Bas Eenhoorn en Kitty Bouten maandag op Radio 1

23

Maandag 28 februari wordt in de uitzending van De Ochtenden op Radio 1 aandacht besteedt aan de huidige problemen binnen de fysiotherapie.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Aanleiding is de uitspraak van de Reclame Code Commissie over de klacht tegen Achmea (ingediend door o.a. een Vote lid) in verband met misleidende reclame-uitingen over de door hen geboden vergoedingen fysiotherapie.

In het radio item zal een discussie plaatsvinden tussen Kitty Bouten (Vote) en Bas Eenhoorn (voorzitter KNGF) over de positie van fysiotherapeuten in de vrije markt en de rol daarin van de fysiotherapeutenvereniging.

Het item zal om 11.30 of om 11.45 uitgezonden worden. Uitzenden is afhankelijk van de op dat moment actuele nieuwssituatie.

Bron: De Andere K(r)ant

Tekstverslag van het Interview

Interviewer Sinds 1 februari 2005 is het principe van de vrije marktwerking losgelaten op de fysiotherapeuten. Vooral fysiotherapeuten met een eigen praktijk hebben hier veel problemen mee. Wat iedereen al verwachtte gebeurde namelijk ook de zorgverzekeraars grijpen de regie. Zorgverzekeraars zouden met elke fysiotherapeut afzonderlijk moeten onderhandelen over de tarieven. De praktijk is dat zij in uitgebreide contracten de tarieven en de praktijkvoering tot in detail bepalen en aan de fysiotherapeuten opleggen. De vraag is of dit niet te voorzien was en als dat al wel het geval is waarom is er dan niet gebeurd.
Ik ga erover praten met Kitty Bouten van de fysiotherapeutengroep Vote en Bas Eenhoorn voorzitter van de beroepsvereniging het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten, het KNGF.

Goedemorgen allebei,
Om met u te beginnen mevrouw Bouten, ik schetste net al een beeld van het niet heel erg goed verlopen van die marktwerking in de fysiotherapie. Geeft u daar eens een voorbeeld van uit uw eigen praktijk, u bent zelf ook fysiotherapeut.

Kitty Bouten Nou de situatie zoals u die schetst klopt volledig met wat je als fysiotherapeut nu krijgt. Van elke ziektekostenverzekeraar een contract en de omvang variërend van 20 tot 50 kantjes en daarin wordt je praktijkvoering tot in detail geregeld en de onderhandelingsmarge is mevrouw dit is het contract, dit is het tarief, zegt u maar ja of nee.

Interviewer En met hoeveel van die aanbieders van die verzekeraars moet u onderhandelen?

Kitty Bouten Uiteindelijk met 17 ziektekostenverzekeraars, die sturen niet allemaal direct hun contract maar in principe als je een patiënt van zo’n verzekeraar wilt behandelen moet je een contract afsluiten.

Interviewer Dat betekent dat u enorm veel papierwerk moet doen in ieder geval en dat er weinig te kiezen valt?

Kitty Bouten Er valt niets te kiezen en ik heb er een berg aan bureaucratische activiteiten erbij gekregen. Niet alleen omdat ik die contacten moet bestuderen maar ook omdat er in die contracten een ongelofelijke hoeveelheid bureaucratische activiteiten opgelegd worden. Want die ziektekostenverzekeraars die regelen allemaal mijn praktijkvoering tot in detail maar niet allemaal op dezelfde manier.

Interviewer Is dat dan wel te doen?

Kitty Bouten Nee dat is niet te doen. Maar dat was ook te voorspellen dat het niet te doen zou zijn maar dat is ook ons conflict, nou ja ons conflict, dat is ook de discussie binnen de beroepsorganisatie. Dat is ook wat wij onze beroepsorganisatie en in persoon van onze voorzitter de heer Eenhoorn kwalijk nemen. Wij hebben een jaar geleden al gezegd, jongens dit zit er aan te komen. Je kon voorspellen dat het zo zou worden omdat de ziektekostenverzekeraar die heeft een economische machtspositie ten opzichte van de zorgverlener. Dat heeft te maken met die voorhistorie van regionaal werkende ziekenfondsen. Vroeger was het zo dat als jij in een bepaalde regio woonde en werkte dan was je verplicht aangesloten bij een bepaalde ziektekostenverzekeraar. Dat vindt je nog steeds terug dus elke praktijk heeft te maken met 1 ziektekostenverzekeraar die 50 tot 70% van de patiënten in zijn pakket heeft. Nou die zegt dus gewoon mevrouw contract en prijs zegt u maar ja of nee. En als zorgverlener mag ik mij in het kader van de mededingingswet niet meer dan 8 ondernemingen met een maximum omzet van 908 duizend Euro verenigen en ben ik nog steeds geen interessante onderhandelingspartij voor die zorgverzekeraar. Dat is niet nieuw dat stond vorig jaar al vast.

