Fysiotherapeuten in ons land zien de toekomst somber in. Een derde van hen denkt er zelfs over om te stoppen met zijn of haar praktijk. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna vijfduizend fysiotherapeuten in opdracht van beroepsorganisatie KNGF. Volgens voorzitter Eke Zijlstra van KNGF komt dit enerzijds door de zorg bij fysiotherapeuten over de tijd die zij kwijt zijn aan administratie voor zorgverzekeraars.
“Verschillende verzekeraars hebben verschillende systemen en eisen.” Anderzijds lopen fysiotherapeuten er tegenaan dat patiënten een aanvullende zorgverzekering niet kunnen betalen en zich niet laten behandelen. “De druppel die de emmer doet overlopen is dat de tarieven al zes jaar lang niet zijn verhoogd.”
Twee derde van de ondervraagden verwacht dat er in 2014 fysiotherapeuten failliet gaan. Dit jaar was waren er nauwelijks faillissementen onder de beroepsgroep. ”Fysiotherapeuten willen zo lang mogelijk doorgaan met hun werk, maar op een gegeven moment is de rek eruit”, zegt Zijlstra.
Wat de KNGF betreft moeten er drie dingen gebeuren om het tij te keren: meer fysiotherapie in het basispakket van de zorgverzekering, minder administratie voor de therapeuten én de tarieven moeten omhoog.
Beluister ook het NOS Radio interview met Eke Zijlstra
Bron: KNGF
Al zes jaar dezelfde tarieven!!!, steeds maar klagen !!!, teveel administratie !!!. REGERING en KNGF doe er dan eens wat aan !!!!!
Hoog tijd om te stoppen met de opleiding. Helaas maar dit is de moeite niet meer waard.
Robert geeft het goed weer, alleen het merendeel van de praktijkhouders is bang, bang voor de eigen portomonee.
En al die collega’s die maar blijven klagen over administratieve lasten zijn dat niet de mensen die voor een plus praktijk hebben gekozen? Om een paar euro meer te verdienen en reclame te kunnen maken met (administratieve) kwaliteit. Als je er zelf voor kiest tja,…..
Contracten opzeggen, laat me niet lachen dat wordt al jaren geroepen.
Net zoals de groep die zogenaamd overweegt te stoppen. Dat is in een woord samen te vatten: Grootspraak!
En… Mijnheer van Dam, wat doet ù eraan?? Klagen op internet over hoe slecht iedereen het doet terwijl jr zelf toekijkt?
Die reactie naar Meneer van Dam komt wel erg belerend over.
Klagen op internet is zeker wel iets wat werkt. Want als je je al helemaal niet laat horen, lijken we het allemaal wel OK te vinden.
Suggesties hoe het beter kan zijn welkom. Laten we hier aub niet over elkaar heen vallen.
Beste allen,
Heb zelf via de lokale politiek mijn “onze” problemen voorgelegd in gesprek, nu volgt in januari een gesprek met deze zelfde politicus (ziet ons probleem) en hij neemt hierbij iemand van de landelijke overheid mee. Heb dit gecommuniceerd met KNGF en deze zijn volgend gesprek er bij.. als elke praktijk ook via lokale politiek probeert door te komen, komt dit breder bij de landelijke overheid aan inclusief de steun van de lokale politiek… misschien dat deze manier beter werkt.
Tja dit noemen we dan marktwerking. En minister Schippers krijgt de vage eer politicus van het jaar te worden. Ze houdt de zorgkosten zo lekker in de hand. Ja hoor basisvoorzieningen verminderen en de verzekeraar volledig de macht over aanvullende pakketten. Degene die de zorg daadwerkelijk verleent, de zorgverlener dus, staat al jaren stil, beter loopt achteruit (rond 18%)!
Er is maar één macht in de zorg en dat is de zorgverzekeraar. Zij bepalen tarieven, kwaliteit en sturen ook nog eens patiënten door naar de door hun gecontracteerde fysiotherapeut. Uitgaven marketing om overstappers binnen te halen is 500 miljoen en winst 2013 ‘slechts’ 1,4 miljard. Allemaal onder het mom dat de zorg onhoudbaar duur wordt! Voor alle politici, media en andere beslissers: de zorg is niet duur.
Het hele zorgstelsel kost ons letterlijk onze praktijk. Exact wat de zorgverzekeraar wil. Minder partijen kost minder energie dus betere winstmaximalisatie. Of zoals Van Kooren & De Bie al veel eerder zagen: wibocrise. Inderdaad Witte Boorden Criminaliteit en nog een graad erger. Over de rug van bvb de reumapatiënt die al de pech heeft moeilijk te bewegen nog meer bewegingsvrijheid te beperken. Met minder behandelen ontstaat er meer last en minder mogelijkheden.
Natuurlijk hadden fysiotherapeuten betere strategische beslissingen kunnen nemen, natuurlijk had de fysiotherapeut zich beter op tijd kunnen wapenen, maar hoe sterk je ook geweest zou zijn, tegen een planeconomie (is beter dan marktwerking) als deze is niet te vechten. Als zelfs een vertrekkend ombudsman in zijn afscheidsinterview klaagt over de ivoren toren van VWS en de arrogante afstandelijkheid van dit ministerie dan kan de individuele praktijkhouder niet veel uitrichten.
Hoe nu verder?
Wat mij betreft is er de vertegenwoordiging van het algemene beeld en de persoonlijke praktijksituatie! Algemeen is wat mij betreft de vriendelijke, meedenkende manier geweest. Inzetten op forse tegenmacht. Veel aanwezigheid in de pers, de confrontatie zoeken en zelf het professionele domein bewaken. Rare zaken als top en plus vanuit de verzekeraar opgelegd per direct weigeren. Is geen keurmerk van fysiotherapeutisch handelen! Direct stoppen met uitgebreid administreren. Verplichte dossier-en overdrachtadministratie vanzelfsprekend, maar meer niet! Zelf de administratie-eis bepalen. En -ik weet dat het mededingingstechnisch moeilijk ligt-, maar direct stoppen met contracteren. Eerst gelijk speelveld dan normale leefbare contracten.
Op praktijkniveau: vertel alle mensen in je directe omgeving wat de kracht van fysiotherapie is, zet jezelf als expert neer! In begrijpelijk Nederlands en via alle (sociale) media die je tot je beschikking hebt. Mensen zijn op zoek naar verantwoord bewegen olv professionals. We scoren erg hoog in klantvriendelijkheid, ook ontzettend belangrijk! Vertel hoe jouw werk betaald wordt, ook weer in duidelijk Nederlands. Bekend maakt bemind. De consument is de enige echte machthebber. Richt daar je communicatiepijlen op!
Tenslotte de fysiotherapeut weet als geen ander hoe het zit met belasting en belastbaarheid! Leg de laag belastbaren maar telkens teveel belasting op en zij zullen ernstig lijden. En wie bezoek je dan? De specialist in het ziekenhuis. Dan wordt onderzoek ingezet met mogelijk operatief ingrijpen en bijbehorende revalidatie. Tja dat is echt efficiënte zorg! Dit korte termijn bezuinigseffect zal de maatschappij nog duur komen te staan. Maar ja de minister, beleidsmakers, media en andere volgers zullen dan weer zeggen dat de zorg onhoudbaar duur wordt. En kunnen we als maatschappij weer bijdragen.
Een krachtig 2014 gewenst!
Helemaal mee eens Robert, echter de meeste fysio praktijken zijn druk in de weer om te voldoen aan de eisen om een plus of A status te krijgen bij de zorgverzekering.
Inderdaad is het dan uiteindelijk zo dat de “beste” fysiotherapeut diegene is met een perfecte verslaglegging en de mooiste oefenruimte. Dus als je in je verslaglegging goed uitlegt dat jouw patient ondanks alle vragenlijsten en 30x oefenen in de sportruimte nog niets is opgeschoten, ontevreden is en naar een collega verderop gaat, ben je een prima peut!. Het is hetzelfde als de aanname dat een goede chauffeur in de mooiste auto rijdt! Kul. Ze mogen de fysiotherapeut die een mooie praktijk met alle toeters en bellen heeft opgezet best een euro meer betalen voor alle gemaakte kosten, maar dat heeft NIETS te maken met kwaliteit. Deze wordt bewaakt door het KNGF middels bijscholing en door de patienten. Die blijven vanzelf weg als ze ontevreden zijn. De verzekeraars moeten zich daar niet mee bemoeien. Straks gaan de autoschadeverzekeraars ons nog vertellen dat we allen in een Opel Astra moeten rijden anders krijgen we geen schade uitgekeerd! Gebeurt nu ook al met schadebedrijven en bij glasschade. Zelfde laken een pak..slechte zaak.
Ik begrijp en ondersteun het betoog van Robert van harte. Ik werk nu 6 jaar zonder contracten. Toch ben ik indirect ook afhankelijk van de nukken van dit voortdurend veranderende systeem. Er valt als ondernemer bijna niet op in te spelen. Zo weet ik niet hoeveel er nog van mijn therapie vergoed wordt over 2 jaar. Ben ik nog in het CKR met het KIB? Of stoppen de verzekeraars sowieso geheel met vergoeden van niet gecontracteerde fysiotherapie? Zowel in de basis (waar dit jaar al sprake van was), maar (nog belangrijker) ook in de AV? Op basis van deze onzekerheid moet ik mijn vrije tarieven calculeren en kan ook ik nog lang niet verdienen wat ik waard ben. We komen uit een ziekenfondstijdperk waar patiënten ongelimiteerd fysiotherapie konden consumeren. Nu moet men dit zelf verzekeren of hier zelf geld voor opzij leggen. Mijn ouders hoewel krap bij kas hielden altijd geld achter de hand voor als de wasmachine kapot zou gaan of voor andere noodzakelijke onvoorziene uitgaven. Daar hoort fysiotherapie nu dus ook bij. Dit is een leerproces, wat sommigen nooit zullen leren. Alleen die met een goed betaalde baan, betalen fysiotherapie als extra uitgave even uit de losse pols, zoals een gezondheidsminister. Ik zie mensen die vanwege rugklachten hun werk kwijt zijn geraakt en nu met een uitkering op de bank zitten thuis. De orthopeed verwijst ze dringend naar mij. Zij kunnen door hun geslonken inkomen niet meer naar mij toe en komen dus nooit meer van die bank af. Dit komt ons allen nog duur te staan. Door dit systeem wordt fysiotherapie voor diegene die zijn vergeten te sparen of echt niets hebben om te sparen domweg ontoegankelijk en dat is schrijnend en hard, maar daar kan ik als enkele fysiotherapeut niets aan doen. Het is een misstand en een schande voor onze samenleving. Waar ik normaal mijn ogen moet sluiten voor de meeste misstanden in de rest van de wereld (onderdrukking oorlogen, hongersnood, uitbuiting, kinderarbeid) is dit de een nieuwe misstand in mijn eigen land. Fysiotherapie is zeker kwalitatief beter geworden de laatste decennia, maar is er niet meer voor de meest getroffenen en armen van dit land. Ieder voor zich! Ik heb goede hoop dat over enkele jaren mijn goede naam in zo een grote kring bekend is en de groep mensen die bewust niet verzekerd zijn, maar spaart zo groot is, dat ik ook kan overleven zonder enkele restitutie van een welke zorgverzekeraar dan ook, maar mensen met een uitkering of een AOW-tje zal ik dan wel nauwelijks nog zien.
