Verplichte standaardprijslijst in de praktijk

21

De belangrijkste feiten nog een keer op een rijtje

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

  • Bij inwerkingtreding van de WtgExPres per 1 februari 2005 zijn de maximumprijzen losgelaten. Waarbij geldt dat elke vrijgevestigde fysiotherapeut verplicht is om in zijn praktijk een standaardprijslijst op te hangen. Het CTG/Zaio geeft hiervoor aanwijzingen in het zogenaamde “bekendmakingvoorschrift”. U kunt hier meer info terugvinden.
  • U bent ook verplicht uw standaardprijslijst (tarievenlijst) bekend te maken aan het CTG/Zaio. U kunt dit sjabloon hier terugvinden.
  • U bent vrij om uw prijzen op deze tarievenlijst tussentijds aan te passen wanneer u dat nodig of wenselijk acht. Wel is het zo dat u gedurende de periode dat u een patiënt onder behandeling heeft, u voor deze patiënt de prijzen niet mag verhogen. Voor deze patiënt is het u wel toegestaan om een trendmatige aanpassing
    door te voeren als hiervan sprake is (bijvoorbeeld bij ingaan van een nieuw kalenderjaar).
  • Tegelijk met de start van het experiment is de HOZ in werking getreden. Invoering van de (Herziening Overeenkomsten Zorgstelsel) HOZ heeft tot gevolg dat de Uikomst Van Overleg (UVO) is afgeschaft en dat er geen sprake meer is van de wettelijk uitloop van contracten. Het KNGF wil u er in dit verband nogmaals op wijzen dat als u (nog) geen contract heeft getekend met een zorgverzekeraar waarmee u voor 2004 wel een contract had, er geen sprake meer is van nawerking van dit contract. Ook al heeft de betreffende verzekeraar het contract niet expliciet met u opgezegd. Door invoering van de HOZ is de wettelijke uitloop automatisch verdwenen. Dit betekent dat u niet meer kunt declareren bij die betreffende verzekeraar en de nota naar de patiënt moet sturen. Omdat de AmvB die de restitutie regelt voor de basisverzekering (patiënten tot 18 jaar en vanaf de 10e behandeling chronisch) nog niet is ingevoerd, zal de patiënt in de regel de nota niet door zijn verzekeraar vergoed krijgen. U zult uw patiënten waarbij dit het geval is goed moeten informeren.

Bron: KNGF