Interviewer U zegt dus die beroepsvereniging van ons had beter zijn best moeten doen. Je zou eigenlijk verwachten dat u nu in debat zou gaan met de zorgverzekeraar maar dat doet u niet. U gaat nu in debat met diegene die u eigenlijk zou moeten vertegenwoordigen.
Meneer Eenhoorn, dat is nogal wat. U heeft niet goed opgelet zegt mevrouw Bouten in feite.

Bas Eenhoorn Ja de geschiedenis is denk ik in dit geval wel van belang om even in de gaten te houden. Er wordt natuurlijk een situatie gecreëerd in de markt die heel complex is. Allereerst er was natuurlijk altijd al sprake van contracten met zorgverzekeraars ook vroeger waren er altijd al meerdere contracten met veel fysiotherapeuten wat altijd al buitengewoon vervelend was. Ten tweede er is niet alleen sprake van marktwerking maar er is ook sprake geweest van een buiten het ziekenfonds halen, zeg ik maar even eenvoudig, van 80% wat fysiotherapeuten aan handelen hebben. Met andere woorden er ontstond voordat de marktwerking begon al een bijzondere situatie.
En het derde wat we in de gaten moeten houden is dat de politiek zelf heeft uitgesproken, en dat wist ook iedereen en wij hadden daar grote problemen mee, dat de situatie van de zorgverzekeraars die van een regievoerende club zou moeten zijn. Met andere woorden de overheid zegt wij trekken ons terug. Wij laten de tariefsvorming, de afspraken over de zorg voor een belangrijk deel over aan marktpartijen. In feite zijn dat dus patiënten, de zorgverzekeraars en de fysiotherapeuten. En wij vinden dat daarin, om volumebeperking te hebben en te zorgen dat de zaak niet uit de hand gaat, er een partij moet zijn die de regie voert en dat zijn de zorgverzekeraars. Vanaf het begin hebben wij gezegd dat moet dus anders en waar denk ik nu verschil van inzicht zit tussen Kitty Bouten namens de Vote groep binnen het KNGF en het algemeen bestuur is dat wij zeggen het kan niet van de ene op de andere dag maar onze uiteindelijke doelstelling is volledig duidelijk. Wij willen af van die contracten. Wij willen dat de patiënt centraal staat, de patiënt bepaald wanneer hij wel of niet een beroep doet op de fysiotherapeut en wat hij daar voor over heeft en daar zijn wij het denk ik allemaal over eens dat het die kant op moet.

Interviewer Wat de heer Eenhoorn schetst is dat ook niet wat u wilt?

Kitty Bouten Over het einddoel zijn wij het eens alleen, kijk wat meneer Eenhoorn nu noemt dat was van tevoren bekend. Vroeger hadden wij ook contracten maar dan had je met 1 zorgverzekeraar een uitgebreid contract en de anderen pasten zich daaraan aan in de vorm van een passantencontract. 80% van de fysiotherapie is uit het ziekenfondspakket gehaald en dat betekend dat er kunstmatig een overschot gecreëerd is wat je onderhandelingspositie nog slechter maakt. En waar we naar toe willen is wel duidelijk maar dan moet je niet onderhandelen. Dat moet je afspreken voordat je die hele beroepsgroep op de markt zet.

Interviewer Wat verwijt u de heer Eenhoorn dan?

Kitty Bouten Nou de politieke keuze is niet geweest om die hele beroepsgroep in deze situatie op de markt te brengen. Hoogervorst wilde een beperkt experiment met een klein deel lokaal of een onderdeel van ons vak van de beroepsgroep. Meneer Eenhoorn heeft er op aangedrongen van nee de hele beroepsgroep in 1 keer de markt op want dat is een kans voor ons. Terwijl wij zeggen die kans was er niet en dat kon je voorzien. En de heer Eenhoorn zegt dit in de pers nu zelf ook. En wat mij verbaasd en waar ik graag antwoord op zou willen. Wij hebben het voorspeld, toen had de KNGF er geen oren naar, nu is de situatie er en deze pakt uit zoals wij voorspeld hebben. Nu zegt het KNGF ook van dit is niet goed en ik snap niet dat u dat niet hebt kunnen voorzien. En wat gaat u nu doen om het op te lossen.