Verstandige woorden! Ik mis alleen onze eigen rol in deze! We weten allemaal dat het KNGF een lachertje is. Daar moeten we het niet van hebben. Maar hebben we het KNGF nodig om een gezamenlijke vuist te maken? Een statement te zetten?
Zo lang er collega’s zijn die wel een handtekening zetten, zo lang er collega’s zijn die goede vriendjes worden met de verzekeraars en daardoor wat extra’s krijgen, blijft deze situatie bestaan!
Natuurlijk kunnen we zelf wel wat doen! Als we het maar met velen doen!
Goed verhaal Dave. Denk ook dat via lokaal beter en vooral gemakkelijker werkt. Van welke kleur is deze politicus? SP is altijd actief, maar om onze situatie goed in beeld te krijgen moet het door meerdere partijen gesteund worden. Bij voorkeur huidige regeringspartijen. Lukt je dat ook? Misschien sociale partijen insteken op het niet kunnen betalen van werkbare en betaalbare fysiotherapeutische zorg. De VVD aanspreken op het onmogelijk maken van ondernemerschap in de Fysiotherapie. We willen, maar zijn bijna onmogelijk eigen verantwoordelijkheid te nemen voor onze bedrijfsvoering.
En Koen met je eens. Sparen zijn we niet gewend en gaan we volgens mij ook voorlopig niet doen. Misschien is ziekenfonds niet optimaal, maar om dat nu uit te ruilen met dit 1 commercieel machtsblok dat is vragen om macro-ellende. En waarom kijken we niet gewoon om ons heen. Bv de gezondheidszorg in de VS met nu dure reparatie maatregelen. Wist je overigens dat de gelukkigste landen allemaal een ziekenfonds hebben (weetje).
Belerend of niet, de enigen die wat aan onze situatie kunnen veranderen zijn wij zelf en als we niet verder komen dan klagen over de regering of het KNGF gaat er niet veel gebeuren.
In die zin ben ik het ook zeker niet eens met Twan. Het KNGF is een vereniging en zo sterk als zijn leden. Als de KNGF wil veranderen en slagvaardiger kan worden (nieuwe structuur) schieten we het af. Hierdoor houden we zelf een niet functionerende organisatie over.
Gelukkig lees ik hier ook mensen die wel plannen hebben en daadwerkelijk acties ondernemen! En Koen, over je ckr registratie hoef je je niet druk te maken, kib gaat daar niet zo ingrijpend in veranderen
De maatschappelijke ontwikkelingen zijn niet te stoppen. De kosten van de zorg zijn (te) hoog en groeien. De participatie maatschappij vraagt van burgers om meer zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen gezondheid. De sturing op kostenverlaging in de zorg gaat niet meer weg. De fysiotherapeut kan een nog veel grotere rol spelen in het “gezond & productief” houden van de mensen. Een vitale en productieve bevolking is de enige weg naar maatschappelijke participatie en een duurzame samenleving waar voldoende plaats en geld is om ook een sociaal vangnet te behouden. En juist op het punt van die vitaliteit en productiviteit is de fysiotherapeut actief.
Gezien de grote druk op kostenbesparing zijn er wel vragen. Hoe kan fysiotherapie kwalitatief op niveau blijven of zelfs verbeteren tegen lagere kosten? Hoe kan de fysiotherapeut innoveren door IT slimmer toe te passen in het administratieve proces maar vooral ook in het primaire zorgproces? eHealth toepassingen kunnen bijdragen aan noodzakelijke vernieuwingen die bijdragen aan kostenverlaging en kwaliteitsverhoging. De hele sector, overheid en verzekeraars, maar juist ook de fysiotherapeut zelf moet bereid zijn te veranderen.
beste cees e.a.,
hoewel in 2011 geschreven, wellicht toch een reden om wat genuanceerder te kijken naar het beeld van stijgende kosten in de gezondheidszorg. het is te simpel om alle vormen van zorg over een kam te scheren.
Weg met de budgetten in de zorg
Publicatie Nr. 06 – 11 februari 2011
Jaargang 2011
Rubriek Artikelen
Auteur C.B. Leerink
Pagina’s 247-249
Vanzelfsprekend is “stijgende kosten in de zorg” een veel te algemene uitspraak en een te sterke vereenvoudiging van de werkelijkheid. Helaas is de publieke opinie en de algemeen politieke opvatting dat de totale uitgaven aan zorg omlaag moeten om de zorg duurzaam bereikbaar te maken voor iedereen. Met deze werkelijkheid moeten ook fysiotherapeuten werken. Dan is vernieuwing een weg die kan bijdragen aan kostenverlaging en daarmee fysiotherapie bereikbaar maken en houden voor patiënten die daar bij gebaat zijn en dreigen te worden afgesloten louter om financiële redenen.
@Fran ik proef ergernis over mijn houding tav het KNGF. Als ik het terug lees, snap ik dat. De nuancering zit in de onderbouwing en die heb ik er niet bij gezet. Koen en Robert doen zeer bruikbare voorstellen. Hier geldt volgens mij wel de wet van de massa. Dit moet door veel therapeuten gesteund worden anders heeft het geen zin. KNGF is de enige formele gesprekspartner van de beroepsgroep. Daarom verwacht ik ook dat KNGF hierin een rol van betekenis zou vervullen. Wil je zonder het KNGF iets beginnen, moet je je eerst organiseren. Dat alleen is al een klus en kost tijd. Het is ook een feit dat onze beroepsgroep moeilijk te organiseren is. Het is terecht dat je aangeeft dat het nooit goed lijkt te zijn. Echter vind ik wel dat je het KNGF mag aanrekenen dat ze dat niet lukt. Er zijn meer dan voldoende middelen en kennis om dit voor elkaar te krijgen en toch lukt het KNGF niet! Daarom voel ik zeer met de ontevredenheid jegens KNGF mee.
Praktisch zeg/wil ik hetzelfde als jij. In deze moeten we niet naar KNGF kijken want die regelen het niet voor ons. Dat blijkt keer op keer. Enige oplossing is dus volgens mij om (een groot deel) van de beroepsgroep op een andere manier formeel te organiseren zodat deze vorm een serieuze gesprekspartner wordt van overheid en zorgverzekeraars. Uitgangspunten van Koen en Robert blijven daarbij staan. Die zijn inhoudelijk erg goed vind ik.
Kortom, in welke vorm dan ook zullen we ons moeten organiseren en dan genoemde geluiden laten klinken. Wie zal echter zijn vrije tijd en zijn nek opofferen om dit te doen? Ik zal eerlijk bekennen dat ik daar ook geen trek in heb.
Beste Twan ik geef je gelijk maar we mogen ons niet organiseren om een economisch machtsblok te vormen. Dus moet ieder doen wat in zijn eigen bereik ligt en kun je je eigen handelden (deels of geheel niet tekenen) niet afhankelijk maken van je concurrent, want dan gebeurd er nooit iets.
Beste Fran. Ik vind de plicht om een standaard EPD aan te schaffen en in te vullen en te zorgen voor ingangs- en uitkomstmetingen zeer ingrijpend in mijn in de afgelopen 6 jaar zelf ontwikkelde workflow. Ik ben er van overtuigd dat het mij meer tijd kost zonder mij meer inzichten te verschaffen en zonder mijn kwaliteit te verbeteren. Ik heb 3 jaar lang consequent ingangs- en uitkomsten metingen bij mijn wervelkolompatiënten gepraktiseerd, maar zag er uiteindelijk geen meerwaarde van in. Een paar uitkomstvragen zijn voldoende. Wil je weten wat kwaliteit is? Bevraag dan alleen de patiënten zonder tussenkomst van de belanghebbenden therapeuten.
Verder redeneer ik klinisch vanuit het McKenzie formulier. Dat is een manier van denken dat zich sinds dik 40 jaar over de heel wereld heeft verspreid en ontwikkeld. Een uitgerijpt systeem wat mij duidelijk onderscheidt en concurrentie voordelen geeft. Geen enkel EPD integreert het MckKenzie systeem tot nu toe behoorlijk. Kan ook niet want de ontwikkelingskosten zijn veel te hoog in relatie tot het aantal mogelijk geïnteresseerden in NL (250 geregistreerden). Ik zou om aan de eisen te moeten voldoen naast mijn McKenzie registratie mij nog gedachten moeten maken hoe ik dan tevens een EPD moet invullen. Duppelop zonder nut dus. Het gemak waarmee je voor mij beweerd dat het KIB niet ingrijpend is, vind ik typische passen in de minachtende heersende KNGF houding. Weten wat goed voor ons is, een onnodig gecompliceerde en kostbaar KIB ontwerpen zonder naar de basis te luisteren.
Typisch ook KNGF-bestuurstoon ook om de schuld van de misère weer in de schoenen van de eigen leden te schuiven. Hoe lang zullen we nog moeten horen dat het onze allemaal onze eigen schuld is omdat we tegen de statuten verandering gestemd hebben? De andere zijde wordt niet belicht: als men genoeg naar de basis geluisterd had en de referendum-eisen voldoende had aangepast was de statutenverandering nu al een feit geweest. Dus wie is hier eigenlijk schuld? Men zou ook heel snel dit alsnog kunnen veranderen en opnieuw kunnen stemmen, maar het blijft stil in Amersfoort. Men kondigt weer een onderzoek aan ( extern bureau , kosten?) en vervolgens horen we weer niets. Het lijkt erop dat man dan liever de oude (macht-)situatie behoudt, als de leden met een toegankelijk referendum echt een stem te geven.
Sorry voor het afdwalen in deze discussie.
Was vanochtend het voorpagina-nieuws van De Gelderlander.
Volledig met Robert Hoogland eens.
Al 35 jaar hoor ik de overheid, de ziekenfondsen, de zorgverzekeraars enz met de grootste overtuiging beweren dat de zorg onhoudbaar duur wordt, dat de kosten de pan uitrijzen en dat het volkomen uit de hand loopt met de kosten van de gezondgeidszorg. Daarmee een schuldgevoel aanpratend bij zorgverleners en -consumenten.
En al die 35 jaar zijn die kosten nog steeds niet uit de hand gelopen.
De zorgverzekeraars maken, als een maatschappelijke instellingen, ‘asociaal veel winst’ (citaat van de DSW directeur eind 2012) èn hebben ook nog het geld voor die geldverspillende reclamecampagnes.
