Verzuimverzekering inhouden op loon?
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › Overige onderwepen/algemeen › Overige onderwerpen/algemeen › Verzuimverzekering inhouden op loon?
Tags: bedrijfsverzekering, verzuimverzekering, verzuimverzekeringen, www.werkgeverservice.nl, ziekteverzuimverzekering
- Dit onderwerp bevat 2 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 6 maanden geleden door Werkgeverservice Verzuimverzekering.
- AuteurBerichten
- 26/07/2013 om 12:15 #17190HajoHoekDeelnemer
Beste collega’s en andere deelnemers op dit forum,
Een kleine introductie:
Ik ben werkzaam als algemeen en arbeidsfysio binnen een onderdeel van een grotere groep praktijken met 18 collega’s. Mijn werkgever houdt op mijn brutosalaris een bedrag in van 4,08 % ten behoeve van een verzuimverzekering. Dit komt neer op 153 euro bruto per maand. Het lijkt erop dat dit is voor het verzekeren van de loondoorbetaling bij ziekte, in dit geval voor 100% met 2 wachtdagen. Dit deed mij de wenkbrauwen enigszins fronsen om dat de loondoorbetaling, voor minimaal 70% wettelijk geregeld is via de WULBZ. Nu kan de werkgever zich hier voor verzekeren, echter het komt mij wat vreemd over dat de werkgever deze premie verhaalt op zijn werknemers. Dit lijkt mij ongebruikelijk, omdat de loondoorbetaling van zieke werknemers een werkgeversrisico is. In mijn arbeidsovereenkomst staat dat de werkgever de premie mag inhouden. Ik heb hier eigenlijk nooit acht op geslagen, maar ik vind het nu toch een behoorlijk bedrag, terwijl ik nooit ziek ben en het verzuimpercentage binnen de praktijk ook heel laag is. Nu zijn mijn vragen:– is dit gangbaar binnen de fysiotherapie, doen andere praktijken dit ook zo?
– hoe gaan jullie als praktijk hier mee om, of hebben jullie andere afspraken/ regelingen met de medewerkersBovenstaande vragen zijn puur bedoeld voor mijn beeldvorming en om eventueel alternatieven voor de huidige regeling aan te dragen naar mijn werkgever. Ik hoor graag wat eeneiders reactie is en wat zijn/haar ervaringen zijn.
Enorm bedankt voor uw medewerking en hulp
- 12/09/2013 om 13:11 #17325fysioconsultDeelnemer
Hallo Hajo Hoek,
Je stelt dat loondoorbetaling van zieke werknemers een werkgeversrisico is. Hierbij vermeng je twee begrippen,nl ziekte en verzekering. Ziekte is een risico van de werknemer en de werkgever kan het doorbetalen van loon tijdens ziekte van een werknemer voor de werknemer verzekeren of eigen risicodrager zijn. De premie of reservering die daarvoor betaald of gedaan moet worden door de werkgever hoort zodoende tot de totale loonlasten en maken deel uit van de loonberekening.
Gr., FR-Fysioconsult
- 09/07/2017 om 06:34 #20747Werkgeverservice VerzuimverzekeringDeelnemer
Een verzuimverzekering, ook al hoeft er geen assurantiebelasting van 21 procent betaald te worden, is een “normale” bedrijfsverzekering. Een bedrijf, werkgever, kan er voor kiezen de loondoorbetaling bij ziekte zelf te dragen. De Wet is duidelijk over het inhouden van premies bij werknemers. Aanvullende zaken, zoals WIA gat verzekeringen ed. dáár kan de werkgever wel een bijdrage voor vragen aan de werknemer. Een werknemer hoeft niet direct mee te gaan doen met deze aanvullende verzekeringen. Verzuim is een bedrijfsrisico, een werkgever kan zich daar voor verzekeren óf niet. Anders geldt het voor de nieuwe ARBO die geldt vanaf 1 juli. Daar zijn preventie voorwaarden in opgenomen zoals het altijd kunnen bezoeken van een bedrijfsarts. Dus ook als je niet ziek bent moet je de mogelijkheid krijgen om naar een bedrijfsarts te kunnen gaan. Zo links en rechts worden “vrijwillige” bezoeken aan een bedrjfsarts in rekening gebracht (lees ingehouden op het loon) van de werknemer. Dit is dus, gelijk aan het inhouden van verzuimverzekeringspremie bij de werknemer, écht NIET de bedoeling. De nieuwe ARBOWET heeft tot strekking het verzuim terug te dringen. Maar ook om werknemers die dreigen uit te vallen, vroegtijdig, te kunnen opvangen en te begeleiden. Een video is te vinden (o.a) op https://youtu.be/5adm7kPcvhc
Als er vragen zijn? Geen probleem http://www.werkgeverservice.nl
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.