Diabetespatiënten veel fitter na wandeltraining

31

Prof. dr. Maria Hopman, inspanningsfysioloog van het UMC St Radboud, het Diabetes Fonds en Coöperatie VGZ focussen tijdens het Nijmeegse Vierdaagse onderzoek op diabetes. Hopman startte dit jaar al tijdens de Vierdaagse voorbereidingen. Ze onderzocht wat het effect van vier maanden wandeltraining is op lichamelijke fitheid, insulinegevoeligheid en op het risico op hart- en vaatziekten. Hiervoor volgde ze dertig wandelaars met diabetes tijdens hun wandeltraining. Uit de eerste metingen blijkt dat de wandelaars zo’n 10 procent fitter zijn dan voor de training. Hun gewicht en buikomvang blijken echter niet veranderd.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Hopman breidt haar onderzoek tijdens de Nijmeegse Vierdaagse uit. De komende vier dagen volgt ze in totaal 100 mensen met diabetes type 1 en type 2. De deelnemers slikken allemaal een speciale pil waarmee de lichaamstemperatuur gemeten wordt. Door gebruik te maken van plaszakken voor onderweg, en bloedbepalingen bij aankomst op de Wedren wordt hun vochtbalans in kaart gebracht. Ook worden bij elke deelnemer het gewicht en de buikomvang gemeten voor de start en finish. Tot slot meten de wandelaars met diabetes hun bloedsuikerwaarden vooraf, tijdens het wandelen en bij aankomst. Hopman wil met haar onderzoek de fysieke risico’s tijdens langdurig wandelen in kaart te brengen en mensen met diabetes nog beter kunnen adviseren.

Om het onderzoek en het belang van bewegen bij diabetes kracht bij te zetten, hebben alle wandelaars een ludiek startnummer 2 gekregen, met de tekst ‘IK FINISH DIABETES’. Het Diabetes Fonds, VGZ en het UMC St Radboud roepen wandelaars hiermee op om de boodschap ‘ik finish diabetes’ actief uit te dragen.

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen diabetes en elk jaar komen er 70.000 nieuwe patiënten bij. Veel bewegen helpt om diabetes type 2 te voorkomen. En door veel te bewegen hoeven mensen met diabetes type 1 en 2 vaak minder insuline toe te dienen of minder medicatie te slikken. Een actieve leefstijl helpt om lagere bloedsuikers te krijgen en om deze beter in balans te houden op de langere termijn.

Bron: UMC St. Radboud