Minister Hoogervorst van Volksgezondheid verwacht dat internet een grote rol gaat spelen bij het efficiënt toebedelen van zorg aan cliënten.
Hij zei dat donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over een proef met kraamzorg die via internet wordt geveild. Met name de PvdA, de SP en het CDA zetten grote vraagtekens bij het experiment.
De dupe
Ze zijn bang dat individuele patiënten de dupe worden van de handel via internet. Volgens Hoogervorst hoeft hier geen sprake van te zijn. De digitale koppeling van vraag en aanbod is volgens hem goedkoper en daarom op termijn beter voor burgers. Die hoeven dan immers minder premie te betalen voor hun verzekeringspolis. Hij verwacht dat de kwaliteit van de zorg door de nieuwe manier van inkoop niet zal verminderen.
Toekomst
Hoogervorst voorziet dat in de toekomst op veel meer terreinen in de zorg internet gebruikt zal worden om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Als voorbeeld noemde hij de verdeling van medische hulpmiddelen zoals krukken en incontinentiemateriaal. Verkopers bieden in dat systeem tegen elkaar op, zodat de koper uiteindelijk een scherpe prijs voor de artikelen betaalt.
Signalen
Hoogervorst zei geen signalen te kennen dat kraamvrouwen bij de bestaande proef met internetveilingen in problemen zijn gekomen. Hij beloofde het project goed in de gaten te houden.
Volgens John Paap, eigenaar en uitbater van zorgveiling.nl, is het mogelijk dat straks ook de huisarts en de fysiotherapeut op webveilingen te koop worden aangeboden.
Bron: Zibb/Volkskrant
Minister H. Hoogervorst is consequent in zijn beleid om de markt zijn werk te laten doen en een marktplaats als een internetveiling is daarvoor een passend instrument.
In een dergelijke wereld gaat het sterk om de winst voor het individu op de korte termijn en wordt continuiteit/vertrouwen voor de langere termijn genegeerd.
Het verleden had ook iets van ‘leven en laten leven’, nu moeten we elkaar economisch ‘naar het leven staan’.
Willen we als burgers van Nederland dit?
Peter van der Salm.