Geluidstrilling helpt bij parkinson

19

Het aanbieden van geluidsritme verbetert de kwaliteit van leven van patiënten met de ziekte van Parkinson. Dit blijkt uit het RESCUE-onderzoek, een driejarige Europese studie van de afdeling revalidatie van de universiteit van Northumbria in Newcastle, Groot- Brittannië, de afdeling revalidatiewetenschappen van de Universiteit van Leuven, België, en de afdeling fysiotherapie van het VU medisch centrum in Amsterdam.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Het aanbieden van geluidsritme verbetert de kwaliteit van leven van patiënten met de ziekte van Parkinson. Dit blijkt uit het RESCUE-onderzoek, een driejarige Europese studie van de afdeling revalidatie van de universiteit van Northumbria in Newcastle, Groot- Brittannië, de afdeling revalidatiewetenschappen van de Universiteit van Leuven, België, en de afdeling fysiotherapie van het VU medisch centrum in Amsterdam.Er zijn ongeveer een half miljoen Parkinson-patiënten in Europa, van wie ongeveer 40.000 in Nederland. Ze hebben bewegingsproblemen; ze schokken, voelen zich stijf of verstijfd, en bewegen traag en onzeker. Lopen gaat daardoor moeilijk, vooral als de patiënt zich moet omdraaien of moet opstaan en lopen vanuit een zittende positie. De oorzaak is een fout in de werking van een bepaald hersengebied: de basale ganglia. Die verstoort het ritme waarmee bewegingen worden aangestuurd.De onderzoekers van het Rescue-project wilden dat ritme op een kunstmatige manier herstellen. Parkinson-patiënten bleken beter te lopen als ze hun passen laten sturen door een extern opgelegd ritme, geproduceerd door een draagbaar “cueing”-apparaatje ter grootte van een GSM. Alle patiënten die met een cueing-apparaat geluidstikken, lichtflitsen of trillingen kregen aangeboden, gingen beter en sneller lopen, konden grotere passen maken, voelden zich zekerder en waren minder snel vermoeid dan de controlegroep die een dergelijke behandeling niet kreeg.

De onderzoeksgroep bestond in totaal uit 153 patiënten met de ziekte van Parkinson. De groep werd gelijk verdeeld over de drie landen. De drie verschillende vormen van ritme werden in negen behandelingen onder begeleiding van een fysiotherapeut aangeboden. Het leidde tot een eenduidige conclusie ten aanzien van het loopvermogen. De onderzoekers vonden geen significante verschillen tussen het effect van verschillende typen ritme, maar stelden wel een voorkeur voor auditieve ritmen vast.

Inmiddels worden fysiotherapeuten opgeleid om de verschillende vormen van cueing aan te bieden aan patiënten met de ziekte van Parkinson. Ook wordt de verbeterde loopvaardigheid momenteel onder auspiciën van de afdeling neurologie van het Universitair Medisch Centrum st. Radboud in Nijmegen onderzocht.Link: RESCUE