HKZ introduceert ‘groeicertificaat’

16

De stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ) introduceert nog dit jaar een certificatie in stappen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Organisaties die het willen, kunnen het HKZ-certificaat binnenkort in drie stappen behalen. De verpleeg- en verzorgingshuizen en de gehandicaptenzorg krijgen de primeur.

Opstapcertificaat
De drie fasen komen grofweg overeen met de stappen die HKZ aanbeveelt voor invoering van een kwaliteitssysteem. Met dit ‘opstapcertificaat’ kunnen organisaties bijvoorbeeld aan zorgverzekeraars tonen dat ze werken aan kwaliteit. Daarnaast kan het volgens woordvoerster Karin van Londen van de stichting een hulpmiddel zijn om intern “aan de medewerkers te laten zien dat je vooruitgang boekt”.

Compleet kwaliteitssysteem
Kopers van een ‘groeibriljant’ kunnen hun kleine edelsteen tegen bijbetaling inruilen voor een grotere, maar ze kunnen ook het kleintje houden. Dat is bij het groeicerticifaat van HKZ niet de inzet, zegt Van Londen. “Je kunt het laten bij fase 1, maar dat is niet de bedoeling. Je wilt toch een compleet kwaliteitssysteem en dus het HKZ-certificaat. We willen ook niet dat organisaties ‘HKZ-gecertificeerd’ op hun briefpapier zetten als ze niet alle drie de fases hebben doorlopen. Hoe ze het deelcertificaat wel naar buiten mogen brengen, daar denken we nog over.”

Bron: Zibb

6 REACTIES

  1. Stappenplan en deelcertificatie ook voor Fysiotherpiepraktijken?

    Voor veel grote zorginstelingen zoals verpleegtehuizen (100-300 medewerkers) is HKZ-certificering een immense en landurige operatie. Het stappenplan verdeelt het certificering in fasen die (in de juiste volgorde) certificeerbaar zouden moeten zijn. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren ligt bij de raad van accreditatie. Die moet normaal gesproken voor dit soort zaken toestemming geven. Het MKB heeft dit systeem jaren geleden geïntroduceerd maar is geen succes geworden. Belangrijkste reden:Je gaat voor een certificaat of niet. Deelcertificaten worden vaak als een slap aftreksel gezien. Je toont aan dat je niet in staat bent je organisatie als geheel te certificeren.
    Daarentegen kan het intern wel motiverend werken. Je bent tenslotte op de goede weg.
    Om kort te gaan: Een deelcertificering in stappen kan intern voordeel opleveren maar ik zou er zeker niet mee de markt op gaan. Het levert ook geen kostenvoordeel op. Deelcertificaten kosten ook geld.
    Voor fysiotherapiepraktijken, met name door de doorgaans geringe omvang, is een deelcertificering tamelijk overbodig.

    Groet,

    Menno Bouman

  2. Geachte heer Bouman,

    Wat is in uw optiek het nut van HKZ-certificering voor een kleine solopraktijk zoals de mijne? Ik heb geen mensen in loondienst, ik heb geen maten. IK werk slechts zelf in mijn praktijk, met een zeer peperkte doelgroep (handletsels).

    Wat mij betreft is een certificering op managementsniveau zoals die van de HKZ voor een praktijk als de mijne overbodig, en daarnaast veel en veel te kostbaar. Met een patiëntenaanbod als het mijne kost HKZ-certificering al gauw meer dan 10 euro per behandeling.

    Wanneer ik mijn praktijk laat certificeren dan zal dat op vakinhoudelijk geboed moeten zijn.

    Met vriendelijke groet,

    Joop Gerretse

  3. Geachte heer Gerretse,

    In uw situatie zou ik zeker niet certificeren. Zoals u zelf al aangeeft wegen de kosten niet tegen de baten op. Certificering moet, zoals iedere investering, terugverdiend worden. Het kan echer geen kwaad om eens te kijken welke onderdelen van het HKZ-schema u binnen uw praktijk wel kunt gebruiken. Het schema is bij het HKZ (www.hkz.nl) te bestellen en kost geloof ik ± € 30,–.

    Wanneer u samenwerkt binnen een cluster of collectief van (kleine) praktijken kan certificering wel degelijk betaalbaar worden en nuttig zijn voor de algemene samenwerking en communicatie binnen het cluster of collectief.
    Uit ervaring kan ik melden dat collectief certificeren leeft binnen de fysiotherapie. Niet alleen grote clusters maar ook IOF-groepen tonen belangstelling.

    Om kort te gaan:
    Als zelfstandige eenmanspraktijk moet u niet voor certificering gaan. Te kostbaar.
    Mocht er binnen uw regio de mogelijkheid voordoen om deel te nemen aan een collectieve certificering, moet u dat zeker niet bijvoorbaat uitsluiten.

    Groet,

    Menno Bouman

Reacties zijn gesloten.