Robert zegt terecht: “de zorg is niet duur”.
Maar de politiek gelooft het tegendeel al 35 jaar lang…
Het is moeilijk zoveel is wel duidelijk! Alleen grote politieke verschuiving kan ander inzicht geven, maar dan ben je ook weer jaren verder. Inderdaad met aangescherpte mededinging wordt samenwerken om economische redenen in feite onmogelijk.
Ik zie wel vaak dat we als collega’s allerlei zaken erbij halen om te voldoen aan gelijke of hogere kwaliteit voor minder geld. Ik omarm innovatie, maar wel als dit verrijking geeft. Laat we één ding dan toch vaststellen dat kwaliteit ALTIJD een prijs heeft. De kwaliteit die we als fysiotherapeut leveren is erg hoog in relatie tot de opbrengsten. We zijn de Rolls Royce voor Opel prijzen. We kunnen niet een gelijke kwaliteit leveren voor nog lagere tarieven. Natuurlijk zie ik eHealth toepassingen. Dat is vooral voor de zorgverzekeraar een nog goedkoper alternatief. Wij als fysiotherapeuten leveren online advies, sturen op oefeningen en leveren support, maar nu te spreken van gelijke kwaliteit in de goed uitgeruste praktijk met individuele aandacht. Die vergelijking gaat toch absoluut mank.
Ik weet dat zorgprofessionals het nooit en te nimmer willen, maar met de huidige tarieven moet je in feite lagere kwaliteit inzetten. Zeg maar budget therapie. Een fysio-assistent inzetten, beperkte praktijkruimte met beperkt bezoek, maar voornamelijk follow up via online oplossingen. Immers als je netjes werkt dan is je bruto omzet € 60-70 per uur. Voor zo’n bedrag heb je geen toegang tot een ervaren clinicus. Je hebt geen investeringsruimte voor een goede praktijkvoering en je persoonlijke ontwikkeling in een goede privé- werk balans. Essentiële onderdelen voor optimale patiëntenzorg.
Al die AV polissen hebben ook namen als budget, bewuzt (inderdaad met z) e.d. Zo heb je ook Fysio Bewust. Je kiest bewust voor lagere tarieven en basis fysiotherapie? Andere ontwikkeling zijn Ixorg, ontstaan uit de zorgverleners zelf. Onze eigen oplossingen als tegenkracht? Nogmaals ongewenste ontwikkeling wat mij betreft is het zoeken naar alternatieven waarbij wij vooral omzet inleveren, maar de kwaliteit gelijk of zelfs hoger aanbieden. Denk aan verplichte Master trajecten. Nog meer investeren tegen gelijk of minder tarief? Met deze tarieven worden we van hoog gewaardeerd fysiotherapeut tot fysio-assistent. Vind je het gek dat zoveel fysiotherapeuten overwegen te stoppen?!
Beste Robert,
het gesprek dat ik zal hebben is met de VVD.
Met de nodige tips zal ik proberen van klein (lokaal)naar grootlandelijk).
Hoop dat andere collegae deze wijze ook gaan gebruiken, hoe meer collegae politici benaderen hoe groter het draagvlak in Den Haag.
Het is wel interessant om te lezen dat velen vinden dat de zorgkosten niet uit de hand lopen. Ik vrees dat “uit de hand lopen” een subjectieve waarneming blijft waar je natuurljk alle kanten mee op kunt. Feit is dat de maatschappelijke trend en opinie is dat de kosten te hoog zijn. Daarmee zullen alle partijen moeten werken in de toekomst. Het kost heel veel energie (en geld) om die publieke opinie om te buigen als objectief zou blijken dat de zorgkosten helemaal niet hoog zijn. Die energie (en geld) kan beter besteed worden vernieuwingen in de fysiotherapie. Gelukkig zijn er ook al veel initiatieven en mogelijkheden op dit gebied.
Zolang de overheid en belanghebbende organisaties als de zorgverzekeraars gebruik blijven maken van de opvatting dat de kosten van gezondheidszorg te hoog zijn zal de toekomst van de fysiotherapie een slechte zijn.
Immers, bovengenoemde partijen gebruiken die stelling om in onze sector steeds meer bezuinigingen door te voeren tot de fysiotherapie uiteindelijk tot een klein deel van de huidige omvang is gedecimeerd.
De goedbedoelde vernieuwingen in de fysiotherapie zoals die de afgelopen 10-15 jaar zijn ingevoerd hebben dat niet kunnen tegenhouden en zullen dat in de toekomst ook niet kunnen doen.
Vandaar dat het van belang blijft de mythe van de uit de hand lopende kosten te weerspreken.
Als vernieuwing leidt tot kostenverlaging zonder kwaliteitsverlies (liefs tot verhoging) en zodoende fysiotherapie ook duurzaam tegen maatschappelijk geaccepteerde kosten aantoonbaar bijdraagt aan het welbevinden van mensen lijkt mij de discussie over kosten van de baan. Hierin zitten wel twee pijnpunten (!). Aantoonbaar en duurzaam tegen maatschappelijk geaccepteerde kosten! Volgens mij zit de oplossing in die richting en niet in een, bij voorbaat al verloren, strijd om het huidige (en geschatte toekomstige) kostenniveau te justificeren.
Het verbaast mij dat veel van de collega’s de problemen zo ver weg van het vak zelf benaderen. De minister en de overheid hebben hun eigen verantwoordelijkheid, en het lijkt mij niet onze eerste taak als fysio om de problemen daar aan te pakken. Die zijn er niet verantwoordelijk voor dat mijn eerste zitting geheel aan administratie opgaat, terwijl ik een cliënt krom van een blokkade bij me op bezoek heb.
We klagen toch met z’n allen vooral over de administratieve werkdruk?!
De verantwoording en het steeds maar weer inzichtelijk maken van kwaliteit, waar toch met name het KNGF een stokpaardje van heeft gemaakt, is wat mij betreft de grootste ergernis. Ik heb dezelfde frustratie bij collega’s in de wandelgangen ervaren bij de opleidingen bij Intramed voor Kwalify, en onlangs ook weer bij de bijeenkomst betreffende het nieuwe kwaliteitsthema: Hoe blijf je in het CKR! Daar bleek dat het KNGF veel voortvarender (lees: met meer haast)aan dit nieuwe kwaliteitsbeleid werkt dan bijvoorbeeld de vertegenwoordiger van CZ-zorgverzekeraar voor ogen staat. Dat terwijl ons Kwalify nog maar net geflopt is. Er wordt meer over de vorm, de buitenkant van het vak gepraat dan over de inhoud. Dit terwijl de inhoud van fysiotherapie met al haar specialisaties en nieuwe ontwikkelingen alsmaar uitgebreider wordt, uiteraard met aandacht voor evidence based practice in ons vak. Maar dat is kennelijk niet genoeg: Het moet ook nog via allerlei protocollen vastgelegd worden, o.a. omdat dit bij opvolging of waarneming het belang van de patiënt dient. Alsof die eventuele opvolger van een andere planeet is, en in de meeste gevallen aan een paar extra aantekeningen op een intake niet genoeg heeft! Laten we wel wezen: In geen enkel ander vak in de zorg wordt zoveel geprotocolleerd en digitaal verantwoord als in de fysiotherapie, niet zozeer omdat dit ons zoveel helpt(!) maar omdat het KNGF dit gedicteerd heeft en wij er helaas met te vele achteraan sukkelen.
En als het aan het KNGF ligt gaat de patiënt in het toekomstige “Kwaliteitsbeleid” via een door wetenschappers opgesteld tevredenheids-onderzoek (PROM), dus vooral niet direct vanuit de eigen beleving, een alles bepalend eindoordeel over de behandeling geven. Ik krijg nu al signalen van mijn cliënten dat zij bereid zijn daaraan eenmalig mee te werken maar niet voor elk probleem opnieuw, want de rage van de tevredenheidsonderzoeken lijkt ook over de top..
Dit is het toekomstscenario van het KNGF, de deelname aan het CKR gaat ervan afhangen, liefst in 2015 al. Onze kwaliteit wordt niet meer bepaald op de werkvloer, door je te onderscheiden waardoor de cliënt graag bij je komt, nee daar krijgen wij minder tijd voor want het dossier staat voorop. Wat mij betreft is dit het paard achter de wagen, beroepsmatig de grootste frustratie en bepaald meer geïnitieerd door KNGF dan door Zorgverzekeraars.
Hoe dan wel: Wat mij betreft een bondig dossier, waarvan de inhoud ertoe doet voor de benadering van de klachten/problematiek. Dus geen schijn- invullingen om alles maar te onderbouwen! Transparantie/efficiëntie kan behalve steekproefsgewijze benadering van patiënten ook via spiegelinformatie en beheersaudit zoals die er nu al zijn.
Het KNGF zou dus met de resultaten van de enquête wat mij betreft de hand eens in eigen boezem moeten steken, maar in dit verband constateer ik daar al jaren een chronische bewegingsbeperking, waarvoor maar geen oplossing komt.
Beste Jan,
In grote lijnen ben ik het met je eens, zeker de passage waar je steeds weer het beste jongetje/meisje van de klas willen zijn als het gaat om kwaliteit. Ook de huidige vorm van bewijsvoering is veel te eenzijdig. Continu maar dubbelblinde rijtjes met mensen die wel therapie, placebo en geen therapie krijgen. Epidemiologie leuk voor farmacie, vaak ongepast bij ‘mensenwerk’. Structureel-fundamenteel onderzoek doen we sporadisch.
Ook een hinderpaal voor mij: collega’s met ruime klinische ervaring. Zij tellen nagenoeg niet mee als het gaat om ons eigen kwaliteitsbeleid. Volgens mij is fysiotherapie net als kruk met een driepoot. Bewijsvoering, klinische ervaring en patiëntervaring. Deze driepoot is al jaren in disblans, vandaar dat we zo wankelen.
Inderdaad dat zijn factoren die in ons zelf zitten. Een externe factor zoals de politiek heeft natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid, maar als die verantwoordelijkheid is om verzekeraars de volledige macht te geven dan is dat een vorm van verantwoordelijkheid die mij niet past. In een democratie kun je dat aangeven en anders kiezen (dat is de bedoeling). Als de zorgverzekeraar dan zo’n verantwoordelijkheid krijgt dan moeten zij daar gepast mee omgaan. Ik vind het ongepast dat zij volledig heersen. Geen marktwerking, maar doctrine!
Mijn persoonlijke gedachte bij een mogelijke oplossing is zeker binnen de beroepsgroep anders navigeren. Kwaliteitsbeleid is goed daar hoeven we niet nog een slag in te maken. Geen extra (diepte) investering, maar budget voor adequaat onderhoud. De gehele ‘vermasterisering’ niet verplicht stellen. We hebben maar werk voor een handjevol Masters. Doe het als je leuk en uitdagend vindt, maar verplicht het niet! De rest is dadelijk Master tegen een tarief van € 30 en een investering van € 7.500 – € 10.000. Of zijn er echt collega’s die denken dat je deze investering obv tarief terug gaat verdienen?
