In Nederland lijden al 50.000 mensen aan de ziekte van Parkinson. Hun aantal zal door de vergrijzing snel groeien, zo verwacht neuroloog Bas Bloem. Bloem is directeur van het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC), dat woensdag officieel open gaat.
Bloem noemt ParC uniek omdat het het leven van Parkinson-patienten aanzienlijk zal verbeteren en tegelijk een grote bijdrage levert aan de wetenschappelijke kennis over deze chronische ziekte.
ParC, dat bij het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen hoort, omvat drie onderdelen. Het ParC Dagcentrum zetelt in Nijmegen. Hier werkt een team van neurologen, psychiaters, geriaters en revalidatieartsen, die gespecialiseerd zijn in de vele aspecten van de ziekte van Parkinson. Dit team ziet een patiënt drie dagen en geeft dan een behandeladvies. Daarna komt de patiënt nog maar heel af en toe terug in Nijmegen.
Met het behandeladvies gaat de patiënt terug naar de eigen neuroloog, die het ParkNet inschakelt. Bij ParkNet werken tientallen in Nijmegen opgeleide therapeuten, die allemaal dezelfde richtlijnen hanteren. De patiënt kan deze zorgverlening op maximaal 15 minuten afstand van zijn woning vinden.
De fysio-, ergo- en logotherapeuten, diëtisten, de neuroloog en de ParC-specialisten houden onderling contact via het ParkinsonWeb, het derde onderdeel van het Parkinson Centrum. Omdat iedereen alle gegevens kan inzien, is voortdurend overleg en aanpassing van de behandeling mogelijk. Bovendien bevat het web na verloop van tijd een schat aan informatie. De patiënt kan zijn eigen dossier inzien.
Bron: Brabants Dagblad