Alerter op slaan door ouders

16

Huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen gaan nauw samenwerken om kindermishandeling eerder te signaleren.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De beroepsorganisaties zijn gisteren overeengekomen dat fysiotherapeuten en tandartsen gevallen van vermoedelijke kindermishandeling niet alleen melden bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), maar ook bij de huisarts.

De huisarts krijgt zo een coördinerende rol. ,,Wij geven informatie aan de huisarts, zodat hij overzicht krijgt en zaken met elkaar in verband kan brengen. Daardoor kan hij gevallen gerichter aanbrengen bij het AMK,’’ zegt Bas Eenhoorn, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Het initiatief komt een maand nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een kritisch rapport naar aanleiding van de moord op het Maasmeisje Géssica, meldde dat artsen te vaak schroom voelen bij het rapporteren van kindermishandeling. Uit het onderzoek bleek dat huisartsen en andere zorgverleners verontrustende signalen over Géssica niet van elkaar oppikten.

Sinds dit voorjaar is er een meldcode voor kindermishandeling, maar volgens de inspectie doen huisartsen daar te weinig mee. Zij willen de relatie met hun cliënten niet op het spel zetten. Bovendien zijn niet alle artsen genoeg getraind om kindermishandeling te herkennen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) denkt dat te weinig huisartsen bekend zijn met de code. ,, Daarom willen we dat best nog eens onder de aandacht brengen.’’

Zorgverleners moeten trainingen krijgen om vooral ‘gecamoufleerde kindermishandeling’ op te sporen. ,,Daarbij vertellen de ouders dat er bijvoorbeeld sprake was van een ongelukje. Daar willen we alerter op zijn,’’ zegt Lodi Hennink, algemeen directeur van de LHV.

Voorzitter Rob Barnasconi van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde hoopt dat de intentieverklaring op korte termijn leidt tot het maken van bruikbare werkafspraken.,, Voorkomen moet worden dat patiënten zorgverleners gaan mijden,’’ aldus Barnasconi.

Vandaag debatteert de Tweede Kamercommissie voor Jeugd en Gezin over het actieplan kindermishandeling van minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin. 

Door A. Dijkstra en M. Ruepert
Bron: AD

2 REACTIES

  1. Ik hoorde het nieuwsbericht hierover vanochtend op de radio. Op zich een goed initiatief, ik denk dat zeker de kinderfysiotherapeuten hier een rol in kunnen spelen. Vind het wel vreemd dat wij dit via de media moeten vernemen…

    Thom

Reacties zijn gesloten.