Een beroepsvereniging moet helder voor ogen staan wat haar kerntaken zijn. In mijn optiek zijn dat zaken die we zelf moeilijk, niet voor elkaar krijgen. Politieke lobby (de 1 loketgedachte werkt beter), bewaken en onderhouder CKR en kwaliteitsbeleid en leden voorzien van relevante informatie. Mogelijk ook administratieve ondersteuning van specialistenverenigingen. Geen scholing, geen financieel-economische belangen (mag juridisch toch niet) en geen (consumenten) campagnes. Teveel versnippering. Dat kunnen andere (specialistische) partijen efficiënter en beter. Er ontbreekt wat mij betreft een duidelijk rendement op doelen. We hebben ons hoofd vol van SMART goals, maar hoe SMART is het beleid. Wat levert een investering op? Gezien de financiële druk dient ook ‘ons kantoor’ stevig te bezuinigen o.a. door afstoten van niet kerntaken.
Tenslotte zie ik veel in het ontwikkelen van een paar bedrijven fysiotherapie. Regionaal van opzet of gebonden door inhoud. Ik denk aan bvb een BV waar verschillende praktijken aandeelhouder zijn. Als 1 bedrijf kunnen we wel onderhandelen over tarieven en voorwaarden. We doen in feite wat zorgverzekeraars ook hebben gedaan. Er zijn nog maar 4 grote partijen en volgens mededinging valt er nog steeds te kiezen. Er ontstaat een gelijk speelveld en wat zouden we veel dubbel werk kwijt raken. 1 administratie, 1 telefoondienst, 1 accountant enz. enz..
Uiteraard ben ik niet blind. Ik snap dat een BV Fysiotherapie misschien een goede gedachte is, maar waar niet iedere fysiotherapeut enthousiast van wordt. Bang om eigen identiteit in te leveren. Maar hoeveel eigen identiteit staat een zorgverzekeraar nu eigenlijk toe?
Robert,
Ik doe graag mee met het BV idee; mijns inziens een logische en volwassen stap op weg naar autonomie. Eigen identiteit is mooi, maar het bouwen van een collectieve lijkt me voor nu urgenter. We hebben een mooie dienst waarnaar een enorme latente vraag bestaat. Nu nog de bijbehorende marktpositie.
IDEETJE…?
Wellicht een aantrekkelijk alternatief voor het werken als Fysiotherapeut: in 2014 is er een nieuwe Dry Needling opleiding voor Fysiotherapeuten bij Prevenzis.
Geslaagden mogen zich daarna Neuromusculair Therapeut noemen en kunnen zich aansluiten bij de NMTN (NeuroMusculair Therapeuten Nederland.
Oftewel: zelf tarieven en behandelduur bepalen, geen verplichte protocollen en een overschot aan patiënten…
Zelf ben NIET eens afgestudeerd als fysio (eindstage niet afgemaakt), maar heb wel een wachtlijst en doe meestal consulten van 45 min. voor 75,-
Doe er je voordeel mee.
PS. ik ben geen onderdeel van Prevenzis, maar ik wil graag meer collega’s en ik wil dat de opleiding genoeg deelnemers krijgt.
Met name met Robert Hooglands visie kan ik van harte instemmen. Straks wordt een Master Fysiotherapie beloond met een schamel bruto uurloon van € 70,-. Waar moet deze werker zo zijn dure opleiding ooit weer aan terugverdienen. We scholen ons bij tot we een ons wegen, en willen dat ook graag, het vak is dynamisch, dus betreden we steeds weer nieuwe paden. En houden vooral de buurman of buurvrouw nauwlettend in de gaten. Hij/zij dry needling, hup wij ook dry needling. Het grote gevaar mi schuilt er in dat Fysiotherapie steeds meer gezien wordt als een Hands-off gebeuren. Witte jas aan en dan zeggen tegen de “cliënt=patiënt??” doet u dit of dat eens en dat dan 20x. En komt u met een week nog eens terug.
Ben zelf afkomstig uit de wereld van Gymnastiekleraren die Fysiotherapeut werden. In onze beleving, vanuit de ALO opleiding, was ons streven om degene die aan ons werden toevertrouwd te overtuigen van het standpunt: “als je wat wilt, dan zul je er wat voor moeten doen en laten” Plezier laten ervaren aan het werken aan lijf en leden.
“Mens Sana In Corpore Sano”. Nog niet zo slecht bedacht van die oude meesters.
Administratie is druk maar vaak ook wel zinnig je went er aan.
Zou minder mogen ,maar de tarieven zijn erg laag en optie Pluspraktijk geeft alleen maar meer onzinnige administratie.
Ik was laatst bij de mondhygiëniste en moest 60 euro betalen voor nog geen 30 minuten na wat rondbellen bleek dit een normaal tarief vergoed door de zorgverzekeraars .
Bij de tandarts zelf 70 euro voor een mondhygiëniste, behandeling door deze aldaar in dienst.
Ik heb toen mijn zorgverzekeraar opgebeld en kwam niet verder dan ; mevrouwtje waar maakt u zich zorgen over het is toch verzekerd!!!!!!
Wat doen die mondhygiënisten beter!!!!!!!!!
Ze verdienen het dubbele!!!!!!
Lees en huiver. Angst en ontevredenheid regeren. De enige mogelijkheid uit deze sandwich te komen is collectief de contracten niet tekenen, je vermannen in collectief, je opnieuw organiseren wetende dat het een tijd lang minder zal zijn echter in de wetenschap dat je uiteindelijk weer kan groeien. De tandartsen hebben dit ooit met succes gedaan! Het vraagt collectieve steun/ vertrouwen! Ik wil graag diegene zijn die in deze gedachte/opzet het voortouw neemt.
Ik heb enkele jaren zonder contract geprobeerd, en was ook van mening dat dit de weg was. Echter met een nieuw praktijkje en (nog) niet de goede naam denken cliënten wel 2 maal na voordat ze zelf per behandeling de helft moeten bijbetalen voor de juiste oefentherapie als ze in hetzelfde dorp zich volledig verzorgd lekker ontspannen kunnen laten masseren!
Ik heb nu overal het laagste eenvoudige contract en doe dit om mijn naam op te bouwen zodat ik een eerlijke kans krijg tussen gecontracteerde praktijken. Maar het bedrag van 25,- per behandeling vanuit de grootste verzekeraars is natuurlijk veel te laag om verder te investeren in de praktijk. Ook ik zou graag collectief niet tekenen, maar geloof niet dat dit met onze beroepsgroep gaat gebeuren, er zijn altijd een paar die dan juist tekent om het zichzelf makkelijk te maken.
Beste Olaf,
Individueel besluiten niet te tekenen heeft op het probleem van de tarieven geen invloed. Daarom lijkt het mij zinvol dat KNGF gaat peilen (middels een soortgelijke enquête als onlangs is gehouden, en waaruit deze onvrede naar voren is gekomen) hoe groot de bereidheid onder de beroepsgroep is om mee te doen aan een collectieve niet-teken-actie zolang de tarieven bijvoorbeeld niet met 25% worden verhoogd. Ook het stokpaardje van Kwaliteitsbeleid kan daaraan worden gekoppeld als eerst onze tarieven worden verhoogd.. We hebben het dan nog steeds niet over prijsafspraken, want wij mogen officieel onze eigen tarieven bepalen, alleen weerhoudt het huidige contracteerbeleid ons daarvan. Dus moet daar dan iets aan gebeuren. Al zou na een intensieve campagne in die richting door KNGF 40% niet tekenen, dan hebben de zorgverzekeraars mijns inziens een groot probleem en zal er eindelijk ook daar eens aan een reële toenadering moeten worden gedacht. Het is maar een idee..
Zelf ben ik gepensioneerd, maar zou nog graag wat relevante buiten/aan huis patiënten willen en kunnen behandelen. Heb gemerkt dat er mn bij jonge collega’s heel weinig animo is om aan-huisbehandelingen te gaan doen, want dan telt de teller niet genoeg op. Deze jonge collega’s worden vaak in een positie gemanoevreerd waarin ze om maar een behoorlijk inkomen te genereren wel “behandelingen moeten gaan draaien”. Ben nog steeds BIG en Kwaliteitsregister geregistreerd. Maar zie ook dat mn chronische patiënten steeds vaker in de kou worden gelaten door de almachtige zorgverzekeraars. Bv Menzis zorgpakket plus3, geeft maar 40 behandelingen pj meer. Dus moeten de praktijken wel om te overleven een full ingerichte oefenzaal met alle toeters en bellen er op na houden om mn de chronische patiënten goed aan zich te kunnen blijven binden. Het komt nog eens zover dat (ouder) Nederland alleen maar meer beweegt in een sportzaal. En dan prijst de fysiotherapeut zichzelf daardoor vanzelf uit de markt, want een sportschool beheren is het pakkie aan van de sportleraar en die neemt dan wel een fysiotherapeut in dienst. En zo hebben de zorgverzekeraars de fysiotherapeuten precies waar ze ze willen hebben. En kunnen ze de marktprijs eenzijdig bepalen. Als Fysiotherapie Nederland niet haar krachten bundelt tegen de almacht van het Zorgeverzekeringswezen en niet als makke schapen achter “HUN” bond aan blijft hobbelen, die maar heel weinig structurele ombuigingen kan verwezenlijken, dan bestaat Fysiotherapie Nederland straks alleen maar meer in sportscholen. Het is misschien doemdenken, maar ik zou niet graag nu nog aan het begin van mijn carriëre staan, die 40 jaar geleden met heel veel animo is begonnen. Er zijn nog veel meer randzaken die hoofdzaken blijken te kunnen zijn en die nu de positie van fysiotherapeuten zeer nadelig beïnvloeden zeker tov de zorgverzekeraars.
Maar wil daar een volgende keer graag nog eens een boom over opzetten met anderen.
Ik constateer in de reacties een sterke saamhorigheid waar het over onze tarieven gaat.
We zouden onze eigen prijs moeten kunnen bepalen maar daarin worden we contractueel door de zorgverzekeraars weerhouden.
Hoewel deze met hun contracteerbeleid en vooral de tarieven verdacht veel op één lijn zitten mogen en kunnen fysiotherapeuten geen prijsafspraken maken en mag het KNGF hierin schijnbaar ook niet adviseren.
