Trosradar versus het KNGF over de aanvullende zorgverzekering

90

Volgens Trosradar heeft 88% van de Nederlanders een aanvullende zorgverzekering, maar gebruiken deze helemaal niet. Zij zouden daarom kunnen besparen door deze aanvullende dekking op te zeggen. Ook mensen die de verzekering (deels) gebruiken, kunnen geld besparen door de premie opzij te zetten en zelf de kosten van bijvoorbeeld de fysiotherapie te vergoeden.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Behalve het opzeggen van een onnodige aanvullende verzekering valt er ook veel te besparen op het eigen risico van de basisverzekering. Bovendien kan het lonen om over te stappen naar je eigen verzekering: met een internetvariant van exact dezelfde verzekering kan je vaak al zo’n 100 euro premie per jaar besparen.

Toeters en bellen

Iedereen moet een basisverzekering afsluiten voor de ziektekosten; dat staat in de wet en is verplicht. Deze verzekering dekt dan ook alle noodzakelijke zorg.  Zo zijn ziekenhuisopnames, medicijnen -van een simpele antibioticakuur tot chemotherapie-, huisarts, ambulancevervoer allemaal verzekerd.

Wil je ook minder noodzakelijke zorg verzekeren dan kan dat met een aanvullende verzekering. Deze verzekering is er voor de ‘toeters en de bellen’ van de zorg. Daaronder vallen dingen, zoals fysiotherapie (alleen bij bepaalde chronische ziekten valt fysiotherapie onder de basisdekking), hulpmiddelen zoals brillen, psychologische zorg en alternatieve geneeswijzen.

Veel mensen hebben een aanvullende verzekering, maar maken nauwelijks gebruik van deze toeters en bellen.  Ze gaan wel naar de tandarts voor controle, maar hebben eigenlijk nooit gaatjes. Of ze gaan maar twee keer per jaar naar de fysiotherapeut. Mensen die meer premie betalen dan ze uiteindelijk vergoed krijgen, zijn ‘oververzekerd’ en zouden deze verzekering beter op kunnen zeggen.

Ook mensen die maar sporadisch zorg gebruiken uit de aanvullende zorgverzekering zouden kunnen overwegen deze stop te zetten. Het kan voordeliger zijn om de premie op een aparte spaarrekening te storten en dat geld te gebruiken voor de aanvullende zorg. Zo heb je altijd geld beschikbaar en ben je flexibel in hoe je dit geld in wil zetten.

Trosradar versus het KNGF

Waar Trosradar de Nederlander adviseert om zo min mogelijk (bij) te verzekeren en de uitgespaarde kosten in een spaartegoed te bewaren om later zelf zorg te kunnen dragen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, komt het KNGF met een reclamecampagne waarin ze juist de duurdere polissen aanbeveelt. Deze polissen zijn terug te zien op de consumentensite defysiotherapeut.com waar ze worden aangeduid met de polispluim. Een overzicht van deze polissen kun je downloaden middels dit PDF.

Maar wat raden jullie je patiënten aan? Aan het einde van het jaar krijgt elke fysiotherapeut te maken met vragen van patiënten die op zoek zijn naar een verstandig advies hoe te verzekeren. Verwijzen jullie liever naar de mening en informatie van Trosradar (zelf sparen en betalen) of juist naar die van het KNGF? (een luxe verzekering)

Bron: KNGF / Trosradar

11 REACTIES

  1. ALs je bedenkt dat bij een chonische indicatie de eerst 20 behandelingen opgehoest moet worden is het toch fijn dat je die ter beschikking hebt. Ik maak het veel mee dat mensen afhaken= niet kunnen of willen betalen.

  2. Ik adviseer een goede aanvullende verzekering.
    Bij arm en rijk blijkt dat behandelingen die betaald worden uit de AV laagdremepliger te zijn.

  3. Ik denk dat de patient heel goed in staat geacht mag worden om zijn eigen besluit te nemen. Als professional hoor je de verschillende opties objectief te beschrijven.
    Anders ontstaat algauw de verdenking dat de fysiotherapeut zijn eigen financiele belang boven het belang van de patient stelt.

  4. Clienten die regelmatig gebruik maken van fysiotherapie kunnen aan de hand van die gebruikscijfers over bv de laatste drie jaar vrij gemakkelijk inschatten wat voor hun de best passende polis is.
    Clienten die niet eerder behandeld zijn geweest of dit jaar voor het eerst met een reguliere klacht bij de fysio kwamen kunnen volgens mij qua kosten het best geen of een summiere AV kiezen.

  5. En zo sluit het net zich langzaam om de fysiotherapie. Gevangen in zijn eigen besluit om zich te laten verhuizen naar de aanvullende verzekering in ruil voor “vrije” tarieven.

    Het KNGF zou er beter aan doen om te lobbyen voor heropname van fysiotherapie op verwijzing van een arts in de basisverzekering.

  6. Frank, helemaal mee eens. Ik denk dat marktwerking in de gezondheidszorg slecht is.

  7. Evelien,

    ‘Marktwerking’ is een containerbegrip, waaronder tegelijkertijd alleen concurrentie tussen zorgaanbieders, concurrentie tussen zorgverzekeraars en privatisering van zorginstellingen onder vallen.

    Fysiotherapie in de basis- of de aanvullende verzekering staat daar los van. Je kunt in de basisverzekering zitten maar toch op prijs en kwaliteit moeten concurreren met je collega’s. Daar heb ik niets op tegen, mits het inderdaad gaat om de gemeten kwaliteit, niet om allerlei matig tot slecht kwaliteitsgerelateerde zaken zoals die (nog steeds) in Kwalify zitten.

    Waar het mij om gaat is dat een paramedische methode die huisartsen vaak en specialisten ook regelmatig voorschrijven gewoon in de basisverzekering moet zitten.

    Voor meer informatie, zie http://www.gezondezorg.org.

Reacties zijn gesloten.