Minister Hans Hoogervorst (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat ervan uit dat burgers hun kritiek op het nieuwe ziektekostenstelsel laten horen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006.
“Doen we het niet goed, dan kunnen we in maart 2006 bij de gemeenteraadsverkiezingen worden afgestraft.” Dit zegt minister Hans Hoogervorst (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze week in een vraaggesprek met het weekblad Elsevier dat woensdag verschijnt. Hoogervorst reageert op de aanzwellende kritiek op het nieuwe stelsel van ziektekosten dat per 1 januari 2006 wordt ingevoerd.
Minister Hans Hoogervorst De minister verwacht evengoed niet dat er ingrijpende politieke gevolgen zullen zijn: “Ik denk dat het wel meevalt.” Hij is overtuigd van de voordelen die het nieuwe stelsel biedt: “Heel veel mensen zullen beter af zijn. In elk geval de particulier verzekerden met kinderen. Ook als je nu particulier verzekerd bent en straks chronisch ziek wordt, ga je erop vooruit.”
Polis
Hoogervorst garandeert dat de basispremie eerder uitkomt op de afgesproken 1.100 euro per verzekerde per jaar en geen 1.300 euro bedraagt, zoals sommige zorgverzekeraars beweren. Deze polis dekt het bezoek aan de huisarts, het ziekenhuis, de apotheek en de aanschaf van medicijnen.
“Elke 25 euro waarmee de basispremie dit jaar stijgt, wordt gecompenseerd in de zorgtoeslag,” belooft hij in Elsevier. “Ja, die gaat dan omhoog.” De zorgtoeslag is bestemd voor alle Nederlanders die minder verdienen dan 25.000 euro per jaar, of huishoudens waar maximaal 40.000 euro binnenkomt. Hoogervorst: “Het gaat om 8,5 miljoen Nederlanders, bijna iedereen die nu in het ziekenfonds zit. Dat kost de staat in elk geval 2,6 miljard euro.”
“Niet voor niets”
De bewindsman gaat ervan uit dat iedereen de basispremie kan opbrengen, al zullen er zeker incassoproblemen ontstaan bij sommige ziekenfondsverzekerden. “Zij moeten toch een hogere premie betalen dan nu het geval is. Maar het kostenbesef móet omhoog. Burgers dienen eraan te wennen dat de zorg niet voor niets is te krijgen.” De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft daar niet veel vertrouwen in, bleek vorig week. Toen pleitte de VNG er (tevergeefs) voor om de ziektekostenpremie van bijstandsgerechtigden op hun uitkering in te houden (lees VNG: Ziektekostenpremie inhouden op uitkering).
Volgens Hoogervorst kunnen alle zorgverzekeraars uiterlijk half december hun klanten een aanbod doen voor een nieuwe basispolis. “Ik heb laten inventariseren hoe ver de zorgverzekeraars zijn. De meeste zijn optimistisch.”
Door Willem Wansink
Bron: Elsevier
Commentaar:
Hans Hoogervorst is niet alleen een goed marchandeur op een vismarkt hij lust er ook nog wel wat van. Of kost het hem moeite om deze beloftes uit zijn strot te trekken (excusez le mot).
In elk geval is het het een of het ander. Er wordt gesteld dat de verzekeraars de premie in 2006 “laag” gaan inzetten (ca. 1.200 pppj) Dit om de concurrentieslag niet te verliezen, maar door de wandelgangen drijven al geurvlagen dat in 2007 de premie-ups boven inflatie zullen stijgen. Het quote-niveau van de minister wordt steeds sterker bepaald door de onverbiddelijkheid van zijn lotsverbinding aan zijn levenswerk.
Is het een Sackgasse of een glijvlucht naar de regenboog van een Zorgsysteem welk ons misschien wel 115 jaar gunt?
Het volk beeft en hoopt maar dat Hoogervorst het allemaal goed uitgekiend heeft en zelfs Angie Merkel heeft reeds haar charmes geuit naar het nederlandse zorgproject; het moet ooit zelfs europees worden uitgevoerd.
Hoogervorst lijkt het VVD lot te verbinden aan Gemeenteraadsverkiezingen; dat is natuurlijk een dooddoener, want is geen thema in het Haagse. De Kamerverkiezingen zijn een jaar later en in die tijd kan er veel gecorrigeerd zoniet rechtgepraat worden.
Conclusie is en dat hoort een dogma te worden; wij zullen het zelf moeten gaan regelen om beslagen ten ijs te komen, en dát is uiteindelijk de bedoeling van een kabinet met uitgesproken VVD signatuur.