Veel organisaties zijn actief met de aanpak van RSI bij hun werknemers, er is echter nog veel winst te behalen. Slechts acht procent van de werknemers geeft aan dat in het afgelopen jaar werk- en pauzetijden met het oog op RSI-bestrijding zijn veranderd. In nog minder gevallen (3 %) is het takenpakket aangepast. Het aanpassen van de werkplek en het geven van voorlichting gebeurt in met 35 respectievelijk 24 procent van de gevallen.
Een mogelijke verklaring voor deze cijfers is dat het aanpassen van werk- en pauzetijden en van het takenpakket lastiger te implementeren zijn dan de andere twee maatregelen. TNO noemt dit echter een gemiste kans omdat met name de integratie van álle vier de maatregelen veelbelovend is.
De cijfers komen uit de Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden waarin in 2003 aan 10.000 werknemers werd gevraagd welke maatregelen er het afgelopen jaar bij hen genomen zijn om klachten van arm, nek of schouder tegen te gaan of te voorkomen. Ondanks dat er al behoorlijk wat maatregelen zijn toegepast, geven de ondervraagde werknemers zelf aan dat zij nog steeds behoefte hebbenaan RSI maatregelen. Dit blijkt uit in maart te publiceren onderzoek in het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde.
Klachten aan arm, nek en schouder gestegen
Het aantal werknemers met regelmatige of langdurige klachten aan arm, nek en schouder is tussen oktober 2000 en oktober 2002 gestegen van 26% naar 28%. Nederland bevindt zich in de middenmoot in vergelijking met de rest van Europa. In Scandinavische landen worden de meeste klachten aan arm, nek of schouder gerapporteerd in Ierland worden het minst vaak klachten gerapporteerd.
TNO presenteert deze gegevens in het kader van de zesde Internationale RSI Awareness Day. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor de aanpak van klachten aan arm, nek of schouder (RSI). Deze dag is vastgesteld op de laatste dag van februari, de enige ‘niet-repetitieve’ dag van de kalender.
Bron: TNO