Veel fysiotherapeuten hebben onvrede over de machtspositie van zorgverzekeraars volgens een artikel in het Financieele Dagblad. Het experiment waarbij fysiotherapeuten in onderhandeling met een zorgverzekeraar hun tarieven mogen bepalen, lijkt dan ook te mislukken. De beoogde marktwerking en innovatie komt daardoor nauwelijks tot stand en de verhoudingen met de zorgverzekeraars zijn gespannen.
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), dat zich wel inzet om het experiment met de vrije tariefsvorming te doen slagen, roept nu de leden op om actie te voeren tegen Hoogervorst. Hij kan als enige bewerkstelligen dat fysiotherapeuten grotere groepen verzekeraars kunnen onderhandelen. Veel andere mogelijkheden geeft de mededingingswetgeving de fysiotherapeuten namelijk niet.
De teleurstelling van de KNGF wordt nog eens versterkt door de gehanteerde standaardcontracten; ook de hoogte van de voorgestelde tarieven, het gebrek aan variatie in het aanbod, de slechte restitutievergoedingen bij zorg door niet-gecontracteerde zorgaanbieders en de administratieve chaos spelen in het huidige conflict een rol.
Het is al te gemakkelijk zijn deze teleurstellingen alleen toe te schrijven aan het experimentele karakter van deze vorm van marktwerking in de zorg of aan de opstelling van de zorgverzekeraars. Het ministerie en de Tweede Kamer zouden er nu vooral op moeten gaan toezien dat de beoogde evenwichtige marktverhoudingen tussen zorgverzekeraars en fysiotherapeuten ook inderdaad tot stand komen. Maar veel belangrijker blijft dat patiënten verzekerd zullen blijven van hoogwaardige en betaalbare fysiotherapeutische zorg.
Bron: HuisartsVandaag
maar ja……
Wat gaan we doen tegen Mijnheer Hoogervorst? Gaan we vervelende naampjes naar hem roepen? Deze man krijgt waarschijnlijk zijn hele leven al vervelende naampjes te horen, dus waarschijnlijk is hij imuun hiervoor……
Kortom, hebben we pressiemiddelen om tegen de minister te gebruiken?
Ik kan er geen verzinnnen……..Hoogstens dat we weer op het Binnenhof gaan staan, maar ook dat zet m.i. geen zoden aan de dijk….
Wie kan het hardste roepen?
Ben
Ben,
Wat dacht je van het massaal niet tekenen van de contracten?
Is dat geen sterk signaal naar de politiek?
Het KNGF wil dat de politiek zich inspant om een voor fysiotherapeuten vrije markt te creëren door de (NMa) regels aan te passen en een einde maakt aan het slikken of stikken. Dit wil ze door goed overleg bereiken.
Als dat niet lukt volgt de optie: Niet tekenen van contracten.
Fysiotherapeuten zijn dan helemaal vrij om eigen tarieven te hanteren en nieuwe producten te ontwikkelen. Terwijl het er nu op lijkt dat nieuwe producten (mogelijk de DTF en beweegprogramma’s) niet door zorgverzekeraars zullen worden vergoed.
Ik geloof niet in het massaal niet tekenen van contracten. Dat middel hebben wij al een aantal malen geprobeerd in te zetten. In de eerste ronde gaat zoiets nog vrij redelijk, maar na de eerste dreigbrief van een ziekenhuis gaat het overgrote deel toch overstag waarmee je drukmiddel weg is………
Of iedereen zou zijn contracten moeten opsturen die vervolgens ergens op een brandstapel vernietigd moeten worden…..
ziekenhuis moet uiteraard ziekenfonds zijn
Laten we de contracten in verzekerde bewaring geven bij het KNGF Degene die dan toch wil tekenen kan zijn contract aldaar (zonder nadere opgaaf van redenen) opvragen. Zo weet KNGF precies hoe groot de actiebereidheid is …en blijft.
Groet, Marcel Jaspars
Mijn idee Marcel,
Maar ik kan mij herinneren dat wij dit in het verleden op een RGF vergadering hebben voorgesteld maar dat het toen niet NMA proof bleek te zijn en dus van de baan geschoven werd…..
Kan Frank nog steeds niet inloggen?? :-)
Als 80% niet (voorolopig niet) tekent, heeft dat misschien wel geen invloed op de minister (Hans Hoogervorst laat dat koud), maar de zorgverzekeraar moet die contracten binnen hebben om de begroting te kunnen maken.
De zorgverzekeraar wordt natuurlijk boos op de minister (niet op ons, want wij voeren actie tegen Hoogervorst), die vervolgens wel wakker wordt. Dat zijn immers de politieke ‘vrinden’!
groet,
Peter Harinck
Beste collega’s,
Ik zie wel de acties die we zouden moeten ondernemen maar mis een gedegen analyse waarop dat zou moeten gebeuren.
Dit lijkt mij een eerste voorwaarde want we hebben toch gekozen voor een vrijere markt waar we ondernemers moeten zijn?
In dat schema zijn we toch concurrenten van elkaar?
Hoe hou je bovendien in een overvoerde markt de kikkers in de kruiwagen?
