Momenteel zijn er besprekingen gaande met het NHG om het PACE-advies aan te passen aan de Nederlandse situatie en daarvan een standaard te maken. De deelnemende huisartsen waren in ieder geval zeer enthousiast.

Bron: VU Medisch Centrum