Afwijkingen aan kindervoeten zijn vrijwel altijd complex: door de groei veranderen de problemen continu.
In Maastricht behandelt een team van specialisten de patiëntjes tijdens een speciale kindervoetenpoli.
Klompen. Het is haar grote schrikbeeld. Alles is goed, maar klompen zijn uitgesloten, niet bespreekbaar. “Ja doei! Ik ga me daar een beetje voor gek lopen op het schoolplein, met van die rare orthopedische schoenen.”
Hoe vies kun je eigenlijk kijken bij het uitspreken van de laatste twee woorden? Zó vies dus. Het uiterlijk is zo’n beetje alles wanneer je, zoals Monica, 14 jaar bent. Ze is deze middag de eerste klant op het spreekuur van de kindervoetenpoli van het academisch ziekenhuis van Maastricht.
Klompvoeten heeft ze. Korte, bollige voeten, met wiebelende tenen die omhoog staan als ze loopt. Ze weet niet hoe snel ze haar schoenen weer moet aantrekken. Witte Nike’s met een gouden swoosh. Dáármee kan ze zich tenminste vertonen op het schoolplein.
Drie volwassen mannen zitten op handen en voeten om Monica heen. Orthopedisch schoenmaker Richard Augustinus probeert haar ervan te overtuigen dat ‘klompachtige schoenen’ echt niet meer de enige oplossing zijn voor mensen met voetproblemen. ,,We kunnen tegenwoordig ook heel veel met inlegzolen. Dan kun je gewoon op gympen komen bij de schoenenwinkel. Daar zie je echt helemaal niets van,” zegt hij.
Ondertussen overleggen orthopedisch chirurg Lodewijk van Rhijn en instrumentmaker Jean Starmans over de beste aanpak van Monica’s probleem. Druk dus. En dan te bedenken dat hier normaal gesproken ook nog een kinderfysiotherapeut bij aanwezig is. Sinds dit jaar worden in het Maastrichtse ziekenhuis kinderen door een team van deskundigen op het spreekuur ontvangen. Tot grote tevredenheid van de ouders.
Bron: AD