Fysiotherapeuten zijn sinds 2005 onderwerp van een experiment met marktwerking. Fysiotherapeuten hebben geen onderhandelingspositie ten opzichte van zorgverzekeraars.
Er is geen sprake van marktevenwicht doordat een fysiotherapeut vaak voor 80 procent afhankelijk is van één zorgverzekeraar. Fysiotherapeuten worden geconfronteerd met eenzijdig opgelegde contracten. Alleen de
politiek kan zorgen dat er marktevenwicht ontstaat.
Het KNGF gaat de mening van haar leden over deze problemen peilen. Als de onvrede bij de fysiotherapeuten daartoe aanleiding geeft, kan dat in het uiterste geval leiden tot het niet tekenen van contracten als dringend signaal aan de politiek. ZN heeft naar aanleiding van deze peiling overleg met het KNGF opgeschort. Deze actie van ZN is misplaatst. Alle activiteiten van het KNGF zijn gericht op de politiek. Alleen de politiek kan zorgen dat er marktevenwicht ontstaat. ZN frustreert hiermee de pogingen van het KNGF om tot een evenwichtige markt te komen.
Hieronder ZN: “Overleg KNGF opgeschort”
ZN heeft het overleg met de KNGF over de uitvoering van het experiment marktwerking in de fysiotherapie opgeschort. Directe aanleiding is de oproep van de KNGF aan de achterban om voorlopig geen contracten met zorgverzekeraars te sluiten. ZN is teleurgesteld over de oproep. Volgens Chiel Bos, directeur zorg is er in de afgelopen maanden constructief overleg is gevoerd. ‘Beide partijen waren dicht bij een onderhandelingsresultaat over nieuwe prestatiebeschrijvingen in het CTG/ZAio’, aldus Bos in een brief aan KNGF-voorzitter Bas Eenhoorn.
KNGF en ZN hebben recent aangegeven dat beide organisaties positief tegenover het experiment met marktwerking staan en er gezamenlijk een succes van willen maken. Met de oproep aan de achterban en de vraagtekens die het KNGF nu plaats bij het experiment marktwerking, wordt het constructieve overleg tussen zorgverzekeraars en fysiotherapeuten opnieuw verstoord.
Bron: ZN