Bezoek aan fysiotherapeut fors lager geweest in 2004

22

Fysiotherapeuten hebben een kwart miljoen minder patiënten sinds de behandelingen uit het ziekenfonds zijn gehaald. Dat is tien procent van hun klantenbestand. Vooral mensen in achterstandswijken en oudere patiënten laten zich niet meer of te weinig behandelen. Dat zegt de branchevereniging van de fysiotherapeuten KNGF.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Fysiotherapeutische behandeling is 1 januari 2004 uit het standaardpakket van het ziekenfonds geschrapt. Ziekenfondsverzekerden moeten zich sinds die dag bijverzekeren of de behandelingen zelf betalen. Het kabinet Balkenende wil met deze maatregel 400 miljoen euro per jaar bezuinigen.

De fysiotherapeuten denken dat een deel van de patiënten grotere gezondheidsproblemen krijgt zonder therapie. Zo leidt doorwerken met rugproblemen vaak tot chronische klachten. Ook zoeken patiënten met behulp van de huisarts hun heil in medicijnen en wél vergoede, maar duurdere zorg. De bezuinigingen worden zo weer ongedaan gemaakt.

De ouderenbond Anbo denkt dat de cijfers van de fysiotherapeuten kloppen. Zo’n 200.000 senioren leven op of onder de armoedegrens en degenen die daarvan fysiotherapie nodig hebben, zijn volgens de Anbo in de problemen gekomen. Zeker omdat zij ook andere bezuinigingen voor de kiezen hebben gekregen, zoals bezuinigingen op de thuiszorg, de tandarts en zelfzorgmedicijnen.

Een deel van de patiënten kan zich volgens de Anbo niet bijverzekeren, omdat ze geweigerd worden door de zorgverzekeraar. Het risico dat zij van de hulp gebruik gaan maken, wordt door de verzekeraar als te hoog ingeschat. De verzekeraar kan klanten weigeren bij alle behandelingen die niet in het basispakket zitten.

De door de regering verstrekte compensatie voor de hogere kosten biedt volgens de Anbo geen soelaas. De ouderen kunnen de kosten aftrekken als buitengewone last bij hun belastingaangifte. “Alleen betalen veel ouderen nauwelijks belasting, dus hebben zij niets af te trekken,” zegt een woordvoerder.

Voor chronisch zieken heeft beperking nauwelijks gevolgen. Deze patiënten moeten de eerste negen behandelingen zelf betalen en dat is volgens de KNGF meestal geen probleem. De chronisch zieken kunnen vaak terugvallen op bijzondere posten en hebben wel voordeel van de belastingaftrek.

Het ministerie van volksgezondheid doet geen onderzoek naar de gevolgen van de maatregel. Ook de zorgverzekeraars kunnen de bevindingen van de therapeuten niet bevestigen. Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel voert een onderzoek uit, maar dat is nog niet afgerond.

Door Alex Bogers
Bron: BN/DeStem