Het Reumafonds vindt dat fysiotherapie beschikbaar moet zijn voor een specifieke groep patiënten die ernstige gewrichtsschade en functiebeperkingen hebben door reumatoïde artritis of de ziekte van Bechterew. Dat staat in een brief die wij naar de Kamercommissie voor VWS hebben gestuurd. De Tweede Kamer bespreekt vandaag het basispakket 2015. Het Reumafonds wil daarom het belang van langdurige fysiotherapie voor mensen met reuma opnieuw onder de aandacht brengen. Vandaag schrijft ook de Volkskrant hierover.
Tot 2012 werd fysiotherapie voor een aantal reumatische aandoeningen vanuit de basisverzekering vergoed, waaronder RA en de ziekte van Bechterew.
De afgelopen twee jaar hebben reumatologen, fysiotherapeuten, reumaverpleegkundigen en patiënten in de praktijk de ongewenste effecten van dit kabinetsbesluit voor mensen met reumatische aandoeningen ervaren.
Brief naar de Kamercommissie voor VWS
In december 2013 deed minister Schippers na Kamervragen een oproep aan het ‘reumaveld’ om met concrete voorstellen te komen voor fysiotherapie. Hieraan gaven het Reumafonds, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie gehoor met een gezamenlijk verzoek aan het Zorginstituut Nederland om op basis van het wetenschappelijk bewijs over langdurige fysiotherapie in ieder geval een specifieke groep van 12.750 patiënten met ernstige gewrichtsschade en/of functiebeperkingen door reumatoïde artritis (RA) of de ziekte van Bechterew weer toegang tot fysiotherapie vanuit het basispakket te geven.
In de brief aan de Kamercommissie voor VWS benadrukt het Reumafonds de noodzaak van fysiotherapie voor deze specifieke groep en vragen we samen met de andere partijen om vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering in 2015. Het reumaveld wil voorkomen dat patiënten de dupe worden van een wetenschappelijk-theoretische discussie over de effecten van langdurige fysiotherapie.
Onderzoek: Minder of geen fysiotherapie heeft ernstige gevolgen
Inmiddels blijkt uit representatief onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK (mei 2014) dat van de reumapatiënten (met RA en Bechterew) die na 2012 geen of minder fysiotherapie hebben gehad, 96% meer lichamelijke klachten kreeg, zoals pijn en stijfheid. 76% moest overschakelen op andere vormen van zorg, waaronder huisartsenzorg, ziekenhuiszorg of mantelzorg. 38% van de patiënten had meer genees- en/of (medische) hulpmiddelen nodig en bij 18% leidde minder fysiotherapie zelfs tot psychische klachten.
Dit onderzoek bevestigt de zorgen van het Reumafonds, reden om ons hard te blijven maken voor de toegankelijkheid van fysiotherapie voor mensen met reuma.
Bron: Reumafonds
Laat ik vooropstellen dat ik hoop dat ik het mis heb, maar ik ben bang dat de minister deze optie alleen maar gebruikt om in elk geval de schijn op te houden dat ze alle opties wil onderzoeken, cq, open houdt.
Maar het feit alleen al dat een brief van zorgverzekeraar Achmea (hoezo, Orwell’s ‘1984’; big brother is watching you), met de, m.i, uitermate suggestieve -en niét onderbouwde- bewering, dat het geld zou besparen voldoende was om de fysiotherapie behandeling voor reuma patiënten uit het ‘chronische’ pakket te halen, geeft weinig vertrouwen, cq weinig tot geen hoop, dat hier sprake is van enig inzicht, laat staan, structureel beleid.
Wat moeten we in hemelsnaam met zorgverzekeraars die, onder het mom van ‘kwaliteitscontrole-in-het-belang-van-de-verzekerde’, niet anders doen dan alleen hun eigen kosten (hoewel in de kern niet onredelijk) trachten te beperken.
Wat moeten we met zorgverzekeraars die het belang van de zorg, c.q. patiënt, helemaal niet als primair doel hebben (m.i. is dat bovendien een ABSOLUTE verantwoordelijkheid van onze landelijke overheid!), maar alleen hun eigen financiële belangen -NIET IN DE LAATSTE PLAATS- omdat ze eigendom zijn van een bank (in ‘het geval’ Achmea is dat de rabobank!).
Het kan volgens mij niet zo zijn dat een instituut wat primair gericht is op het genereren van geld, inkomsten en winst, ongeacht de methoden die daartoe kunnen leiden (de geschiedenis van de afgelopen 10 jaar onderstreept dat alleen maar), een (meer dan!) bepalende invloed heeft op het door de overheid gevoerde beleid.
Uitermate jammer dat de beroepsgroep van fysiotherapeuten hun belangen laat behartigen door een clubje vredelievende ‘leiband-lopers’, die in mijn ogen niet alleen het vak fysiotherapie degraderen of zelfs nihileren (bestaat dit vak over 10 jaar nog!?), maar bovendien hun -hardwerkende- collega’s volkomen in de kou laten staan, en laten verzuipen (om het woord ;’vern…..’ maar niet te gebruiken).