Met collegiale groeten,
Peter van der Salm.
Dat hele marktdenken is de val geweest waar Eenhoorn, onder invloed van zijn buddy van de VVD Hoogervorst, met beide benen in is gelopen.
Actiegroep Vote heeft ruim tevoren gewaarschuwd voor de gevaren van dit “experiment”. Eenhoorn wilde niet luisteren en maakte slim gebruik van de veelal aangepaste en gehoorzame populatie van het Jaarcongres om tijdens de tweede algemene ledenvergadering van 2004 de eerder ingediende motie van wantrouwen af te laten stemmen.
En dan te bedenken dat hij Hoogervorst alweer (alleen nu niet op een filmpje zoals vorig jaar, maar in levende lijve) uitgenodigd heeft op het komende jaarcongres!
Hij leert het dus nooit!
Ik wil maar zeggen: Eenhoorn wist dit van tevoren of had het althans van tevoren zeker kunnen weten.
Dat hij nu piept over te weinig invloed van de fysiotherapeuten op hun contracten is op zijn minst hypocriet te noemen.
Hier wreekt zich het feit dat we als voorzitter iemand hebben die van fysiotherapie geen bal afweet.
Die denkt dat wij fysiotherapeuten een roeimachine in de praktijk hebben staan (zie de toespraak van Eenhoorn tijdens de algemene ledenvergadering van vorig jaar).
Die dus niets weet van alle listen en lagen van de ziekenfondsen in de afgelopen 25 jaar. Als hij fysiotherapeut was geweest had hij deze situatie zien aankomen.
Daarbij: ons, de leden, is nooit gevraagd is of wij dat marktgebeuren wel zo graag wilden.
Àls het gevraagd was, had de meerderheid waarschijnlijk nee gestemd. Logisch dat Eenhoorn, als instrument van de politieke wind van dit moment, ons niets gevraagd heeft.
De fysiotherapie, en in de toekomst de hele gezondheidszorg is door het ministerie van Volksgezondheid verkocht aan verzekeringsmaatschappijen die alleen belang hebben bij een kwalitatief goede zorg als dat winst oplevert. Zorg op zich en aandacht voor het welzijn van de bevolking en zorgverleners spelen bij verzekeringsmaatschappijen geen enkele rol.
Ze moeten winst maken, en dat is hun goede recht. Maar de regie over de gezondheidszorg behoort bij de beroepsbeoefenaren en de overheid te liggen.
Niet bij de directie van Achmea.
Een heel bijzonder intiatief van het KNGF ! Ik lees op de site van het KNGF dat dezelfde minister Hoogervorst het jaarcongres 2005 gaat openen. Als congresgangers worden wij, vanwege de accreditatie, gedwongen om naar deze minister te gaan luisteren. Deze minister heeft door zijn doen en laten, wat zich kenmerkt door autistische symptomatologie, woede en onrust veroorzaakt bij zowel de professionals als de patiënten/cliënten. Bovendien lopen wij de kans dat hij tijdens de opening als er protest uit de zaal mocht komen een gebaar van walging en braakneiging zal demonstreren om vervolgens een nietszeggend en glad excuus te maken. Als hij toch mocht komem zou ik hem wel van te voren een abstract laten indienen van zijn speech en deze kritisch beoordelen door deskundige collega’s.
Inmiddels heb ik de voorzitter van het KNGF laten weten dat ik mijn uitnodiging om als genodigde op het congres aanwezig te zijn heb laten verdwijen in het ronde archief dat wil zeggen de afvalbak.
Ik wil er niet bij zijn!
Beste collega’s,
De opmerkingen gisterenavond in het programma Netwerk -‘niet zeuren want 15% tariefstijging’ en ‘bij massaal niet tekenen van contracten terug naar door hem bepaalde vaste lage tarieven’- geven voldoende aanleiding de opening van ons Najaarscongres heel goed nader onder de loupe te nemen.
Met collegiale groeten,
Peter van der Salm.
Hoi allen,
Ik ben absoluut géén voorstander van akties tegen Hoogervorst. Wat willen we ermee bereiken? We hebben allen voornamelijk moeite met de maatregelen in het ÃANVULLENDE verzekeringsdeel. Dit is helemaal een zaak van de zorgverzekeraars !! Hoogervorst kan en mag hier niets mee.
Zorg voor een goede REGIONALE lobby bij de regionale zorgverzekeraars en dek LANDELIJK de hele grote verzekeraars. Hier valt wellicht iets binnen te halen. Verder NmA-proof zelf je boontjes(tarief,e.d.) doppen…..
Ronald Barends te Boskoop
Ronald,
Deze lobby is er al en gaat ook door.
De bedoeling is om meer onderhandelingsruimte te krijgen met zorgverzekeraars. Het moet mogelijk zijn om met grotere groepen praktijken met zorgverzekeraars te mogen onderhandelen. Nu mag dat niet van de NMa. (ook al zouden enkele zorgverzekeraars best willen)
Hoogervorst kan deze wetgeving veranderen óf de NMa opdracht geven de regels anders te interpreteren.
Daarom zijn de voorgestelde acties tegen hem gericht.