hart en vaatziekten.
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › KNGF › Acreditatiecursussen › hart en vaatziekten.
- Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 15 jaren, 11 maanden geleden door HumanMotion Seminars.
- AuteurBerichten
- 05/02/2009 om 15:24 #7956HumanMotion SeminarsDeelnemer
Geaccrediteerd met 6 punten voor de algemeen practicus en algemeen sportfysiotherapeut
Doel:
Deelnemers zijn na het volgen van deze eendaagse cursus in staat om op verantwoorde manier patiлnten te begeleiden die een hoog risico profiel hebben op het krijgen van hart en vaatziekten of hier al aan lijden. De behandelaar kan met deze opgedane basiskennis een begeleidende en stimulerende rol spelen in het verbeteren van de algemene conditie en gezondheid van mensen met hart en vaatziekten.Inhoud en visie:
Hart en vaatziekten zijn op dit moment ййn van de belangrijkste doodsoorzaken bij zowel mannen als vrouwen. Het risico neemt toe bij mannen vanaf 45 jaar en bij vrouwen vanaf 55 jaar. Verandering in leefgewoonten en behandeling van de risicofactoren kan de kans op hart en vaatziekten echter fors verminderen.
Voor het begeleiden van mensen met deze problematiek is het belangrijk om basiskennis te hebben van inspanningsfysiologie, cardiologie en ook psychologie.
Belangrijk is dat u zich positioneert naar de patiлnt toe. Wat is de doelstelling van de behandeling? Is er sprake van een recent doorgemaakt cardiovasculair trauma of zijn er bij de patiлnt risicofactoren geconstateerd, maar is er nog geen sprake van trauma of pathologie.
In het eerste geval noemen we deze behandeling hartrevalidatie en komt de patiлnt terecht in vergoedbare zorg, betaald door de ‘’maatschappij.’’ In het tweede probleem spreken we meer van een conditie- of life-style programma voor mensen met risicofactoren. Dit is een belangrijk onderscheid aangezien het uiteindelijke resultaat afhangt van de commitment die de patiлnt toont naar het trainingsprogramma! Als mensen een hartinfarct hebben gehad en overleefd is de schrik meestal groot genoeg om structurele veranderingen aan te willen brengen in hun levensstijl. Bij mensen die deze waarschuwing nog niet hebben gehad, maar wel rondlopen met een aantal symptomen, is het succesvol verlopen van een begeleidingstraject afhankelijk van zelfverantwoordelijkheid, ziekte-inzicht en commitment aan het conditieprogramma.
Conditieprogramma’s en life-style interventies die voor een deel zelf betaald moeten worden hebben dus aantoonbaar meer effect en geven betere resultaten. Qua inhoud is er feitelijk niet veel onderscheid aan te brengen tussen een hartrevalidatieprogramma of conditie/trainingsprogramma. In het eerste geval is er wel meer medische controle nodig.Prehabilitation of preventietrainingen ten aanzien van deze aandoeningen hebben veel voordelen, maar helaas ook nadelen die meestal veroorzaakt worden door de arts of hulpverlener. Wij vinden het belangrijk om deze nadelen ook eens te noemen. Is bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk een ziekte of een symptoom? We moeten uitkijken met het medicaliseren van sommige symptomen en klachten richting de patiлnt. Als zogenaamde daaropvolgende preventiemaatregelen verkeerd geпnterpreteerd worden door de patiлnt creлren we onbedoelde angst die goed herstel of verbetering in de weg kan staan.
Opgedane kennis na afloop:
Na deze seminar heeft u kennis opgedaan over de volgende onderwerpen:risicofactoren van hart en vaatziekten.
beпnvloedbare risicofactoren van HVZ.
niet beпnvloedbare risicofactoren van HVZ.
bent u beter in staat om verantwoorde adviezen te geven ten aanzien van trainen bij HVZ.
bent u op de hoogte van de veiligheidsaspecten bij het trainen met HVZ.
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.