Maar in plaats van eindeloos (ondanks die veel te lage tarieven) over het item kwaliteit te blijven drammen, zou men in Amersfoort het voortouw moeten nemen zoals Rob Boonstra hier in zijn reactie voorstelt. Het is de taak van “onze vertegenwoordiging”, (ik zet het tussen aanhalingstekens want ik sta geenszins achter deze club),om zoals ook het FNV voor haar leden de barricades opgaat bij onvrede, onze weerzin tegen die tarieven te vertolken en leiding te geven aan een actie om geen enkel contract meer te tekenen waarbij de tarieven nog zo onder de maat zijn, zeker in vergelijking met die mondhygiëniste die Yvonne noemt. Dan doen ze daar eindelijk waar ze volgens mij ook bedoeld zijn: Belangenbehartiging ook op economisch gebied…
Ik ben het eens met Jan. Onze vertengenwoordiging zou eens met het FNV moeten gaan praten en zich laten adviseren over effectief optreden als “vakbond” !
In 2004 heb ik mijn lidmaatschap opgezegd na jaren ontevredenheid over deze “club” deed het voorval Hoogervorst de emmer overlopen.
Een FNV zou inderdaad de barricades zijn opgegaan maar wat deed het KNGF ze stuurden een BOZE BRIEF naar de minister!!! ?
In plaats van het maar steeds over onze kwaliteit te hebben moeten we het niet eens hebben over de kwaliteit van het KNGF als vakbond?
Heeft u zich wel eens gerealiseerd dat de alternatieve therapeuten in NL zonder iets zeggende verplichtingen van de verzekeraar gewoon 45 Euro per beh. vergoed krijgen! De enige eis is dat ze lid zijn van een beroepsvereniging! Geen contracten plusregeling etc etc !
Ik zie hier een vorm van ongelijke behandeling door de verzekeraars! Het is nog bonter want u kunt zich in NL niet aanvullend verzekeren zonder mee te betalen aan alternatieve “zorg”!
Massaal niet contracteren tjs hoe krijg je dat voor elkaar in zo’n beroepsgroep als de onze?
Fysiotherapie leveren verpakt als alternatieve zorg geef het een andere naam, ik noem maar wat biopsychosociaal therapie, multidimensionale ther. Etc. en voila 45 euro tarief. Ik wil de beroepsvereniging wel oprichten, dat maar voor de helft van wat u nu aan contributie kwijt bent.
Nog een fijne dag.
Peiling onder de leden voor een niet-tekenen is juridisch gezien hellend vlak. Recentelijk is – in alle stilte – de mededingingswet nog verder dichtgetimmerd. Eigenlijk kun je zeggen dat bij elkaar komen om tariefsinvloed uit te oefenen juridisch niet kan en fors beboet wordt. Het is bijna oorlogstijd want je zou ondergronds verzet moeten inzetten!
Ander nadeel. Een peiling is kostbaar en het geven van een ja of nee is altijd nog veel gemakkelijker dan het daadwerkelijk NIET tekenen. Het niet zo dat 1/3 overweegt niet te tekenen ook niet tekent.
Het huidige krachtenveld is helder. Alle macht bij de zorgverzekeraar. Alle regeringspartijen kijken ernaar, zijn zelfs trots op het resultaat. Zekerheid op ‘n medisch noodzakelijke behandeling is, met medewerking van de PvdA, in het socialistisch museum beland. daar valt niets te halen.!
Wel of niet tekenen is niet de lijn die nu of in de nabije toekomst werkt. Ik voel meer voor het vakbondsmodel. De straten op, geluid laten horen, aanschuiven bij Buitenhof, De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman, 2 Vandaag. We zijn een collectief van 23.000. Nagenoeg niemand die iets van ons verneemt. We doen meer, maar veel te weinig!
Tegelijkertijd doen we te weinig met onze belangrijkste partner is onze huidige en potentiële patiënt/klant. Er is veel onduidelijkheid over de vergoedingssytematiek, zelfs DTF is nog voor veel mensen onbekend (we zijn 8 jaar verder). We zeggen niets over onze kracht. Wat we kunnen, wat we bereiken. Onze driehoek van zorg, revalidatie en leefstijlbeinvloeding is niet duidelijk! Dan kun je natuurlijk kijken naar je beroepsgroep en je vereniging, maar je moet dit toch vooral lokaal/regionaal neerzetten. Je hebt een bedrijf met hele mooie en krachtige diensten. Dat moeten mensen weten! Dat kost tijd, veel tijd, maar je hoeft niet altijd alles zelf te doen.
Tenslotte is het van groot belang dat we kijken naar ons werkmodel. Fysiotherapeutische zorg voor € 50 – € 70 bruto per uur, is geen zorg op maat en zeker niet 1 op 1. Laten we daar eens collectief op inzetten. Niet over tariefsverhoging praten, maar als het huidige beleid is budgetvergoeding dan leveren we ook budgetfysiotherapie. Met fysio-assistenten, paar mensen tegelijkertijd. Goede dossiervorming, maar geen ruimte voor kwaliteitsbeleid met software, administratie en audits. Daarnaast heb je premium fysiotherapie, maar ja daar betaal je dan ook voor. Sowieso eens goed om over ons productassortiment te praten (zoals dat zo mooi heet).
Samengevat:
1. collectief (via KNGF) de boer op, de pers zoeken.
2. elke dag communiceren vanuit je praktijk gericht op je bestaande en potentiële cliënten. Mogelijk geholpen door KNGF en/of externe partner in ontwikkeling van de juiste inzet en materialen.
3. Productontwikkeling: Budgetvergoeding vraagt om ander werkmodel. 1 op 1 kan niet in dit systeem. Zorg door fysio-assistenten. Normale dossiervorming, maar geen uitgebreid kwaliteitsbeleid. Kan niet! Naast budget heb je dan premium.
Peiling onder de leden voor een niet-tekenen is juridisch gezien hellend vlak. Recentelijk is – in alle stilte – de mededingingswet nog verder dichtgetimmerd. Eigenlijk kun je zeggen dat bij elkaar komen om tariefsinvloed uit te oefenen juridisch niet kan en fors beboet wordt. Het is bijna oorlogstijd want je zou ondergronds verzet moeten inzetten!
Ander nadeel. Een peiling is kostbaar en het geven van een ja of nee is altijd nog veel gemakkelijker dan het daadwerkelijk NIET tekenen. Het niet zo dat 1/3 overweegt niet te tekenen ook niet tekent.
Het huidige krachtenveld is helder. Alle macht bij de zorgverzekeraar. Alle regeringspartijen kijken ernaar, zijn zelfs trots op het resultaat. Zekerheid op ‘n medisch noodzakelijke behandeling is, met medewerking van de PvdA, in het socialistisch museum beland. daar valt niets te halen.!
Wel of niet tekenen is niet de lijn die nu of in de nabije toekomst werkt. Ik voel meer voor het vakbondsmodel. De straten op, geluid laten horen, aanschuiven bij Buitenhof, De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman, 2 Vandaag. We zijn een collectief van 23.000. Nagenoeg niemand die iets van ons verneemt. We doen meer, maar veel te weinig!
Tegelijkertijd doen we te weinig met onze belangrijkste partner is onze huidige en potentiële patiënt/klant. Er is veel onduidelijkheid over de vergoedingssytematiek, zelfs DTF is nog voor veel mensen onbekend (we zijn 8 jaar verder). We zeggen niets over onze kracht. Wat we kunnen, wat we bereiken. Onze driehoek van zorg, revalidatie en leefstijlbeinvloeding is niet duidelijk! Dan kun je natuurlijk kijken naar je beroepsgroep en je vereniging, maar je moet dit toch vooral lokaal/regionaal neerzetten. Je hebt een bedrijf met hele mooie en krachtige diensten. Dat moeten mensen weten! Dat kost tijd, veel tijd, maar je hoeft niet altijd alles zelf te doen.
Tenslotte is het van groot belang dat we kijken naar ons werkmodel. Fysiotherapeutische zorg voor € 50 – € 70 bruto per uur, is geen zorg op maat en zeker niet 1 op 1. Laten we daar eens collectief op inzetten. Niet over tariefsverhoging praten, maar als het huidige beleid is budgetvergoeding dan leveren we ook budgetfysiotherapie. Met fysio-assistenten, paar mensen tegelijkertijd. Goede dossiervorming, maar geen ruimte voor kwaliteitsbeleid met software, administratie en audits. Daarnaast heb je premium fysiotherapie, maar ja daar betaal je dan ook voor. Sowieso eens goed om over ons productassortiment te praten (zoals dat zo mooi heet).
Samengevat:
1. collectief (via KNGF) de boer op, de pers zoeken.
2. elke dag communiceren vanuit je praktijk gericht op je bestaande en potentiële cliënten. Mogelijk geholpen door KNGF en/of externe partner in ontwikkeling van de juiste inzet en materialen.
3. Productontwikkeling: Budgetvergoeding vraagt om ander werkmodel. 1 op 1 kan niet in dit systeem. Zorg door fysio-assistenten. Normale dossiervorming, maar geen uitgebreid kwaliteitsbeleid. Kan niet! Naast budget heb je dan premium.
Robert zegt “Fysiotherapeutische zorg voor € 50 – € 70 bruto per uur”
Waar is het tarief € 70 op gebaseerd? ultra plus?
Budget fysio gaat niet werken, net zoals het massaal contracten opzeggen, een enkeling die het doet, wel een goed idee.
We doen al een tijd lang: U vraagt wij draaien – fysiotherapie.
Nu dan de budgetfysiotherapeut.
Als we de publieke opinie mee willen hebben moeten we niet praten over verhoging van de tarieven, want daar krijg je de media en de bevolking niet in mee.
We moeten het belang van de patiënt onderstrepen, niet ons eigen financiële belang.
Veel belangrijker is het argument dat we door de enorme bureaucratische overlast onvoldoende tijd hebben onze patiënten kwalitatief goed te behandelen. Dus dat het “kwaliteitsbeleid” van de zorgverzekeraars ons verhindert kwalitatief goede zorg te leveren, zoals Robert hierboven ook al aangaf.
Ook zouden we duidelijk moeten maken dat het aantal behandelingen dat de zorgverzekeraar in zijn aanvullende verzekeringen aan de patiënt belooft, feitelijk niet mag worden gebruikt omdat de zorgverzekeraars dat verhinderen door op fysiotherapeuten beheersaudits af te sturen wanneer het behandelgemiddelde van de betreffende fysiotherapeut boven dat van het landelijke gemiddelde uitstijgt.
Frans zegt: door de enorme bureaucratische overlast onvoldoende tijd hebben onze patiënten kwalitatief goed te behandelen.
Geldt dat niet alleen voor de PLUS praktijk ?, je hebt het denk ik over onvoldoende tijd doordat je moet administreren?
Dat geldt voor iedere praktijk. Als iemand voor een enkeldistorsie komt dan keek je er vroeger naar, onderzocht het en gaf een tape. Alles binnen een half uur. Nu moet je het screeningsproces doorlopen, printen en opsturen naar de h.a., onderzoek invoeren, meetinstrumenten kiezen en invullen, doelen smart formuleren enz enz enz, en als je heel snel bent en niet alles serieus invult, heb je dit in 3/4 uur gedaan, anders kost het je een uur.
