Ruim de helft van de Nederlanders (53 procent) is negatief over het huidige overheidsbeleid in de zorg. Huisartsen zijn geen van alle positief over het zorgbeleid, 93 procent is negatief en 7 procent is neutraal. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Triple M.
De resultaten van het onderzoek werden donderdag tijdens het seminar Geld zat in de zorg in Leusden gepresenteerd. Tegenover de negatieve meningen over het zorgbeleid stond dat een op de tien Nederlanders er wel positief over is. Ruim eenderde (34 procent) staat er neutraal tegenover.
De onderzoekers ondervroegen vijfhonderd Nederlanders en honderd huisartsen. Hieruit blijkt onder meer dat bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) van mening is dat de zorguitgaven te laag zijn, vergeleken met de totale overheidsuitgaven.
Bezuinigen
Ruim 60 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid jarenlang teveel heeft bezuinigd op zorginstellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen. Ruim een kwart denkt dat er nog wel wat te besparen valt. De helft van hen denkt dat dit kan door op managers te bezuinigen, 32 procent dat zorgverzekeraars scherper moeten onderhandelen.
Tweederde (67 procent) zei waarschijnlijk of zeker bereid te zijn zelf meer bij te betalen als hij of zij een chronische ziekte krijgt. Een extra eigen bijdrage van 43 euro per maand wordt acceptabel gevonden. Ongeveer driekwart (77 procent) is op de hoogte van verontrustende berichten dat nieuwe medicijnen en technieken te duur zijn en daarom niet worden toegepast. 58 Procent vindt dit een schandaal, 12 procent denkt dat er in werkelijkheid geld zat is.
75 Procent legt zich er ook bij neer dat uitgaven voor zorg wegens de vergrijzing vermoedelijk flink zullen toenemen in de toekomst. Ongeveer 91 procent is op de hoogte van alarmerende berichten over de kwaliteit van de zorg voor ouderen. 70 Procent vindt dit een schandaal, 9 procent denkt dat het in werkelijkheid wel meevalt.
Bron: ANP