Declaratiechaos in de zorg

25

Het nieuwe bekostigingssysteem dat begin dit jaar is ingevoerd in alle Nederlandse ziekenhuizen leidt tot chaos in de zorg. Het computersysteem herkent veel behandelingen niet. Medisch specialisten zien zich daarom genoodzaakt te knoeien met hun declaraties, omdat ze anders hun kosten niet vergoed krijgen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Artsen declaren sinds begin dit jaar bij zorgverzekeraars zogenoemde DBC’s (Diagnose Behandeling Combinatie). Een DBC staat voor een complete behandeling van een ziekte of kwaal. Aan iedere DBC – er zijn er circa 800 – hangt een prijskaartje. Zo omvat de ‘DBC-kunstknie’ alle kosten die met het vervangen van de knie zijn gemoeid: van het eerste gesprek met de arts tot het ontslag uit het ziekenhuis.

Gebleken is dat het nieuwe computersysteem veel behandelingen niet herkent en dus niet accepteert. Om toch hun geld te krijgen, vermelden specialisten bij hun declaraties behandelingen die ze helemaal niet hebben uitgevoerd. Zo komt het voor dat ze het verwijderen van een moedervlek declareren als ‘flapoorcorrectie’.

Het gaat zo ver dat het systeem artsen en ziekenhuizen aanmoedigt om patienten die meerdere ingrepen moeten ondergaan vaker dan nodig onder narcose te brengen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze minder vergoed dan de gemaakte kosten. Voorbeeld: een knie en heup kun je weliswaar in één operatie vervangen, maar in dat geval krijgen ziekenhuis en specialist alleen de kosten voor de nieuwe heup óf de nieuwe knie vergoed, niet voor beide. Twee afzonderlijke operaties leveren met het huidige systeem meer op voor zowel specialist als ziekenhuis.

Het ministerie van Volksgezondheid erkent dat er problemen zijn. “We werken aan oplossingen”, zegt woordvoerder Pieter Idenburg. Hij wijst erop dat het nieuwe bekostigingssyteem een “gigantische operatie” is. “Daarbij loop je altijd tegen problemen aan.”

Hoe lang het duurt voordat het systeem wel goed werkt, durft hij niet te zeggen. “We kunnen straks precies zien waar iedere euro in de zorg aan wordt besteed. Nu krijgen ziekenhuizen nog een zak met geld en hebben we weinig zicht op waaraan het wordt uitgegeven.” De specialisten waarschuwen dat door de foute declaraties nu juist niemand meer weet wat voor behandelingen worden gedaan in ziekenhuizen en voor hoeveel geld. “Als de statistieken zijn vertroebeld weten zorgverzekeraars niet wat ze moeten inkopen voor het volgende jaar”, zegt uroloog Tom Jansen uit Geldrop. De Orde van medisch Specialisten krijgt veel klachten binnen van artsen, maar vindt stoppen met het DBC-syteem geen optie. “We hebben niets om op terug te vallen. Het oude systeem deugde ook niet.”

Sylvia Marmelstein
Bron: Dagblad De Limburger

Hier aangemeld door t.schambergen

1 REACTIE

  1. Commentaar:
    Als KNGF slim is linkt het deze DBC stress meteen door naar de ons te wachten staande Productenmarkt. Ook al lijkt deze in theorie ok.
    Het lijkt zelfs zinvol om dit in onze toch altijd lege ijskast te schuiven om af te wachten óf en hoe de DBC perikelen qua tuning tussen declareren
    en praktijksituaties gaan aflopen. Zeker als men het gevoel heeft dat er nog teveel onduidelijkheden en ongewisheden bestaan. Hetgeen heel goed denkbaar is, omdat de doordrammerigheid van dit kabinet de grootste factor in haar motivatie tot implementatie van wetgeving lijkt.
    Uiteindelijk zal de oppositie en zelfs eigen kamerleden zoals Schippers en Buys meneer Hoogervorst moeten afrekenen op zijn tunnelturen.

    Opmerking: als Thom dit bericht uit DL plaatst zal hij dit vooral doen omdat hij daar ook zijn eigen gedachten over heeft. Waarschijnlijk ziet hij ook een link naar onze situatie. Graag zijn idee over dit artikel.

Reacties zijn gesloten.