Acupunctuur helpt redelijk tegen chronische nekpijn. Dat blijkt uit een omvangrijke analyse van bestaande studies. Op de korte termijn vermindert het de klachten met zo’n dertig procent.
De analyse verscheen gisteren in The Cochrane Library, een invloedrijk bestand voor “evidence-based medicine”, geneeskunde die op wetenschappelijk bewijs gestoeld is. De auteurs gebruikten de tien studies die van voldoende kwaliteit waren. Over de lange-termijneffecten van acupunctuur bij nekpijn (langer dan drie maanden na de behandeling) konden ze geen uitspraak doen omdat er geen goed onderzoek naar is gedaan.
De onafhankelijke Cochrane Collaboration, die analyses van dit type organiseert, vond al eerder aanwijzingen dat acupunctuur – vooral op korte termijn – helpt bij pijnklachten, zoals chronische lage rugpijn, schouderpijn of onverklaarde hoofdpijn. Voor veel andere aandoeningen, van depressie tot tabaksverslaving of astma, is het nut van acupunctuur niet aangetoond.
Chronische nekklachten komen veel voor. In Nederland werden zes jaar geleden op een bepaald moment ruim anderhalf miljoen mensen met chronische nekpijn geteld, vooral vrouwen. Er is bewijs dat manuele therapie en oefentherapie werkt, beter dan rust. Verder is de aanpak divers, van pijnstillers tot gedragstherapie. Volgens de Cochrane-auteurs is het effect van de meeste behandelingen voor nekpijn bescheiden en vergelijkbaar met dat van acupunctuur. In de meeste studies werd acupunctuur vergeleken met een nepbehandeling, zoals elektrische zenuwstimulatie via de huid terwijl het apparaat ongemerkt uitstaat. Zo’n behandeling geeft wel een placebo-effect. Ook werd acupunctuur vergeleken met het prikken van de naalden naast de voorgeschreven plekken.
Dat acupunctuur pijn vermindert, heeft waarschijnlijk te maken met de stimulatie van zenuwen. In de analyse werden alle vormen van acupunctuur samengenomen. Er zijn ook vormen waarbij de naalden verhit worden, of onder stroom staan. De auteurs schrijven dat “de kwaliteit van acupunctuurstudies de laatste tijd gelukkig verbetert”, maar benadrukken dat er behoefte is aan goede, grote studies.
Bron: NRC