Injecties met onstekingsremmende corticosteorïden helpen de pijnklachten van een hernia te verlichten, en zorgen ervoor dat patiënten in het jaar na deze behandeling minder hernia-gerelateerde medische kosten maken. Het verschil tussen een behandeling met en zonder injecties is echter dusdanig klein dat het de vraag is of de injecties altijd aangeboden moeten worden. Dat concludeert huisarts Antje Spijker-Huiges in haar promotieonderzoek. Haar onderzoek helpt patiënten, behandelaars en verzekeraars om een zo gefundeerd mogelijke keuze voor de juiste behandeling te maken.
Lumbosacraal radiculair syndroom (in de volksmond: hernia) is een pijnlijke aandoening waarvoor tot nu toe weinig bewezen effectieve pijnbestrijding bestaat. De pijn wordt veroorzaakt door een ontstekingsproces rondom de zenuwwortel in de rug. Een hernia gaat meestal vanzelf over, maar vaak hebben patiënten te veel pijn om het natuurlijke beloop ‘uit te zitten’. Spijker-Huiges onderzocht daarom of injecties ter plaatse met corticosteroïden, krachtige ontstekingsremmers, de pijnklachten helpen verlichten. Deze behandeling wordt al vrij veel toegepast in Nederland, maar er was nog geen doelmatigheidsonderzoek naar verricht.
De injecties blijken dus een positief effect te hebben op de pijn. Maar hoewel het verschil tussen een groep patiënten die injecties kreeg en een controlegroep gedurende een jaar constant en significant was, was het kleiner dan de vooraf gestelde grenswaarde voor klinische relevantie – de mate waarin een patiënt werkelijk baat heeft bij een verbetering van de klachten. De promovenda betwijfelt daarom of het goed is om patiënten deze nieuwe behandeling standaard aan te bieden in de huisartsenpraktijk. Wel denkt ze dat de opbrengsten van de behandeling op financieel gebied (minder kosten door minder productieverlies in het jaar na de ingreep) opwegen tegen de kosten van de interventie.
Bron: rug.nl
Kun je de directe link naar het artikel geven Rob? Ik kan het zo bij de bronvermelding rug.nl niet vinden.
Groet, Koen.
Dat kan ik.
Radiculopathy and radiating low back pain in general practice | Komende promoties | Promoties | Nieuws en agenda | Actueel | Rijksuniversiteit Groningen
Wellicht ook interessant: Steroid injections added to the usual treatment of lumbar radicular syndrome: a pragmatic randomized controlled trial in general practice Daar vind je ook haar mailadres terug.
Groet,
Rob
Dank je, ik wordt er niet veel wijzer van, maar dat is niet jouw schuld. De vraag is waar de cortison injecties zijn gezet en wat voor een injecties het waren. Er is al veel meer onderzoek gedaan naar injecties en er is ook een review uit2013 die tot dezelfde conclusie kwamen:https://www.spine.org/documents/researchclinicalcare/ltfesireviewrecstatement.pdf Dus ik weet niet wat deze mevrouw nu voor nieuws toevoegt. Maar goed dan zou ik toegang moeten hebben tot het originele proefschrift. Hans van Helvoirt heeft een veel interessanter onderzoek gedaan. Namelijk naar de combinatie MDT en Transforamale Kenacort injecties.onder Róntgengeleide http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24800697 Het bleek dat een aanzienlijk die al op de OP lijst stonden vanwege aanhoudende ernstige ischialgie en therapieresistentie (ook resistent voor MDT(McKenzie)) geholpen konden worden na zo een injectie. Een deel door alleen de injectie een deel door MDT na de injectie. Slechts een klein deel bleef als OP kandidaat over. Dat is waarom ik al jaren geleden samenwerking met pijnbehandelaars heb gezocht en nu ook al jarenlang met verschillende pijnbehandelaars samenwerk.
Hoi Koen,
Ga je nog contact opnemen met Mw. Spijker-Huiges?
Groeten,
Rob
Zeer interessant artikel, Koen. Alhoewel niet meer praktiserend, was ik sinds ik ermee kennis maakte gecharmeerd van de McKenzie-methode. Vraag aan jou: waar zit jij? Ik krijg soms nog wel eens vragen over bij wie men het beste terecht kan voor HNP-klachten.
Hoi Frank, ik zit in Venlo, goed vindbaar op google. Ik motiveer de mensen met meer tijd en aandacht als normaal(zittingen van een uur) tot het volgen van de wellicht zinvolle McKenzie route die ik na het onderzoek voor ze vindt. Dat werkt beter als een half uurtje per keer, vind ik. Verder werk ik zonder contracten. Andere Mckenzie therapeuten ( waarvan de meeste waarschijnlijk wel contracteren en op half uurs basis werken ) vind je op http://www.mckenzie.nl. en wel onder de link vind een therapeut. Waag je niet aan therapeuten die zeggen McKenzie te doen maar hier niet geregistreerd staan. Ze voldoen niet eens aan de minimumeisen van het voltooien van de basisopleiding en geslaagd zijn voor het examen en het volgen van een herhalingsdag.
Goed om te weten waar je zit, Koen. Dat van de alleen geregistreerde McKenzie-therapeuten was me bekend en ik had zelf ook al minder goede ervaringen met niet-geregistreerde. Maar jouw manier van werken spreekt me aan. Bijkomende vraag daarover nog: heb jij anesthesisten waarnaar je kunt verwijzen die de transforaminale injectietechniek toepassen, bij (initieel) niet-centralizerende patiënten?
Ik heb een zeer kort draadje naar de pijnbehandeling van het ziekenhuis hier in Venlo en zie een dag per week patiënten op de pijnbehandeling DC Roermond. Echter heb ik de behandelaars er nog niet van kunnen overtuigen de transforaminale injecties met contrast en zonder P-RF behandeling van de wortel uit te voeren. Daarvoor wil ik het volledige artikel van Hans hen nog onder de neus houden…
OK. Ik hoop met je dat ze erin geïnteresseerd zijn. Zou je het me kunnen laten weten als ze de transforaminale injectietechniek daar ook gaan toepassen? Mijn e-mail: f.conijnAPENSTAARTJEgezondezorg.org.