Dan heb je nog steeds geen tape aangelegd, daar zou je een volgende dag pas mee kunnen beginnen.
Na afloop van die ene behandeling moet je weer een eindverslag maken.
Al die tijd had je kunnen besteden aan een patiëntenbehandeling.
Een pluspraktijk verspilt inderdaad nòg meer tijd aan die bureaucratische onzin. Ik snap ook niet waarom die praktijken dat zo graag willen. Pecunia causa?
Op die problematiek moeten we ons richten. Het tarief is van secundair belang.
OK, dan kun je geen hypermoderne trainingszaal bekostigen, maar is dat echt nodig? Maakt dat je therapie beter?
Welnee.
Wat Frans beschrijft staat nergens vermeldt in de vast te leggen gegevens op basis van wet en regelgeving! Zie fysionet downloads relevante info
Daar hebben de zorgverzekeraars geen boodschap aan, Marcel. Die trekken hun eigen plan, overigens geïnspireerd door wat er in het afgelopen decennium allemaal in Amersfoort is verzonnen.
Wel eens een beheersaudit meegemaakt?
Nee die heb ik niet meegemaakt, jullie helaas wel zo te lezen.
Het gaat in dit geval dus om de vast te leggen gegevens op basis van het contract met de verzekeraar.
Die afwijken van die op basis van wetgeving.
Zo te zien (na wat zoeken) heeft het kngf over deze materie met die zorgverzekeraars overlegd en afspraken gemaakt,…..?
Net zoals laatst i.h. Nieuws , een interview met een collega die de materie aan de orde bracht, het lijkt er sterk op dat dit gebaseerd is op een sterk wantrouwen van de zorgverzekeraar.
Ik denk dat er niet veel werkemers ft zijn die weten hoe dit nu allemaal zit, mischien handig om die groep te informeren.
Zoals ik al eerder zei, ik zie (nu nog sterker) dat fysiotherapeuten ongelijk worden behandeld door de verzekeraar in vergelijking met de alternatieve zorgverlener. Geen contract nodig tarief afgetopt op 45 euro per beh. Gewoon uit het budget van de AV waar FT ook in zit. Beh.audits nvt.
Er is geen wetgeving op het gebied van verslaglegging waarop wij afgerekend kunnen worden. Er zijn slechts richtlijnen die door het KNGF zijn bedacht en verplichtingen van de zorgverzekeraar, gebaseerd op de KNGF richtlijnen en naar eigen goeddunken uitgebreid.
Pas dus goed op dat van de pleisters in je EHBO doos er niet één “over tijd” is.
Het KNGF heeft geen afspraken met de zorgverzekeraars gemaakt waarin de richtlijnen zijn vastgesteld.
Ja, er is groot wantrouwen van de kant van de zorgverzekeraars.
En er is naar mijn stellige overtuiging zelfs een verborgen zorgverzekeraars-agenda: forse sanering in fysiotherapie-land.
Elke werknemer met belangstelling op dit terrein kan zich daarvan goed op de hoogte stellen. Bijvoorbeeld door naar een regionale vergadering te gaan.
Het gaat niet om het tarief (ook al is dat te laag): het gaat om de wurgcontracten die de fysiotherapeut tot een administrateur hebben gedegradeerd en die hem verhinderen de behandelingen te geven die zijn patiënten nodig hebben.
Leuke discussie onder pak weg 10 fysiotherapeuten, al dan niet lid van het KNGF.
Veel gedachten, weinig cohesie. Wat nu wanneer er 20000 fysiotherapeuten hun gedachten aan de discussie toevoegen? Kakafonie.
Er bestaat al een beroepsorganisatie. Die doet niet anders dan wat leden willen. Maar met een kanttekening: helaas is het als bij vele verenigingen, 95% is grijs en zwijgt of erger nog kijkt onverschillig de andere kant op. Van die andere vijf procent is een aantal kritisch, positief kritisch of “cynisch negatief kritisch”. Met een dergelijke populatie leden krijg je een beleid dat de totale populatie past. Wil je dat veranderen dan zul je die 95% moeten bewerken.
De kaart tariefverhoging wordt al gespeeld vanaf het moment dat we de markt op moesten.
Even ter illustratie.
Een gangbaar tarief in de eerstelijn wat gevraagd wordt via de tarievenlijst van praktijken is 30 euro per zitting (van een half uur). Een werkweek van 36 uur en een aantal werkbare dagen van 200 per jaar levert 86.400 euro op. Is dat nog te weinig?
Natuurlijk zijn velen op jacht naar meer en gaan voor plus en superplus, zetten de patient nog veel centraler dan anderen, hebben ultrakorte lijnen met specialisten en een up te date administratiesysteem. En ja niet te vergeten een eigen e-health lijn en e-winkel. Ik vergeet bijna dat je ook nog ’s avonds open kan zijn, maar wanneer de trend van de koopavond doorzet dan stopt dat misschien.
Dat “doet” dan een iets hoger tarief, je bent ineens preferred provider, je mag van je administratie een echt bureaucratisch bolwerk maken, wordt jaarlijks getracteerd op een audit en los van dat alles zorg je dat de zorgverzekeraar een perfect wapen in handen heeft: de verdeel en heersstrategie. Die strategie wordt vanaf het intreden van het marktmechanisme succesvol toegepast.
Wanneer een ieder nou eens uit zijn eigen slagschaduw springt, zich van het ego-pak ontdoet, en bereid is om de ander weer als collega te zien en niet noodgedwongen als concurrent, dan kan een voorstel om collectief terug te keren naar een voor een ieder gelijk tarief een kans (gruwelijk woord) krijgen.
Dan hoeft niemand meer de betweter uit te hangen, hebben we een standaard, sober en uniform administratiesysteem, zijn we niet meer de speelbal van softwarebedrijven en scholingsaanbieders. En niet gelijk inzetten op geld, geld en nog eens geld.
Ga nu eens voor werkplezier, samen met andere mensen samenwerken.
En moet het nu zo zijn en blijven dat we voortdurend op zoek zijn naar dat verbijzonderde of aanvullende omdat dat legitimeert om meer te mogen verwachten? Iedere fysiotherapeut op welke plek in de zorg ook is primair bezig met mensen, met de beste wil van de wereld, met of zonder evidentie. Wanneer geld de drijfveer wordt is het over en sluiten maar. In de derde lijn zijn ze al hard op weg.
Wees vooral weer eens gewoon fysiotherapeut, bezoek de komende RLV en ga er verbaal flink tegen aan.
Het is zondagmiddag……, schieten maar.
Quote: Er bestaat al een beroepsorganisatie. Die doet niet anders dan wat leden willen.
Kennelijk doen ze dat niet, vanwaar anders de onvrede van leden die dat hier en elders kenbaar maken.
marcel,
een probleem bij het maken van een quote is als bij het lezen van een krantenkop:
je knipt iets uit een stuk uit de tekst en gaat daarmee aan de slag. in dit geval vergeet je gemakshalve de kanttekening.
wanneer je vaker op ledenvergaderingen aanwezig bent dan zul je opgemerkt hebben dat het aantal aanwezigen een fractie is van het totaal aantal leden in de regio. van die fractie heeft de meerderheid geen vragen, geen opmerkingen en luistert en luistert,enzovoort (lees: makke schapen). dat is ook de strekking van de kanttekening. pas wanneer de nood werkelijk te hoog wordt dan worden leden pas actiever, zie ook het afwijzen van de structuurwijziging.
de allerlaatse keer dat de beroepsgroep en masse in beweging kwam is tijdens een vergadering in amersfoort waar kitty bouten met vote bijna succesvol was. de uitkomst was helaas anders.
discussies op fysionetwerken en fysioforum zijn van betekenis maar zijn niet of nauwelijks van invloed op beleid op bestuursniveau, zowel regionaal als landelijk. en daar is nou net de aanwezigheid en betrokkenheid van de leden nodig.
Ondanks de vele reacties op het artikel gaan weinig tot geen van deze reacties over mogelijke aanpassingen in de fysiotherapeutische zorg zelf. De commentaren en klachten gaan vooral over de (ook belangerijke) randgebieden. Toch zit de oplossing voor een groot deel juist in product ontwikkeling. Hoe kan de fysiotherapie zorg op peil blijven of misschien wel verbeteren door de zorg juist te innoveren? Gebruik maken van ICT is een mogelijkheid maar er zijn er ongetwijfeld meer. Afwachten is geen optie. Er zijn collegae die daar mee bezig zijn en zodoende een voorsprong opbouwen.
Ons KNGF is geen vakbond zoals het FNV. Een door de bond massaal ondersteund aangedragen protest schijnt niet te mogen. Mededingingsautoriteit. Hoe verzin je het. Hoe moeten wij dan een collectief gedragen protest laten horen.
Maar er moet mij nog iets anders ernstig van het hart, wat op den duur ook een doodssteek voor onze beroepsgroep kan worden.
Er zijn onder ons nestvervuilers die fraude plegen door oa bewust verkeerd te declareren. Gecancelde afspraken bewust wel declareren en wel een andere afspraak inplannen. Behandelingen fysiotherapie als manuele therapie declareren. Het is allemaal veel te gemakkelijk om te frauderen. Zorgverzekeraars betalen immers wel. Onlangs was het aan de orde in Tros Radar of bij de VARA. Je schaamt je de ogen uit de kop. Het gaat om het imagobederf van ons vak door deze graaiers in de zorg.
Laten we ons hierover ook maar eens ernstig gaan opwinden.
Het KNGF is óók een vakbond, zo is het indertijd ook opgericht. Dat wetenschappelijke is iets van de afgelopen 10 jaar en afgedwongen door de negatieve tariefspiraal uit de jaren ’90, begin ’00.
Sindsdien is de belangen behartigende functie van het KNGF echter op de achtergrond geraakt.
Pas zodra het genootschap zich weer nadrukkelijk als een belangenbehartigende bond profileert en niet als slechts een bewonderaar van grote bedrijfsmatig geleide, op fitnesscentra gelijkende pluspraktijken, die dan ook regelmatig door het KNGF kader publiekelijk worden bezocht, dan pas is het voor de meesten van ons weer “ons” KNGF.
Veel leden hebben de indruk er alleen voor te staan, ieder voor zich in een steeds meer concurrerende omgeving waarbij de vakinhoudelijke inhoud van ons beroep steeds verder van ons af komt te staan en de commerciële en bedrijfsmatige aspecten steeds meer prioriteit krijgen.
Dat frustreert, zeker bij diegenen die ons beroep gekozen hebben om de inhoud, niet om de marktwerking, het je permanent moeten verantwoorden en de strijd met de zorgverzekeraars.
