Fysiotherapeut Hans van de Leur van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). onderzocht alternatieven om slijm uit de longen te verwijderen bij patiënten die op de Intensive Care opgenomen zijn. Van de Leur promoveert op 5 oktober as. aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Het blijkt dat er ook een andere, minder arbeidsintensieve, manier bestaat om slijm uit de longen te verwijderen. Ook voor de patiënt in kwestie is deze nieuwe manier minder belastend. Verder zijn er minder bijwerkingen voor de IC-patiënten bij deze manier.
Normaliter wordt bij patiënten die langdurig op de Intensive Care beademd worden, het slijm uit de longen gezogen. Dit is noodzakelijk omdat achtergebleven slijm de ademhaling bemoeilijkt en de herstelperiode door complicaties kan verlengen. Bij deze behandeling kunnen zich bijwerkingen voordoen als een lagere hartfrequentie, stijgende bloeddruk en een vermindering van de hoeveelheid zuurstof in het bloed.
In het UMCG is hiervoor een nieuwe methode ontwikkeld en deze is vergeleken met de conventionele methode. De conventionele methode omvat vergroting van de ademteug, spoelen van de beademingsbuis en het diep wegzuigen van het longslijm. Met de nieuwe methode wordt een minder lange zuigkatheter gebruikt om alleen het slijm uit de beademingsbuis te zuigen. Dit is voor patiënten minder ingrijpend dan de conventionele methode.
Het onderzoek richtte zich op 383 aptienten die allen op de Thorax- of de Chirurgische Intensive Care lagen . Patiënten bij wie op de nieuwe manier de longen waren leeggezogen, bleken aanmerkelijk minder bijwerkingen te hebben dan patiënten bij wie dit op de conventionele manier was gebeurd. Doordat de nieuwe methode minder arbeidsintensief is kan dit leiden tot een kostenbesparing op de IC. Tevens heeft hij gekeken naar de hoeveelheid stress die beide behandelingen voor patiënten gaven. Hij deed dit door de hoeveelheid adrenaline, noradrenaline en cortisol in het bloed te meten. Met name de hoeveelheid noradrenaline en cortisol in het bloed lag bij de nieuwe methode lager dan bij de conventionele methode.
Via een vragenlijst gaven de patiënten bovendien aan welke onderdelen van het verblijf in de IC zij als ongemak hebben ervaren. Patiënten waarbij op de nieuwe manier longslijm was weggezogen, gaven dit duidelijk minder vaak als ongemak aan.
Bron: Zorgkrant