Grote aantallen zorgondernemers – huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en leveranciers van hulpmiddelen – hebben bij MKB-Nederland hun beklag gedaan over de late betalingstermijnen van verzekeraars. Betalingstermijnen zijn inmiddels opgelopen tot ruim vier maanden; zorgondernemers zijn financier voor zorgverzekeraars geworden. Veel ondernemers moeten als gevolg van te late betalingen van zorgverzekeraars hun reserves aanspreken.
Ook de extra administratieve lasten die gepaard gaan met de gevolgen van de Zorgverzekeringswet die per 1 januari dit jaar is ingegaan, zijn voor zorgondernemers en MKB-Nederland onacceptabel. Naast dat zorgondernemers verzekeraars moeten nabellen met de vraag wanneer machtigingen en declaraties worden verwerkt, leggen verzekeraars een stuk administratie op het bord van zorgondernemers.
Verzekeraars sturen facturen van verzekerden die zijn overgestapt naar een andere zorgverzekeraar bijvoorbeeld naar de zorgondernemer terug, in plaats van dat verzekeraars zaken onderling verrekenen. Mocht het terugzenden van facturen van verzekerden die zich elders hebben verzekerd na 1 juni nog steeds praktijk zijn, dan moet de overheid verzekeraars verplichten tot onderlinge verrekening, stelt MKB-Nederland.
MKB-Nederland geeft zorgverzekeraars tot 1 juni de tijd om hun betalingsachterstand en administratie weg te werken en hoopt dat verzekeraars adequate maatregelen kunnen treffen. Mocht blijken dat de betalingsproblemen en administratieve chaos na 1 juni blijven voortduren, dan roept MKB-Nederland de zorgondernemers op om de extra kosten voor administratie en kredietverlening in rekening te brengen bij de zorgverzekeraars.
Het is een absurde situatie, vindt Bas Eenhoorn, voorzitter van het KNGF. “Zorgverzekeraars moeten dit onderling regelen. Het is onzin dat de arts, fysiotherapeut of logopedist het bedrag moet voorschieten totdat de administratie van de verzekeraar op orde is.”
MKB-Nederland eist dat de “declaratiechaos” voor 1 juni is opgelost. “Ik ken zorgverleners die hun spaargeld hebben gebruikt om hun werknemers uit betalen. Dat kan niet langer zo”, stelt Lex de Putter van MKB-Nederland.
Zorgverzekeraars Nederland is verbaasd over de uitlatingen van de zorgverleners. “Niet alles is grandioos gegaan sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel”, zegt Walter Annard (ZN). “Een kwart van de Nederlanders is overgestapt. Het was een hele tour alle wijzingen door te voeren. Maar is overdreven te spreken van een chaos.” Volgens hem weerspreken de uitgekeerde bedragen de klachten van de zorgverleners. Het eerste kwartaal van 2006 hebben verzekeraars 350 miljoen euro (declaraties en voorschotten) uitgekeerd aan huisartsen. “Normaal betalen we vierhonderd miljoen euro per drie maanden.”
Bron: MKB.nl