Door bewegen minder toename beperkingen artrose

63

Bewegen bij heup- of knieartrose – ondanks pijn en andere klachten – helpt om extra beperkingen te voorkomen. Dit blijkt uit het proefschrift van dr. Jasmijn Holla. Holla onderzocht bij 1002 deelnemers aan CHECK, het grote langdurige onderzoek naar knie- en heupartrose in Nederland, het zogeheten vermijdingsmodel. Onder andere door pijn vermijden mensen met artrose beweging, waardoor de beperkingen bij dagelijkse activiteiten toenemen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Het vermijdingsmodel dat Holla onderzocht, gaat ervanuit dat het vermijden van beweging leidt tot minder spierkracht, waardoor meer beperkingen in dagelijkse activiteiten ontstaan. Patiënten die eerder pijn hebben ervaren bij het bewegen, zijn geneigd om beweging te gaan vermijden. Mensen met artrose met die last hebben van een depressieve stemming of die beïnvloed worden door vermoeidheid hebben nog meer de neiging tot vermijden. Zij ontwikkelen daardoor extra beperkingen in dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen, opstaan en gaan zitten.

Beperkingen in dagelijkse activiteiten onderzocht

In haar proefschrift toont dr. Holla de juistheid van dit vermijdingsmodel aan. 5 jaar lang bestudeerde Holla de beperkingen in dagelijkse activiteiten bij mensen met beginnende artrose in heup of knie. In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen een vorm van artrose. De kwaliteit van het kraakbeen in gewrichten verslechtert of verdwijnt zelfs helemaal. Mensen met artrose hebben klachten als pijn en stijfheid in de gewrichten en ervaren problemen bij het bewegen.

Extra aandacht voor invloed vermoeidheid of depressieve stemming

Doordat Holla aantoont dat het vermijdingsmodel inderdaad klopt, bevestigt haar onderzoek dat voldoende lichaamsbeweging – ondanks pijn, de invloed van vermoeidheid of depressieve stemming – belangrijk is. Door de extra invloed die gevoel van vermoeidheid of depressieve stemming hebben op het vermijden van beweging, is er meer aandacht nodig voor deze factoren. Zo zijn er verschillende aanknopingspunten voor behandelingen die beperkingen door knie- en heupartrose kunnen helpen voorkomen.

Onderdeel van het CHECK-onderzoek

Holla’s onderzoek maakt deel uit van het CHECK-onderzoek (Cohort Heup En Cohort Knie). Dit landelijke onderzoek brengt de factoren in kaart die van invloed zijn op het ontstaan en het beloop van artrose. Met de nieuwe inzichten kan de behandeling van knie- en heupklachten door artrose worden geoptimaliseerd. Dr. Jasmijn Holla promoveerde vrijdag 12 september aan de VU in Amsterdam op haar onderzoek.

Bron: Reumafonds

4 REACTIES

  1. U kunt als organisatie veel doen voor alle ouderen en hun kwalen door jongeren daarop te wijzen.

    De jongeren, ook de babyboomers, zijn heel erg verwend en wanen zich oppermachtig. Ze klagen nu al over hun pensioen vooruitzichten en hebben met elkaar besloten dat de ouderen maar “onder het beton van de huidige belastingplannen moeten blijven.”
    In de kruipruimte van het bestaan.
    Het schrappen van de fysiotherapie voor vooral de vrouwen met artrose is dan ook een flink trap in de richting van hun moeders en grootmoeders die hun hele leven omniet hebben gezorgd voor man en kinderen. En vaak ook naast hun betaalde arbeid.
    Het zijn in mijn beleving vooral die oude vrouwen die last hebben van reuma of reumatische artritis en artrose.

    We worden ouder, maar vraag niet hoe. Want met veel beperkingen en vooral veel pijn.

  2. Graag zou ik het proefschrift van dr. Holla willen bestellen.
    Hoe kom ik in contact met dr. Holla?

Reacties zijn gesloten.