Bas Eenhoorn Wat er aan de hand is, hier moeten we heel zuiver zijn met betrekking tot wat er nu precies speelt. De politiek moest keuzes maken over die marktwerking. Een van de keuzes was kan het de totale beroepsgroep zijn of kan het bijvoorbeeld een deel zijn, moet het in een deel van Nederland of moet het in heel Nederland zijn.

Interviewer Nu zegt mevrouw Bouten u heeft de hele beroepsgroep voor de haaien gegooid.

Bas Eenhoorn Dat is onzin. Ik kan ook op een aantal manieren aangeven dat het volstrekte onzin is en dat wij onze energie moeten richten op waar we naartoe willen in plaats van dat we nu allemaal discussie hebben over voldongen politieke feiten. Voor de goede orde. Hoogervorst had geen keuze gemaakt . Er is op een gegeven moment aan de orde geweest van wat zullen we kiezen. Wij hebben gezegd het zou onaanvaardbaar zijn dat een fysiotherapeut in Zeeland een 10% hoger tarief krijgt en de fysiotherapeuten in de rest van het land niet. Of dat alleen de sportfysiotherapeuten een hoger tarief krijgen en de rest niet. Wij hebben gezegd de hele groep en overal. En wij hebben ook gezegd het is heel interessant om dit allemaal te doen maar we moeten gedurende het gehele traject bij kunnen stellen en o.a. met betrekking tot die contracten waar mevrouw Bouten het terecht over en waar ik het ook mee eens ben. Maar er moeten een paar andere dingen gebeuren maar ik wil 1 ding nog even goed zeggen. We zijn het wel eens over waar we naar toe willen maar ondertussen zijn de fysiotherapeuten, althans de vrijgevestigde en degenen die daar via de CAO’s aan verbonden zijn, wel degene die als enige in Nederland een stap vooruit hebben gedaan. Ongeveer, zeg maar gemiddeld, tussen de 10 en de 15% hogere omzetten. Met betrekking tot alle andere beroepsgroepen in Nederland is er geen enkele beroepsgroep en geen enkele club….

Interviewer U zegt dus dat het alleen maar een voordeel is voor de fysiotherapeuten.

Bas Eenhoorn Ik zeg niet alleen dat het een voordeel is. Ik zeg wij moeten onze zegeningen tellen. Stap voor stap gaan wij de goede kant op. Stap voor stap gebeurt het. Wij hebben voor het eerst aanpassing van tarieven en ik vind dus dat wij langzamerhand naar de situatie moeten dat die patiënt centraler wordt en dat wij als zorgverleners en als zorgverzekeraars een goede positie innemen.

Interviewer Het is heel ingewikkeld en voor de gewone leek nauwelijks meer te volgen. Maar wat ik mij afvraag mevrouw Bouten is dat een afdoend antwoord op het verwijt dat u hebt gemaakt aan de heer Eenhoorn.

Kitty Bouten Nee, de heer Eenhoorn maakt terecht een onderscheid tussen tarieven en omzet. De tarieven zijn gestegen maar de omzet is als gevolg van het feit dat de fysiotherapie uit het pakket gehaald is gedaald en dat betekent dat mijn inkomen niet veranderd is maar mijn werklast is niet gedaald. Ik doe wel minder behandelingen maar ik heb zo’n berg bureaucratische activiteiten dat mijn werklast hetzelfde is gebleven. En de heer Eenhoorn noemt de patiënt, nou als wij daar naar gaan kijken. De patiënt waarvoor wij ons werk doen die wordt van dit hele systeem de dupe. Want het idee van de marktwerking was er komt innovatie, er komt kwaliteitsverbetering en de patiënt kan kiezen. Dat zou de uitdaging moeten zijn maar zo gaat het niet werken want de ziektekostenverzekeraar krijgt de regie. De ziektekostenverzekeraar gaat concurreren op prijs en dat doet hij ten koste van de zorgverlener. Dan is er dus geen budget voor innovatie, geen budget voor kwaliteit en de vrijheid die de patiënt zou moeten krijgen, is hij kwijt. Want die mag naar de zorgverlener die de ziektekostenverzekeraar uitgezocht heeft.

Interviewer De patiënt kan dus niet zeggen ik wil die zorgverlener?

