Experiment fysiotherapie op 1 januari van start

29

Zorgverzekeraars en fysiotherapeuten kunnen vanaf 1 januari 2005 gezamenlijk tot nieuwe tarieven voor fysiotherapie komen. Dit gebeurt in de vorm van een experiment waarvan de effecten in 2006 zullen worden geëvalueerd. Aangezien de onderliggende wet, de WTG Express, pas op 1 februari van kracht is, moest nog een oplossing worden gezocht voor de tariefstelling in de maand januari 2005. Het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) hebben hierover gisteren gezamenlijk afspraken gemaakt.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De contracten tussen individuele zorgverzekeraars en fysiotherapeuten zullen namelijk materieel al vanaf 1 januari van kracht zijn onder voorwaarde dat de contracten tussen zorgverzekeraars en fysiotherapeuten voor 31 januari 2005 zijn getekend. Indien er een verschil bestaat tussen de gecontracteerde tarieven en de officiële CTG-tarieven in de maand januari zal dat verschil in het jaar 2005 tussen zorgverzekeraars en fysiotherapeuten onderling worden verrekend. VWS heeft het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) en de Tweede Kamer hiervan op de hoogte gesteld.

Commissie
Indien een verzekeraar en een fysiotherapeut wegens onredelijke eisen – anders dan die over het tarief- niet tot overeenstemming kunnen komen over een contract, kan men de contractvoorstellen voorleggen aan een onafhankelijke commissie. Deze commissie van ‘wijze mannen’, onder leiding van Floris Sanders, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, is bevoegd om een zwaarwegend oordeel te vellen over aard en inhoud van de contractvoorstellen.

Bron: ZN.nl

Kamerstuk 24-12-2004

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/EZ 2547674

24 december 2004

Hierbij informeer ik u over de stand van zaken rondom het experiment met vrije tariefsvorming binnen de fysiotherapie. In het bijzonder ga ik in op de situatie die is ontstaan als gevolg van de vertraagde inwerkingtreding van de herziene Wtg (Wtg ExPres).

Bij brief van 11 augustus 2004 heb ik u gemeld om per 1 januari 2005 met inwerkingtreding van de Wtg ExPres de wettelijke maximumtarieven los te laten. Inmiddels staat vast dat de Wtg ExPres later dan 1 januari 2004 van kracht zal zijn. Dat kan tot gevolg hebben dat fysiotherapeuten die een hoger tarief dan het vigerende tarief zijn overeengekomen, in de periode van 1 januari 2005 tot aan de inwerkingtredingsdatum van de Wtg ExPres, dit hogere tarief niet kunnen declareren.

Ter overbrugging van de periode tot aan de inwerkingtreding van de Wtg ExPres, hebben de zorgverzekeraars zich na overleg met de beroepsgroep bereid verklaard om het eventuele verschil tussen het gecontracteerde tarief en het vigerende maximumtarief in de loop van 2005 met de fysiotherapeuten te verrekenen. Dat kan omdat na inwerkingtreding van de Wtg ExPres vrijheid van tarieven bestaat. Ook zijn zorgverzekeraars en beroepsgroep overeengekomen om een onafhankelijke commissie in te stellen om individuele problemen in de contractering tussen zorgverzekeraar en fysiotherapie te beoordelen en van advies te voorzien.

Om die reden resteert er geen aanleiding om specifiek voor de periode van 1 januari 2005 tot aan de datum van inwerkingtreding van de Wtg ExPres, een overbruggingstarief te creëren. Daarom heb ik mijn goedkeuring aan de daartoe strekkende beleidsregel onthouden, mede gelet op het feit dat een tariefsaanpassing zo vlak voor de liberalisering van de tarieven, ongewenste marktbeïnvloeding zou genereren. Een afschrift van de brief aan Ctg/Zorgautoriteit i.o. treft u hierbij aan. Voorts treft u bijgaand een brief aan met mijn standpunt over directe toegang voor de fysiotherapie.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Brief aan CTG over vrije tarieven

Bron: MinVWS

1 REACTIE

  1. De laatste maanden vroeg ik mij af, of het enige jarn geleden besluit geen vertrouwen te hebben in het KNGF wel goed was.
    Indien inderdaad het KNGF geparticipeerd heeft in deze önderhandelingen” bevestigd dit voor de zoveelste keer dat onze belangen niet behartigd worden.
    Een motie van wabtouwen, cq. massaal opzeggen van het lidmaatschap lijkt mij het overwegen waard.

Reacties zijn gesloten.