Als de voet het niet goed doet

21

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Na de zomer kampen veel slipper- en sandaaldragers met hiel-, voet- en kniepijn. De podoloog biedt uitkomst.

De podo-wie? Zelfs mensen met voet- en bewegingsklachten hebben vaak nooit van dit specialisme gehoord. Dat geldt ook voor veel huisartsen, die podologen nogal eens over het hoofd zien en direct doorverwijzen naar ziekenhuizen en specialisten.

Volgens de beroepsgroep zijn vooral dure kijkoperaties echter vaak mosterd na de maaltijd. Pijn in knie of rug is veelal terug te voeren op voetproblemen, die relatief eenvoudig zijn te verhelpen.

De podoloog behandelt voetklachten en klachten elders in het lichaam (knie, rug) die worden veroorzaakt door een verkeerde werking (ook wel: afwikkeling) van de voet. Daar kun je mee op de wereld zijn gekomen (standafwijking aan voet, tenen of nagels), maar je kunt ze -in podologentaal- ook ‘verwerven’. Door overgewicht, overbelasting, diabetes en reuma bijvoorbeeld. Ook kwaaltjes als likdoorns, schimmelinfecties, overmatig eelt en ingegroeide teennagels kunnen grote gevolgen hebben. “Een verkeerde stand van je voeten kan je leven aardig vergallen,” aldus Rob Wonink (45), registerpodoloog in Dieren en Eerbeek.

“Bij een likdoorn of artrose (gewrichtsslijtage) probeer je je tenen te ontlasten en loop je op de buitenkant van de voet. Dat zorgt voor overbelasting en pijn in de knie. Bij a-symmetrie van de voeten -als een voet is ingezakt of naar binnen knikt- kun je daar in het hele lichaam last van hebben. De podoloog achterhaalt de oorzaak en herstelt de onbalans, vaak met ortheses, schoen- en zoolcorrecties.”

“Een goede siliconenorthese, die de tenenstand corrigeert, tenen beschermt tegen drukpunten (van eelt, likdoorns) en missende tenen vervangt, doet echt wonderen. De pijn is weg, likdoorns en eelt verdwijnen ook. Dan is het net of je naar Lourdes bent geweest.” Naast steunzolen en siliconenortheses gebruikt de podoloog tapingtechnieken, die de vorm en stand van de voet ondersteunen en geeft hij schoenrecepten: eigenschappen waaraan de meest optimale schoen voor de patiënt moet voldoen. Daarvoor worden zonodig orthopedische schoentechniekers ingeschakeld.Overgewicht en diabetes zijn welvaartsziekten, die de 230 registerpodologen in ons land (naar schatting nog eens 200 podologen zijn niet geregistreerd, de titel is niet beschermd) bezig houden.

“Hielpijn (peesplaatontsteking) door overbelasting komt veel voor bij dikke mensen. Het is de meest voorkomende klacht in de podologie. Het is ook een seizoenskwaal. Na elke zomervakantie hebben veel mensen last van hun hielen; waarschijnlijk door het dragen van slippers en sandalen.”

“Ook diabetesvoeten vragen steeds meer aandacht, evenals reumatische voeten. In beide gevallen is het van belang dat je de drukpunten op tijd herkent. Bij diabetes genezen wondjes niet of nauwelijks door een slechte doorbloeding en ze worden dieper en dieper. Het weefsel versterft en dat kan uiteindelijk leiden tot amputatie.”De podoloog is een voetenspecialist bij uitstek. Volgens Wonink moet de vakgroep een betere filterfunctie krijgen in de doorverwijzing naar de duurdere zorg. “Dat geldt ook voor andere disciplines als logopedie, fysiotherapie, huidtherapie. Die gaan steeds meer samenwerken in zorgcentra, waar veel patiënten kunnen worden geholpen. Dat bespaart een gang naar ziekenhuis of specialist.”

Door: Jaap Schouten
Bron: AD