Uitzending Kassa: Fysiotherapie behandeling ruim 400,- duurder

42

Mijnheer Angenent lijdt al 55 jaar aan de ziekte van Bechterew, een reumatische aandoening. Hij krijgt daarvoor al 50 jaar fysiotherapie bij het Jan van Breemen instituut.Tot vorig jaar betaalde hij 42 euro per uur, nu moet hij maar liefst 464 euro betalen! Terwijl de behandeling niet veranderd is. Hoe kan dat?

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Het Jan van Breemeninstituut is per 1 januari 2004 een 2e lijnszorginstituut* geworden. Dat wil zeggen dat ze intensievere en complexere behandelingen mogen uitvoeren en daarvoor ook andere tarieven mogen rekenen.

Maar de behandeling van mijnheer Angenent is niet veranderd. Zijn verzekeraar, Zilveren Kruis Achmea, blijft de behandelingen wel vergoeden. Mijnheer Angenent heeft gezien zijn ziekte immers recht op deze behandeling. Maar ook Zilveren Kruis vindt het bedrag absurd hoog.

Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) controleert de tarieven in de gezondheidszorg en zegt dat het Jan van Breemeninstituut zelf bedacht heeft dat ze 2e lijnszorg gaan leveren. Zij kunnen hier niets aan veranderen.

De verzekeraar en het CTG zijn het dus allebei niet eens met deze enorme tariefstijging die door het Jan van Breemeninstituut doorgevoerd is, maar zeggen beide niets te kunnen doen.

Edith Schippers, 2e kamerlid voor de VVD, vindt het echt te gek voor woorden dat er zulke hoge bedragen gerekend worden, terwijl de gezondheidszorg eigenlijk goedkoper moet worden. Zij gaat daarom over deze kwestie kamervragen stellen aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

*Verschil 1e en 2e lijns zorgHet verschil tussen 1e en 2e lijns zorg: de behandelingen van de huisarts, fysiotherapeut om de hoek, tandarts etc. vallen onder de categorie 1e lijns zorg. Moet je voor een behandeling naar bijvoorbeeld de kaakchirurg of KNO-arts, dan valt dat onder de 2e lijns zorg.Bron: KASSA
Uitzending in RealPlayer
Uitzending in MediaPlayer

1 REACTIE

  1. Update:

    Op kamervragen gesteld door Kamerlid Schippers over het buitensporige tarief antwoord minister Hoogervorst dat het inderdaad mogelijk is door de DBC systematiek dat er een dergelijk hoog tarief gevraagd kan worden. Dit fysiotherapie tarief dient dan wel onderdeel uit te maken van het DBC tarief ‘Revalidatie-Behandel-Uur (RBU)’. Een RBU kan alleen in rekening worden gebracht bij aandoeningen die een (specialistische) multidisciplinaire aanpak vereisen. Daartoe moet een onderbouwd behandelplan kunnen worden voorgelegd. Het is volgens de minister de taak en het belang van de zorgverzekeraar om hierop toe te zien. Inmiddels heeft de zorgverzekeraar een onderzoek ingesteld en daaruit is inmiddels gebleken dat het Jan van Bremen Instituut naar het oordeel van de zorgverzekeraar correct heeft gedeclareerd. Volgens kamerlid Schippers is het aan verzekerden echter niet uit te leggen dat bij pakketversobering een dergelijke situatie kan voorkomen.

    De minister zelf kan niet vaststellen of er sprake is van fraude maar neemt geen verdere actie.

Reacties zijn gesloten.