Dat haalt het plezier en de motivatie uit het vak, en dat heeft uiteindelijk een negatieve impact op de kwaliteit van werken. Óók (of juist) bij grote als Plus en Top gekwalificeerde praktijken, zo merk ik de laatste tijd steeds vaker uit patiëntenervaringen.
De individuele op menselijke maat gestoelde werkmethode is daarbij op de achtergrond geraakt, want het moet uit de lengte of uit de breedte komen, die door de eisen van zorgverzekeraars gebaseerde energie- en tijdvretende gecertificeerde werkmethodiek.
Want we zijn geen meubelboulevards. We zijn vakinhoudelijke beroepsbeoefenaars.
frans,
even het geheugen opfrissen ten aanzien van je eerste alinea.
al voor 1990 heeft prof. bouter van de vu onderzoek gedaan naar de wetenschappelijke onderbouwing van de fysiotherapie. een ontluisterend en ook alarmerend resultaat. volstrekt geen onderbouwing, het ontbreekt de fysiotherapeuten i.h.a. aan een wetenschappelijke attitude en er is nauwelijks enig kader dat zich met de verwetenschappelijking van de fysiotherapie bezig houdt.
dat is destijds voor het kngf een voldoende signaal geweest om initiatieven te ontwikkelen.
de cursussen scholing in wetenschap I, II, en III waren de eerste concrete stappen in een proces. er werd toen ook gestimuleerd om te gaan publiceren in het lijfblad van de fysiotherapie.
het ging destijds niet slechts om het tarief: maar om het bestaansrecht van de fysiotherapie. met de trechter van dunning in de hand zou de fysiotherapie zonder meer met het badwater worden weggespoeld. verwetenschappelijking, wetenschappelijke attitudevorming en het bedrijven van wetenschap zijn zwaarwegende peilers waarop de fysiotherapie op dit moment nog bestaansrecht heeft in de ogen van beleidsbepalers.
als eerstelijns fysiotherapeut in de wijk geef ik mij wel rekenschap van het belang van wetenschap en de uitkomsten daarvan. dat neemt niet weg dat ik ook waarneem dat de realiteit, de praktijk met al zijn grillen en nukken, steeds veranderende omstandigheden in het bestaan van (mede-)mensen, conflicteren met het zonder meer toepassen van die uitkomsten. even kort door de bocht, maar wel in alle opzichten, houdt rekening met de menselijke maat.
Helemaal met Frans eens, en dan zijn we na wat afdwalingen weer terug bij de bron van deze discussie: de uitkomst van de enquête van het KNGF waarin de deelnemers daaraan massaal hun onvrede uiten over de enorme administratie en de veel te lage tarieven. Dat zijn er enkele meer dan die paar deelnemers aan dit forum die wèl vrede hebben met ons “sobere tarief”.
De gemiddelde kapper verdient beter maar is niet verplicht er zoveel voor te doen: de beroepsopleiding, bijscholing, administratieve rompslomp inrichtingseisen). Sinds 2005(!) bestaan onze vrije tarieven maar de zorgverzekeraars lachen erom.
Een actueel voorbeeld in dit verband: Heb je contractueel het standaard tarief bij Achmea, dan mag je voor de normale zitting (1000)voor een FBTO-cliënt €25,00 rekenen. Surf je op het internet echter naar de officiële tarievenlijst Fysiotherapie dan is het tarief voor de niet-gecontracteerde behandelaar €31,50! Telefonische navraag leert dat je je als contractant van Achmea gewoon aan het gecontracteerde standaard tarief hebt te houden. De vrije tarieven zijn er dus wel voor de zorgverzekeraar (Achmea) die ordinair de hand op de knip houdt, maar niet voor de zorgverlener.
Bij dergelijke tarieven vindt ik dat KNGF voorop moet lopen om namens de beroepsgroep een vuist te maken. Pas als daar werkelijk iets bereikt wordt kun je meer motivatie verlangen en verwachten dat wij naar nog meer kwaliteit en individuele onderscheiding te streven. Doe je het andersom en stel je de kwaliteit boven het tarief dan hou je een miserabele onderhandelingspositie. Dat zouden ze in Amersfoort eindelijk eens moeten inzien.
Frans als we even kijken op PubMed tussen 1950 en 1990 zijn er 134 Duizend art. gepubliceerd . De uitspraak “volstrekt niet onderbouwd” is dus …..Onzin!!!
Filters activated: Publication date from 1950/01/01 to 1990/12/31. Clear all to show 134199 items.
Bij zilv.kruis achmea niet gecontracteerd 1000: E31,08, de helft bij lagere AV, bij avero idem bij agis niet te vinden.
Correctie dat moet niet 134 duizend maar 45697 zijn , is veel minder maar 45 duizend art. staat in zwart wit contrast tot volstrekt niet
marcel,
soms gaat het om de macht van het getal, bij voorbeeld het aantal leden dat niet op regiovergaderingen aanwezig is.
bij publicaties van wetenschappelijk onderzoek ligt dat anders, daarom hier het artikel dat destijds voor veel commotie zorgde.
Gepubliceerd op: 02-06-1992 (in print verschenen in week 22 1992)
Citeer dit artikel als: Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:1058-61
Stand van zaken
Effectiviteit van fysiotherapie; een samenvatting van 9 meta-analyses
L.M. Bouter, H. Beckerman, G.M.J.G. van der Heijden, B.W. Koes en R.A. de Bie
ook deze onderzoekers hebben veel artikelen getraceerd en langs de methodologische meetlat gelegd. ik kan er weinig anders van maken.
Frans,
Je zult deze bedoelen:
ntvg.nl/publicatie/effectiviteit-van-fysiotherapie-een-samenvatting-van-9-meta-analyses/volledig
(Het is prima om links naar externe info te plaatsen)
rob (25/01/2014 22.12),
het gaat om hetzelfde artikel.
frans
Frans ik weet het weer het art. was o.a. Reden om langzaamaan alle fysiotechniek de deur uit te doen. Het toont aan dat vele onderzoekers FT wilden toetsen of onderbouwen. Dat de uitkomsten ongunstig waren zei toen al dat effecten van therapie met veel meer te maken hebben dan de behandeltechniek.
Een groot deel wordt beoaald door context en de interactie tussen 2 personen, dat is tegenwoordig steeds meer duidelijk.
Frans en Marcel, jullie vertellen mij weinig nieuws. Ik weet dat want ik heb in de jaren ’70 gestudeerd.Het gaat er niet om of vóór 1990 wetenschappers zich al bezighielden met de effectiviteit van fysiotherapie, Van Stralen en Van Zutphen waren toentertijd al pioniers.
Het was Rob Oostendorp die zich als wetenschapper en als een van de eerste Nederlandse fysiotherapeuten in de jaren ’80 daarmee echt bezig begon te houden). Het gaat er om dat de afgelopen 10 jaar het een prioriteit in het denken en doen van het KNGF is geworden, juist wegens die dalende tarieven in de jaren ’90, waarna het een must is geworden in fysioland zich vooral dáármee bezig te houden.
Het trieste van al die inspanning, om ons vooral op papier te bewijzen t.o.v. de overheden en de zorgverzekeraars, is dat het ons geen steek verder heeft geholpen. De waardering van diezelfde overheden en zorgverzekeraars is ongewijzigd laag gebleven en het enige wat ermee bereikt is, dat we steeds minder tijd voor de daadwerkelijke fysiotherapeutische zorg hebben.
Vervolgens omarmde het KNGF in de persoon van Bas Eenhoorn het marktdenken in de fysiotherapie en naast al die wetenschappelijke rompslomp en administratieve consequenties, moesten we ons ook nog eens als marktkooplui gaan gedragen.
Dat demotiveert de fysiotherapeut dit dit vak om inhoudelijke redenen is gaan studeren in ernstige mate. Dat betekent twee dingen:
De echte beroepsbeoefenaar kan door al die afleiding en demotivatie steeds minder kwalitatief goede zorg leveren.
De Pluspraktijken eveneens want die zijn voornamelijk bezig met handel.
Die inhoud versterkt enorm als het wetenschappelijk onderbouwd is.
Pseudo therapeuten lopen er al genoeg rond, niet doelende op fysiother.
frans,
ik ben het met je eens in die zin dat het middel, de ondersteuning van de praktijkadministratie, een doel op zich is geworden. ontwikkelingen in de ict hebben het mogelijk gemaakt om een in den beginne eenvoudig maar adequaat functionerend hulpmiddel te laten verworden tot een fors opgetuigde kerstboom waar een ieder naar eigen voorkeur ballen in kan ophangen. softwareontwikkelaars hebben daar handig op ingespeeld. in den beginne een optie, vervolgens een mogelijkheid en een kans, dan de realiteit, en tot slot met een omweg een verplichting, en lijkt er geen weg terug.
troost je met het gegeven dat er meer disciplines in de zorg met hetzelfde euvel van doen hebben.
Fysiotherapie als zodanig gaat een nieuwe positie innemen in een omgeving van zorg en welzijn waar de klant de regie voert. Beroepsgroep en zorgverzekeraars doen er goed aan de bekostiging en verantwoording van fysiotherapie in ‘producten’ en ‘processen’ snel los te laten en naar doelregulering en prestatiebeloning te gaan. Dat vergt moet en solidariteit en politieke wil en zelfbeschouwing van zelfbewuste professionals, een sterke leider en een ‘lean & mean’ organisatie. Regel centraal de hoofdlijnen en faciliteer sterke regionale lobby’s met stevig kader en goed geïnformeerde ambassadeurs. Kijk goed naar de juridische implicaties van de transitie naar ‘outcomebeloning’ en borg ondernemersrisicos voor praktijken breed, maar in projectmatig verantwoorde vangnetten. Maar alleen als voldoende aantoonbaar innovatie en substitutie vanuit tweede en derde lijn wordt ingericht. Koppel innovatie en ondernemerschap in zorg en welzijn aan het register en begin daar morgen mee. Vanuit Amersfoort, graag.
‘Marktwerking’ is de politieke ratificatie van het gebrek aan vertrouwen van regelgevend in de professionele grondhouding fysiotherapeuten om ‘zaken niet in het honderd te laten lopen’ , zelfs als je de pndernemingsruimte voor een exploitabel verdienmodel reduceert tot nihil.
Herstel die laatste zin even, Jan. Zo is hij niet leesbaar.