Kitty Bouten Nee

Bas Eenhoorn Daar moeten we heel voorzichtig zijn met wat we zeggen. Er is wetgeving onderweg om die keuzes op een goede manier te regelen voor de patiënt. Op dit moment is dit nog niet goed. Een van onze bezwaren, en daar zijn wij het waarschijnlijk helemaal over eens mevrouw Bouten, is dat de marktwerking is begonnen terwijl er een aantal wetgeving nog niet voor elkaar is. Bijvoorbeeld het systeem dat de patiënt een keuze kan maken en dan niet een verschil krijgt in vergoeding van de verzekering. Dus als ik kies voor een fysiotherapeut die bij een bepaalde verzekering zit dan krijg ik een bepaald bedrag terug. Ga ik naar een andere die niet bij die verzekeraar zit dan krijg ik ineens een stuk minder. Nou dat zijn dingen waarvan wij hebben gezegd dat kan niet. Het wordt in wetgeving geregeld maar daar loopt het departement dus achter. Het verschil is denk ik een verschil in tempo. Bijvoorbeeld de directe toegankelijkheid is een belangrijk element. Wij mogen dus nu per 1 januari 2006 situaties hebben waarin de patiënt zich rechtstreeks tot de fysiotherapeut mag wenden zonder een verwijzing van de huisarts. Dat is een van die dingen. Stap voor stap.

Interviewer Ja maar de vraag is hadden die dingen niet beter geregeld kunnen zijn voordat u de markt opgaat?

Bas Eenhoorn Iedereen wil alles in een keer mevrouw maar dat gaat gewoon niet. Stap voor stap moet je dingen regelen.

Interviewer Ja maar mevrouw Bouten verwijt u dat u dat te snel heeft gedaan.

Bas Eenhoorn Ik heb niets te snel gedaan, het gaat juist te traag.

Kitty Bouten Het gaat niet over alles in een keer. Het gaat juist over de volgorde waarin. Ik snap dat niet alles in 1 keer kan maar dan moet de volgorde anders. En nogmaals de problemen waren te voorzien en je kunt zien hoe de ziektekostenverzekeraars….

Bas Eenhoorn Als mevrouw Bouten, als we hadden gewacht dan was er dus nu niets met het tarief gebeurd want binnen het budget van de overheid waar wij altijd onder zaten, was geen enkele mogelijkheid om iets te doen. Integendeel daar dreigenden verdere bezuinigingen maar dankzij het feit dat wij per 1 februari een marktsituatie hebben voor een deel, lang niet genoeg daar ben ik het mee eens, en dat moet nog verder en nog veel beter maar dankzij dat feit zijn wij dus een stap verder. En over de pakketschuif waar wij daarstraks over hadden dat wij buiten het ziekenfonds voor een groot deel zijn gekomen, staat er los van. Dat is vervelend maar dat zijn van die zaken die juist binnen de overheidswereld voor ons dus als beroepsgroep niet goed zijn maar waar we dus hard aan moeten werken om de gevolgen daarvan op te vangen.

Interviewer Mevrouw Bouten wat wilt u dat de KNGF nu gaat regelen?

Kitty Bouten Ik wil dat de KNGF nu gaat doen aan schadereparatie. En kijk wij hebben als groep nu een aantal activiteiten ontwikkeld. Wij hebben klachten bij de NMa neergelegd. Wij krijgen nu een civiele procedure. Wij hebben een klacht bij de reclamecode commissie neergelegd. Daar hebben wij ons gelijk gekregen en dan zegt het KNGF mevrouw dat hebben jullie goed gedaan. Maar het KNGF doet het niet. Ik wil dat het KNGF dit gaat doen. Het KNGF zorgt dat wij of een positie hebben op die markt of het zegt de medewerking aan het experiment op totdat de positie gerealiseerd is.

Interviewer En gaat u dat doen meneer Eenhoorn?

Bas Eenhoorn Nee, wij gaan gewoon door met waar wij mee bezig zijn om de positie van de fysiotherapeuten te verbeteren. Die handreiking wil ik absoluut doen, voor ons is het van groot belang dat wij met z’n allen zo sterk mogelijk zijn en onze energie inderdaad richten op het feit dat de NMa in actie komt tegen bijvoorbeeld wat er op het ogenblik gebeurd.

Interviewer Dus dat gaat u overnemen van mevrouw Bouten?

Bas Eenhoorn Wij hebben al constant gezegd wij willen gezamenlijk verder.

Interviewer Maar waarom gaat het dan toch fout tussen u beiden?

Kitty Bouten Omdat de heer Eenhoorn het zegt maar niet doet. Dat is mijn probleem.

Interviewer Meneer Eenhoorn gaat u daar wat aan doen?

Bas Eenhoorn Ik doe het al en u kunt erop rekenen met succes.

Interviewer Wij zullen afwachten hoe het verder gaat tussen deze beide beroepsverenigingen van de fysiotherapeuten. Hartelijk dank.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.