Fysiotherapeuten sluiten vrijwel allemaal contract

40

Op basis van cijfers van zorgverzekeraaars blijkt dat tenminste 95 procent van de fysiotherapeuten in 2005 een contract met een zorgverzekeraar heeft gesloten. Het gemiddelde tarief bedraagt € 24,50. De vraaguitval door de beperking van de verstrekking van fysiotherapie in het ziekenfondspakket stabiliseert zich rond de 6 procent. Dit blijkt uit een periodieke voortgangsrapportage van het ministerie van VWS over het experiment met vrije prijsvorming in de fysiotherapie.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Monitoring van de effecten, uitgevoerd door toezichtsorgaan CTG/ZAio, moet inzicht geven in de gevolgen van de vrije prijsvorming op de toegankelijkheid, kwaliteit en doelmatigheid van fysiotherapie. CTG/ZAio verwacht met dit instrument eind dit jaar de eerste resultaten te presenteren van de marktwerking.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft minister Hoogervorst een brief gestuurd, omdat de KNGF van mening is dat het experiment dreigt te mislukken. Volgens Bas Eenhoorn, voorzitter van het (KNGF), wil hij samen met zijn leden alles in het werk stellen om te komen tot goede afspraken met de zorgverzekeraars. Maar Eenhoorn stelt daarbij wel een voorwaarde. ‘Wil het experiment in 2006 slagen dan moet minister Hoogervorst met krachtige maatregelen komen om marktevenwicht tot stand te brengen. Gebeurt dat niet, onvoldoende of te laat, dan vrees ik dat een situatie ontstaat waarin onduidelijkheid, administratieve en juridische chaos de boventoon voeren’, zo waarschuwt Eenhoorn.

Bron: ZN Journaal, KNGF
Amersfoort, 30 juni 2005

Geachte heer Hoogervorst,

In aanvulling op mijn brief van 1 juni jl., waarin ik opnieuw mijn teleurstelling heb uitgesproken over het gebrek aan regie rond de totstandkoming van een succesvol en realistisch experiment rond de vrije tariefsvorming voor fysiotherapeuten, heb ik u aangekondigd dat de leden van het KNGF zich zouden uitspreken over de nu ontstane impasse. Ik ga hieronder ook in op uw brief van 29 juni aan de Tweede kamer.

Ik inventariseer in dit kader kort de volgende gebreken:

  • het ontbreken van evenwicht in de markt;
  • een toenemende administratieve chaos;
  • het niet totstandkomen van dynamiek in de markt omdat prestatiebeschrijvingen die dat mogelijk zouden moeten maken worden tegengehouden en omdat verzekeraars van de NMa mogen volstaan met standaardovereenkomsten;
  • de wettelijke invoering van directe toegankelijkheid van fysiotherapeuten wordt in de Zorgverzekeringswet tot een dode letter door de mogelijkheid dat verzekeraars deze bij contract of polisvoorwaarden toch weer beperken;
  • ondanks toezeggingen uwerzijds is het reikwijdteprobleem nog steeds niet opgelost;
  • door de late invoering van de betreffende AMvB vormt restitutie geen reëel alternatief in het streven naar countervailing power;
  • de kennelijke onmogelijkheid om over deze zaken in een eerder afgesproken bestuurlijke conferentie tot overeenstemming te komen.

De regionale ledenvergaderingen en de Algemene Vergadering op 16 juni jl. laten zien dat de leden uiterst kritisch zijn over deze aspecten. Het is – volgens de leden en het bestuur – volstrekt duidelijk dat op deze manier de doelstellingen van de motie Schippers over de vrije tariefvorming fysiotherapie niet gehaald zullen worden en het experiment, zonder passende maatregelen van uw kant, dus gedoemd is te mislukken. Daarmee zal ook de beoogde marktwerking op korte termijn niet van de grond komen. Dat is een pijnlijke constatering, die ongetwijfeld tot de nodige repercussies zal leiden, waarbij – vanuit het KNGF – in ieder geval getracht zal worden de belangen van de patiënt centraal te laten staan.

Het bestuur heeft van de leden de opdracht gekregen de regie bij het contracteren met de verzekeraars binnen de mogelijkheden van de wet in eigen handen te nemen, zo mogelijk op basis van een door het KNGF te ontwikkelen voorbeeld, dat in het uiterste geval zal kunnen leiden tot het collectief niet langer meewerken aan het zorg-in-natura stelsel. Er is daartoe extern advies ingewonnen, waaruit blijkt dat de manoeuvreerruimte van het KNGF beperkt is. Van u verwachten wij dat u en uw departement op korte termijn de verantwoordelijke rol op een serieuze, zichtbare en consistente manier invullen, zodat daadwerkelijk van marktwerking sprake zal kunnen zijn. Gebeurt dat niet, onvoldoende of te laat dan vrees ik dat een situatie ontstaat waarin onduidelijkheid, administratieve en juridische chaos, politieke en maatschappelijke onvrede de boventoon voeren in een debat dat eigenlijk al had moeten zijn afgerond. Ik betreur deze gang van zaken, maar acht mij – gelet op alle pogingen die vanuit het KNGF ondernomen zijn om de dialoog met u en andere partijen op gang te brengen dan wel te houden – nauwelijks verantwoordelijk voor de thans ontstane situatie.

Ik vertrouw erop u voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd en reken op een spoedige reactie.

Hoogachtend,

Drs. H.B. Eenhoorn
Voorzitter

1 REACTIE

  1. 95 %van wat?
    Uiteraard kan ik wel voorstellen dat je 95% van de ft zorgverleners als genootschap zou willen aangeven dat zorgverzekeraars melden dat die met un zorgverzekeraar een contract afsluit. Alleen heeft nu elke ft meer dan 50% een contract afgesloten? Immers sluit je geen contract af met univé dan kom je dus niet op hun site EN dan ben je dus niet een ft die kwalatatief werk geeft. Kijk laat Bas daar nu ook eens zijn tanden inzetten.
    Hans

Reacties zijn gesloten.