Transmurale zorg en 1e lijnsfysiotherapie

Weergave van 2 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #6031
      Avatar fotoPeter Bär
      Deelnemer

      Beste mensen,
      Ik ben op zoek naar collega’s in de eerste lijn, die ervaring hebben met een transmurale samenwerking, hetzij in protocollen rondom een ziektebeeld hetzij anders. Waar het mij om te doen is, waar je bij ontwikkelingen van deze vorm van samenwerking tegenaan loopt, waar je rekening mee moet houden en hoe zaken zijn geregeld. Het document daarover van fysionet ‘Handreiking zorgnetwerken enz…’ heb ik al.

      Achterliggende informatie:
      Het is mijn bedoeling om te onderzoeken wat de positie fysiotherapie kan worden in een nieuw op te richten transmuraal centrum, waar naast specialisten enkele huisartsen in plaatsnemen, thuiszorg en enkele andere relevante eerstelijns zorgverleners.
      Ik wil me goed voorbereiden in deze materie en hoor graag enkele ervaringen.
      Graag reactie via mijn mailadres.
      Peter Bär.
      <span class=’smallblacktext’>[ Bijgewerkt ]</span>

    • #6188
      Avatar fotoEric-Jan
      Deelnemer

      Beste Peter,

      Binnen de tweede lijn ben ik voor 80% met poli-klinische verrichtingen binnen de OMT en Sportgeneeskunde werkzaam. De intramurale zorg wordt (en moet) steeds korter en daarmee wordt ook de klinische fysiotherapeutische behandeling dunner; een transmuraal centrum is in de toekomst zeker niet ondenkbaar (Zorghotel of gezondheidscentrum?). Ik ben van mening dat onze beroepsgroep daarin een belangrijke rol kan spelen. Hoe? Er zijn al ziekenhuizen met een “eerste lijn” praktijk onder de vlag van het ziekenhuis. Ook ik ben benieuwd naar ervaringen van collega’s die binnen een dergelijke setting werken.

      Groeten Eric-Jan Morren

    • #6189
      Avatar fotoRob
      Sleutelbeheerder

      Peter,

      Ik vond vandaag het onderstaande bericht op de site van Prismant

      Prismant schrijft handreiking over transmurale zorg

      De praktijkkennis ten spijt, in ons land is kennis over transmurale zorg vaak versnipperd. Nu is er het boek ‘Vooral Doen! – Handreiking voor succesvol implementeren van transmurale zorg’. Senior adviseur Riny Pepels van Prismant schreef deze handreiking samen met collega’s en leden van de speciale begeleidingscommissie.

      Het boek is gebaseerd op de literatuur en de ervaring bij elf transmurale projecten, die door een onderzoeksteam van Prismant drie jaar lang zijn gevolgd. Auteurs Riny Pepels (Prismant), Barbara van der Linden (ZonMw) en Robbert Huijsman (iBMG) bespreken in de handreiking diverse aspecten van deze projecten. Zoals formele vormgeving van de samenwerking, de inrichting en sturing van het project, de interventies om het project in de instellingen te verankeren, de financiering, de evaluatie en bijsturing. In de handreiking wordt antwoord gegeven op de vraag waarom een project in de ene regio wel aanslaat en in de andere niet. En welke factoren bepalen eigenlijk dat een transmurale zorgketen structureel verankerd raakt? Hoe stel je de mate van verankering vast. Het boek behandelt implementatiestrategieën. Elk hoofdstuk eindigt met praktische tips.

      Geschikt voor studenten
      Naast projectleiders en professionals die betrokken zijn bij transmurale zorg, is de handreiking zeer geschikt voor studenten aan de faculteiten Gezondheidszorg van HBO en universiteit. De handreiking biedt namelijk een aanvulling op bestaande inzichten over implementatie en is specifiek gericht op transmurale zorgprocessen. Het boek geeft optimaal inzicht in de dynamiek van transmurale zorg.

      Het boek ‘Vooral Doen! – Handreiking voor succesvol implementeren van transmurale zorg’ (ISBN-nummer 90 232 4058 8 ) is te bestellen bij uitgever Koninklijke Van Gorcum via – link – . De Hogeschool Rotterdam ontwikkelt een leergang die aansluit op de handreiking. Deze CD-rom komt in het voorjaar 2005 uit.

Weergave van 2 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.