Eenvandaag: Fysiotherapeuten zijn wurgcontracten zat

41

Fysiotherapeuten zijn het zat. Sinds de invoering van de marktwerking in hun sector leggen de zorgverzekeraars een enorme administratieplicht op. Iedere behandeling moet er enorm veel papierwerk worden ingevuld. Als de therapeuten er niet aan voldoen betalen de zorgverzekeraars meteen minder. Daarom komen zij nu met een manifest.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Uiteindelijk is volgens de opstellers van het manifest de patient de dupe. Gemiddeld gaan er per behandeltraject twee volledige behandelingen verloren aan onzinnige administratie. Ook bij een patient met een verstuikte enkel moet bijvoorbeeld worden vastgelegd of hij depressief is. Volgens de fysiotherapeuten is het gezond verstand volledig kwijt en levert dat slechtere zorg op.

In EenVandaag presenteert de groep fysiotherapeuten hun manifest en eisen minder administratiedruk en goede zorg voor de patienten. Zij vinden dat de marktverhoudingen totaal scheef zijn. EenVandaag volgt twee fysiotherpiepraktijken met verschillende visies op waar de oplossingen voor het probleem liggen.

Reactie zorgverzekeraars Nederland:

Zorgverzekeraars willen goede, betaalbare en toegankelijke zorg voor hun verzekerden. Bij de zorginkoop in alle sectoren – niet alleen bij de fysiotherapie – kijken zij kritisch naar de kwaliteit, doelmatigheid en effectiviteit van de zorg. Het gaat niet dus alleen om contracten en tarieven, maar vooral om het leveren van goede kwaliteit tegen een goede prijs.
Om op kwaliteit te contracteren, dus om voor de verzekerden een goede keus te kunnen maken, moet zorg transparant en inzichtelijk zijn. Dat geldt voor vakinhoudelijke kwaliteit, doelmatigheid en klantervaringen. Selectieve zorginkoop is niet gericht op het beperken van keuzevrijheid van verzekerden, maar juist op het borgen van goede zorg tegen een verantwoorde prijs ten behoeve van de verzekerden.

De omvang van het basispakket is niet de verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars, maar van de politiek: die bepaalt wat wel en niet in het basispakket zit. Via de aanvullende verzekeringen bieden zorgverzekeraars aan hun verzekerden de mogelijkheid om zich daar bovenop extra voor fysiotherapie te verzekeren.

Ook zorgverzekeraars is er veel aangelegen om administratieve lasten tot het noodzakelijke te beperken. Maar ze hebben wel gegevens nodig, niet alleen met het oog op de zorginkoop, maar ook om ingediende rekeningen te kunnen beoordelen.

Reactie woordvoerder minister Edith Schippers (VWS)

  • Zorgverzekeraars moeten vooraf helder zijn over de criteria op basis waarvan ze contracten met fysiotherapeuten afsluiten, zodat iedereen goed weet waar hij aan toe is.
  • Het systeem zoals we dat nu hebben, nodigt de fysiotherapeut uit om de beste kwaliteit te leveren. En dat is in het voordeel van de patient.
  • In de praktijk blijkt dat een deel van de problematiek van de administratieve druk goed is op te lossen door automatisering.
  • Daarnaast is het aan verzekeraars en fysiotherapeuten om in hun contracten afspraken te maken over het terugdringen

Bron: Eenvandaag.nl

7 REACTIES

  1. Voor de beeldvorming was het initiatief tot deze uitzending complimenten waard.

    De Overheid is slechts geinteresseerd om de markt zijn werk te laten doen indien de prijzen dalen.
    Dat laatste is in de eerstelijn fysiotherapie aan de hand.
    Bij de tandartsen stijgen de prijzen en het experiment wordt meteen afgeblazen.

    Als een beroepsvereniging te weinig op de kwaliteit van de outpunt weet te sturen en daarvoor in de plaats het proces (dit levert vooral die verfoeide adminstratie op) als belangrijkste ziet, is het niet gek dat externen (zorgverzekeraars) eveneens daarop de nadruk gaan leggen.

    Wie de regie t.a.v. kwaliteit uit handen geeft moet niet raar opkijken als externen daarover verschillend denken en dat ook in hun meten verschillend aanpakken.

    Met groeten,
    Peter van der Salm.

  2. Standpunt KNGF naar aanleiding van uitzending EenVandaag

    …Het KNGF heeft landelijk gezien geen signalen dat de patiënt de dupe wordt van de administratielast. Uit de NZa-scan eerstelijns beweegzorg blijkt dat patiënten positieve ervaring hebben met fysiotherapie…


    Lees verder op FysioNet …

    • En de vervolgreactie van het KNGF

      Een tweede punt waar het AB op in wil gaan is het beeld dat is ontstaan door de volgende zin in het standpunt: “het KNGF heeft landelijk gezien geen signalen dat de patiënt de dupe wordt van de administratielast”. Hiermee wil het Algemeen Bestuur aangeven dat de patiënt zelf niet merkt dat de administratieve last hoog is. Dat de fysiotherapeut die last moet dragen en vaak in eigen tijd zijn administratie aan het bijwerken is, ja, dat is evident. En dat de fysiotherapeut daarmee zorgt dat de patient nog steeds kwalitatief goede zorg kan krijgen, is zonder twijfel. Het Algemeen Bestuur vindt het bijzonder vervelend als dat beeld ontstaan is door verkeerde formulering. Dat was niet de bedoeling.

      Lees de gehele reactie op FysioNet

  3. Het overgrote deel van de extra administratielast gebeurt, in tegenstelling tot het beeld uit Een Vandaag, achter de schermen.
    Het KNGF, mede debet aan de ontstane situatie, lijkt in deze niet terug te keren op haar schreden en kiest niet onvoorwaardelijk voor haar leden.

    Met vriendelijke groeten,
    Peter van der Salm.

Reacties zijn gesloten.