Een discussie over ‘tarief’is zinloos zolang je verzuimt de regulering van het doel van het behandelproces en -resultaat juridisch juist in te richten. Juist wil zeggen rechtvaardig en rechtmatig. Daar moet de klant iets over zeggen als betaler van het systeem wat in zijn opdracht de gevraagde zorg inkoopt en waar de zorgondernemers zijn aanbod met ketenpartners op inricht. Het KNGF en haar leden doen er goed aan de eindgebruiker – de patiënt- én de ketenpartners direct te betrekken in de gesprekken met de zorgverzekeraars. En dan niet de zorginkoop, maar de opstellers van de polissen. PROMS geven weliswaar handvatten om het gesprek over kwaliteit en dus ook prijs met de klant aan te gaan maar ze geven vooralsnog minder duidelijke rechtszekerheid en wegingsargumenten voor rechtsgelijkheid dan ‘processen’ en ‘producten’ voor de huidige zorgondernemers. Met het inrichten van het KIB moet daar rekening mee worden gehouden. Er kan anderzijds zomaar een uiterst kansrijke insteek voor het creëren van een verbetering van de strategische positie van de eerstelijns -of beter de epidemiologie-gestuurde- fysiotherapie worden ontwikkeld. Lokale en regionale benchmarks, risicoscans en demografie ism InEen en WMOadviesraden moeten hierbij centraal staan. Daarop moet de structuur van de vernieuwde KNGF en haar strategische satelietorganen worden gebaseerd. Vorm volgt inhoud!
Fysiotherapie heeft vooral behoefte aan goede vakmensen.
Dáárvoor komen de patiënten, niet voor “sterke leiders, ‘lean & mean’ organisaties, regionale lobby’s en kaders, ambassadeurs” en andere temporaire termen.
Het is bar en boos zo ver als sommigen zijn afgedreven van wat ons vak wèrkelijk inhoudt.
‘Marktwerking’ is de politieke ratificatie van het gebrek aan vertrouwen van regelgevende instanties in de professionele grondhouding fysiotherapeuten om ‘zaken niet in het honderd te laten lopen’ . Die grondhouding kenmerkt de fysiotherapeut; zelfs als je de ondermingsruimte voor een exploitabel verdienmodel reduceert tot nihil.
Zonder een sterke, slanke, effectieve en slagvaardige centrale organisatie en regionale ambassadeurs kun je vakmensen niet de zekerheden én ruimte bieden om hun klanten de ongedeelde aandacht te geven. Dat is voorwaardelijk voor het voortbestaan van een gewaardeerde dienstverlening. Of we alles wat opgeleide fysiotherapeuten aan hun klanten aanbieden ook ‘zinnig en zuinig’ bieden is een andere discussie, maar hangt wel met een stabiele organisatiestructuur samen.
Wat was het topic ook alweer, o ja:
“Wat de KNGF betreft moeten er drie dingen gebeuren om het tij te keren: meer fysiotherapie in het basispakket van de zorgverzekering, minder administratie voor de therapeuten én de tarieven moeten omhoog.”
Waar jij het over hebt Jan, is public relations.
Voornamelijk bedoeld voor overheden en verzekeringsmaatschappijen.
Niet dat ons dat iets zal helpen hoor, dat hebben de afgelopen 35 jaar wel bewezen.
Waar ik op doel is simpelweg kwalitatief goede vakmensen. Onze legitimiteit zit in waardering en erkenning door onze patiënten. Niet in window dressing en abstracte termen.
Eens Marcel, maar ik zou ervoor pleiten vooral te focussen op de eerste twee. Voor het laatste krijg je in Nederland voorlopig de handen niet op elkaar.
Voor de fysiotherapeut die niet alleen maar op enquetes zegt te overwegen om te stoppen maar dit ook daadwerkelijk gaat doen er is nog een vacature bij t kngf.
Onze beroepsgroep zal moeten gaan bewijzen dat fysiotherapie de gezondheidszorg en de maatschappij geld oplevert.
Hierbij mijn pleidooi om als beroepsgroep vooral en alleen nog maar in te zetten op macro-onderzoek.
Dus een gezondheidseconoom onderzoek laten doen naar: wat levert de hele fysiotherapie de gezondheidszorg op en wat levert de hele fysiotherapie de maatschappij op. Dus geen deelgebieden meer onderzoeken of interventie- onderzoek, hiervoor leent zich de fysiotherapie niet. Het effect van een behandeling is namelijk afhankelijk van veel te veel variabelen en dit leent zich niet voor onderzoek.
Om de toekomst vd fysiotherapie te kunnen bewaken, waarborgen zullen we in cijfers moeten aantonen wat fysiotherapie de gezondheidszorg en maatschappij oplevert.
Beste Fer van den Hurk dit is de spijker op z’n kop. Wanneer fysiotherapie morgen wordt afgeschaft gaat er niemand dood, wel zal de QOL verminderen bij velen. Die moet je dan ook meenemen in wat fysiotherapie oplevert. Alleen met dergelijk macro-onderzoek heeft fysiotherapie nog overlevingskans. Een reactie op de basisvragen van deze discussie; meer fysiotherapie in basispakket, te gevaarlijk in deze tijd afhankelijk te zijn van overheid (bezuinigingen) i.p.v. verzekeraars (die fysiotherapie als marketingtool steeds goed inzetten). Minder administratie, dat geldt voor de gehele maatschappij zo langzamerhand; het is nodig maar uit de hand gelopen. Hogere tarieven, dan moeten we eerst aantonen wat het oplevert dan pas heb je recht van spreken.
Allereerst goed te lezen dat er gelukkig weldenkende collega’s uitdragen dat het vak vooral van binnenuit versterkt -lees: verbeterd- moet worden met onderbouwing van dat wat onze klanten al lang weten: een waardetoevoeging aan de kwaliteit van leven. Die onderbouwing moet gecoördineerd, technisch en juridisch correct en grondig. Ons KNGF is statutair géén brancheorganisatie. In die zin kan de de diskwalificatie op de statuten nog ten goede benut worden. Om een sterke brede basis te krijgen moeten stemmingen en meningspeilingen digitaal en kort op actuele ontwikkelingen. Vreemd genoeg lijkt het vak zich onder druk van extern op nieuw uit te moeten gaan vinden. Er zijn al beroepsgroepen die deze slag naar tevredenheid gemaakt hebben. Daar kunnen we van leren en ons laten inspireren. Toch pleit ik voor sterke leiders en heldere juridische kaders die deze transitie begeleiden. Juist om de ‘spreekkamer’ te vrijwaren van ‘dwarrelend stof’. Daarnaast moet er een zelfreinigend vermogen bij alle zorgprofessionals komen waarbij iedere collega zich vooraf vergewist, tussentijds ontwikkelt en achteraf verantwoort dat zijn handelen ‘zinnig en zuinig’ is. Dat kun je prima inrichten in ‘life long learning’ en intervisie en borgen in registratie.
Als overheid én beroepsgroep ieder 10% van de regeldruk afnemen en de kwaliteit voor de klant centraal stellen kan een fysiotherapeut bij geïndexeerde tarieven zijn beloning op een acceptabel niveau houden. Extra administratie voor statistieken en vervagingen op Outcome kan op MBO- niveau worden ingericht met overheids (WMO?) fondsen of complementaire tarieven. Creëert werk en de gewenste Big Data.
Stop twittering and start working! Jullie verdoen je tijd met typen steek die tijd liever in daden en ontplooi nieuwe mogelijkheden want kansen zijn er genoeg .!!
Twitter is ergens anders.
Kun je drie kansen noemen?
In essentie is ons werk gericht op het faciliteren van verandering binnen fysiologische herstel, aanpassing en modulatie processen.
Dat verlaart waarom onderzoek nogal eens minder essentiele dingen meet dan je zou willen meten en helaas vaak faalt door gebreken in opzet. Er is gelukkig ook goed onderzoek en uitstekend denkwerk vastgelegd op (elektronisch) papier. Veel is tegenwoordig voorhanden zonder dat je op pad moet naar een bibliotheek, zoals vroeger. Er is een gigantische snoeptuin aan kennis zo voor het oprapen mits je weet hoe het te vinden. En bovenal er de moeite voor wil doen. Het is onze taak om verandering bij de hulpvrager te faciliteren maar ook ons belangrijkste wapen: het brein, te scherpen door te leren en te redeneren, een diep inzicht verwerven en dat proces faciliteren.
Vanuit die essentie zinvol dienstverlenen is een aspect van hetgeen ik doe als fysiotherapeut.
We moeten ervoor waken dat de inzet op kwaliteit ook daadwerkelijk kwaliteit tracht aan te tonen en niet de bijzaken meet. Weet de hoofdlijnen vast te houden en verdwaal niet in het woud van regeltjes. In Nederland is dat namelijk zo gebeurt we zijn tenslotte het land der regels.
Fijne dag nog.
Ik kan de kansen wel gaan opdreunen maar daar schiet niemand wat mee op .dan blijven we achterover leunen. De tijd van u vraagt wij draaien is definitief voorbij dus blijf ook niet hangen in die afhankelijke houding en gedachte maar neem zelf het stuur in handen en toon wat ballen!aan de lappen tekst die ik hierboven zie valt de administratieve last ook wel mee ….
Beste harro ik zou zeggen volg je eigen raad op en stop met typen er komt nl. niet veel zinnigs uit.
Allen dank voor de beschouwingen en emotie. Daar kan ik met mijn collegas in de dagelijkse praktijk weer inspiratie uit putten. We staan blijkbaar niet alleen in de bezorgdheid om ons mooie vak.
Gezien het grote kostenbesparende karakter van fysiotherapie en het enthousiasme van vele collega’s is dit een zeer ernstig signaal. Laten horen wat de klacht is is dan goed, maar een onderhandelingspositie zal afgedwongen moeten worden bij de zorgverzekeraars. Dus geen plus en toppraktijken, want dit is voor dubbeltjes suggereren dat er kwaliteit geboden wordt. Zonder contracten werken is een optie net als alle tandartsen collectief doen. Lef moet onze begroepsgroep voor zo’n stap nog zetten en daarmee aan te tonen dat wij vertrouwen hebben in onze kwaliteit.
Precies! D.M Keesenberg.
Ik ben sinds een paar jaar gepensioneerd, maar werk heerlijk nog een beetje als ZZPer met een aantal aan huispatiënten, die wat moeilijker planbaar zijn voor de jonge collega’s die immers om zo te zeggen elk half uur iets moeten laten zien. Ik kan daar evt een uurtje over doen, indien nodig. Kwaliteit tegenover kwantiteit.
Maar weet wel dat de macht van de zorgverzekeraars zeer ver strekt. Ze bepalen de hele discussie, en zorgen ervoor dat praktijken om “dubbeltjeswerk” de hele praktijkvoering op scherp laten zetten en zoals ik ook heb gemerkt bij mijn oude praktijk dat de werksfeer er echt sterk onder te lijden heeft. Maten onderling zijn het niet eens met elkaar en maten komen tegenover “medewerkers” te staan. Let wel het zijn MEDEwerkers en niet werkNEMERS.
Beste allen,
Als eerste jaars fysiotherapeut vraag ik mij af wat men dan wel ongeveer netto verdient in een maand als fysiotherapeut. Een beetje asociaal deze vraag maar ben toch erg benieuwd.
Beste Herbert,
Kijk voor meer informatie eens op http://www.destartendefysiotherapeut.nl/solliciteren/salaris-fysiotherapeut.html